Baasism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Steagul partidului Baas

Mișcarea Baas, cunoscută și ca Baasism, Ba'asism, Baatism, Ba'athism sau Baathism, este o mișcare politică fondată de Michel Aflaq, Zaki Najib al-Arsuzi și Salah ad-Din al-Bitar, precum și ideologia oficială a Partidului Baas Arab Socialist. Aceasta își propune să unească lumea arabă sub conducerea unui partid revoluționar socialist. Baasismul militează pentru o renaștere a culturii și națiunii arabe, susținând formarea unor state cu un singur partid și respingând pluralismul politic. Principiile acestuia sunt: naționalism arab,[1] pan-arabism, socialism arab, anti-imperialism,[2] secularism,[3] anti-sionism[4][5][6] și progres social. Baasismul se deosebește totuși de socialismul clasic prin susținerea proprietății private până la un anumit punct și opoziția față de naționalizare.

Statele baasiste care au existat sunt Irakul lui Saddam Hussein și Siria din 1963 până în prezent. Aceste state au fost criticate pentru modul autoritar de a conduce, precum și pentru represiunea politică severă.

Neo-Baasism[modificare | modificare sursă]

În urma loviturii de stat din 1963, în Siria a ajuns la putere partidul Baas. Divergențele dintre moderați și radicali au dus la fragmentarea partidului în 2: cel irakian (condus de Saddam Hussein) și cel sirian (condus de Salah Jadid și ulterior de Hafez al-Assad, ambii ofițeri militari). Aflaq și al-Bitar au fugit în exil, fiind condamnați la moarte in absentia de către noul regim Baasist din Siria, dominat de cadrele militare. Jadid (și ulterior Assad) a adoptat o politică de extrema stângă,[7] destul de diferită față de Baasismul original. De aceea regimul sirian a fost denumit mai degrabă Neo-Baasist, decât baasist clasic. O altă caracteristică a neo-baasismului este militarismul, armata ocupând un rol important atât în aparatul de stat, cât și în propaganda națională. Assad și liderii neo-baasiști au acuzat regimul baasist irakian ca fiind reacționar și de dreapta.

Afiș cu Bashar al-Assad în Siria. Regimul neo-baasist a înlocuit treptat spiritul revoluționar cu un cult al personalității al familiei Assad

Acuzații de fascism[modificare | modificare sursă]

Mai mulți politologi, istorici și jurnaliști au acuzat că Baasismul ar reprezenta mai degrabă o formă de fascism adaptat la lumea arabă decât o formă de socialism. Cyprian Blamires a susținut că există mai multe asemănări între baasism și fascism: naționalismul autoritar, socialismul anti-marxist, dorința de a crea un "om nou" și de a restabili trecutul glorios, sistemul monopartid ș.a.m.d.[8][9][10] Aceste acuzații au fost respinse de Aflaq și alți lideri baasiști.

Baasismul a fost acuzat de asemenea că ar fi o formă de ultranaționalism arab[11][12][13] deoarece, atât regimul baasist sirian, cât și cel irakian, au persecutat alte grupuri etnice, cum ar fi kurzii sau perșii.[14][15][16]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dawisha, Adeed (), Requiem for Arab Nationalism (în engleză), Middle East Quarterly 
  2. ^ CNN.com - Attacks draw mixed response in Mideast - September 12, 2001, web.archive.org, , arhivat din original la , accesat în  
  3. ^ Galvani, John (), Syria and the Baath Party (25), MERIP Reports, doi:10.2307/3011567, ISSN 0047-7265 
  4. ^ New Forms of Old Hate: Confronting Assad’s Anti-Semitism in Germany (în engleză), The Washington Institute 
  5. ^ Devlin, John F. (), The Baath Party: Rise and Metamorphosis, 96 (5), The American Historical Review, doi:10.2307/2165277, ISSN 0002-8762 
  6. ^ The Jews started the War - Again (this time it's the Iraq war), zionism-israel.com 
  7. ^ Wieland, Carsten (2007-06), SYRIA'S CHALLENGES AFTER THE ELECTION YEAR IS BASHAR AL-ASAD PART OF THE PROBLEM OR PART OF THE SOLUTION IN THE MIDDLE EAST? (în engleză), 12 (1), Papel Politico, ISSN 0122-4409  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  8. ^ Constantin, Sabin, WORLD FASCISM 
  9. ^ The Nazis, the contemporary Far Right and the Syrian Dictatorship (în engleză), HOPE not hate,  
  10. ^ Cyprian Blamires; Paul Jackson (), World Fascism: A-K (în engleză), ABC-CLIO 
  11. ^ The ultra-nationalist Arab identity (în engleză), Al Arabiya English,  
  12. ^ , www.globalsecurity.org https://www.globalsecurity.org/military/world/iraq/baath.htm  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  13. ^ , www.globalsecurity.org https://www.globalsecurity.org/military/world/iraq/baath.htm  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  14. ^ Berman, Paul (), Baathism: An Obituary (în engleză), The New Republic, ISSN 0028-6583 
  15. ^ Kaplan, Robert D. (), Baathism Caused the Chaos in Iraq and Syria (în engleză), Foreign Policy 
  16. ^ Iraq and Syria: Kurdish Autonomous Regions Under Threat - Groupe d'études géopolitiques (în engleză), https://geopolitique.eu/  Legătură externa în |publisher= (ajutor)