Sari la conținut

Wikipedia:Legături externe

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Wikipedia:LE)
Simbol pentru legăturile externe.

Legăturile externe sunt legături spre pagini de internet din exteriorul sitului Wikipedia. În articole aceste legături sunt plasate într-o secțiune aparte, numită „Legături externe” sau, dacă secțiunea cuprinde și trimiteri care nu sunt disponibile online, „Lectură suplimentară”.

Secțiunea de legături externe cuprinde recomandări de lectură suplimentară pe subiectul sau tematica generală a articolului respectiv. Sursele disponibile pe Internet care au fost folosite efectiv în documentare pentru scrierea articolului trebuie puse nu la „Legături externe”, ci la „Bibliografie”.

Wikipedia nu este un depozit de legături către diverse situri. Ca urmare numai siturile care oferă cititorilor noștri informații relevante trebuie introduse în articole.

Când adăugați o legătură externă, verificați mai întâi dacă pagina de Internet respectivă îndeplinește simultan criteriile următoare:

 • Este o sursă de încredere. Există excepții de la această condiție; de exemplu articolele care au ca subiect o persoană, o localitate, o organizație, un produs etc. pot conține și legături externe spre paginile de auto-prezentare ale subiectelor respective (situri sau bloguri personale, situri oficiale ale localităților, firmelor sau produselor etc.), chiar dacă în alte articole aceste pagini nu s-ar califica drept surse de încredere.
 • Este relevantă. O legătură externă este utilă numai dacă oferă acces la informații enciclopedice despre subiectul articolului sau tematica sa generală și deci îi ajută pe cititori să-și formeze o imagine mai clară asupra subiectului. O legătură care nu oferă nicio descriere a ceea ce se găsește la celălalt capăt al ei este pasibilă de ștergere pe loc.
 • Este accesibilă. Se recomandă evitarea siturilor care necesită înregistrare și mai ales a acelora care cer plata unei sume de bani pentru acces. Trebuie evitate și siturile care folosesc plugin-uri neaccesibile pentru toată lumea (de exemplu Flash) sau Java. Dacă acest lucru nu este posibil, adăugați o mențiune în dreptul legăturii, de exemplu „(este nevoie de înregistrare)” sau „(necesită Flash)”. Dacă legătura trimite la un fișier mare, menționați aceasta, de exemplu „(fișier PDF, 10 MB)”.
 • Respectă legile. Nu se vor introduce în articolele de la Wikipedia legături externe către situri unde există semne că materialele publicate ar încălca drepturile de autor ale unor terți (atenție în special la YouTube etc.).

Recomandări[modificare sursă]

Se recomandă introducerea de legături externe în următoarele cazuri particulare:

 • la fiecare articol despre o persoană sau o organizație care are un sit oficial, legătura către acel sit;
 • legături către cărți care dezvoltă subiectul articolului;
 • la articole asupra cărora există mai multe puncte de vedere, legături către situri dedicate fiecăruia din aceste puncte de vedere. Încercați să păstrați echilibrul între numărul legăturilor dedicate fiecărui punct de vedere.
 • legăturilor care nu au conținut în limba română, le sunt adăugate un format înaintea URL-ului care specifică limba corespunzătoare paginii respective. Exemplu:

În general, o legătură externă este admisibilă dacă aduce informații în plus față de ce ar conține articolul dacă ar fi articol de calitate. Fiecare legătură trebuie însoțită de o descriere succintă a ce se găsește acolo și în ce fel este relevantă pentru subiectul articolului. Legăturile simple sau descrise expeditiv (de exemplu, doar prin titlul articolului), pot fi șterse.

Restricții[modificare sursă]

Nu se recomandă introducerea următoarelor tipuri de legături externe:

 • legături spre situri care vând produse sau servicii;
 • legături cu scop de reclamă sau promovare. Nu introduceți legături către pagina dumneavoastră personală. Nu adăugați în masă (la multe articole) legături către un sit fără a discuta în prealabil acest lucru la Cafenea.
 • legături externe spre situri ce necesită înregistrare pentru a putea fi accesate.
 • formate de tip cutie (e.g. {{Commons}}) deoarece acestea nu sunt vizibile în versiunea mobilă a site-ului. Se pot folosi în schimb formatele echivalente inline ({{Commons-inline}}).

Colecții de legături externe[modificare sursă]

La Wikipedia în limba română nu se acceptă colectarea de legături externe în afara spațiului utilizatorilor (paginile și subpaginile proprii). Spațiul utilizatorului poate fi folosit pentru colectarea de legături externe numai în măsura în care acest lucru înlesnește redactarea articolelor (de exemplu, ca resursă temporară de-a lungul documentării personale în vederea redactării articolelor, etc), dar nu și pentru activitatea de sine stătătoare de colectare a legăturilor externe. Politicile și regulamentele care privesc conținutul editorial al articolelor propriu-zise rămân neschimbate; această nouă decizie se referă în mod expres la paginile Wikipedia care nu sunt articole principale.[1]

Cum se introduc legăturile[modificare sursă]