Județul Tutova (interbelic)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Județul Tutova
Stema judeţului Tutova Tutova în România
stemă amplasare
Provincie: Moldova
Reședința: Bârlad
Populație:
 •Total 1930:
Locul
144.821 loc.
Suprafață:
 •Total:
Locul
2.498 km²
Perioadă de existență: '
Subdiviziuni: (inițial) trei plăși
(ulterior) patru plăși

Județul Tutova a fost o unitate administrativă de ordinul întâi din Regatul României, aflată în regiunea istorică Moldova. Reședința județului era orașul Bârlad.

Întindere[modificare | modificare sursă]

Clădirea Prefecturii și a Tribunalului județului Tutova din perioada interbelică. Clădirea-monument istoric, construită în anul 1890 și situată pe Str. Vasile Pârvan nr. 1, găzduiește în prezent Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad.

Județul se afla în partea central-estică a României Mari, în sud-estul regiunii Moldova. În prezent, teritoriul său face parte din județul Vaslui, cu excepția părții de sud, care este parte integrantă a județului Galați. Județul se învecina la nord cu județul Vaslui, la nord-est cu județul Fălciu, la est cu județul Cahul, la sud cu județul Covurlui, iar la sud-vest și vest cu județul Tecuci.

Organizare[modificare | modificare sursă]

Hartă a judeţului Tutova

Între anii 1918 și 1930, județul fusese organizat în trei plăși, subdiviziuni naționale de ordin doi, toate trei purtând numele unor români importanți, originari din județ:[1]

  1. Plasa Alexandru Vlahuță,
  2. Plasa Manolache Epureanu și
  3. Plasa Vasile Pârvan.

Ulterior, a fost creată o a patra plasă, prin reorganizarea teritoriului județului. Astfel, la cele trei anterioare, Alexandru Vlahuță, Manolache Epureanu și Vasile Pârvan, s-a adăugat:

  1. Plasa I.G. Duca.

Populație[modificare | modificare sursă]

Conform datelor recensământului din 1930 județul avea o populație de 144.821 de locuitori, dintre care 93,7% români, 2,9% evrei, 2,6% țigani, 0,2% germani ș.a. Sub aspect confesional populația județului era formată din 96,5% ortodocși, 2,9% mozaici, 0,3% romano-catolici ș.a.

Mediu urban[modificare | modificare sursă]

Populația urbană a județului era de 21.857 locuitori, dintre care 81,9% români, 14,1% evrei, 0,8% germani ș.a. Din punct de vedere confesional orășenimea era alcătuită din 83,4% ortodocși, 14,2% mozaici, 1,0% romano-catolici ș.a.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Județul Tutova (interbelic)