Sushi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Diverse tipuri de sushi.

Sushi (すし, 寿司, 鮨 sushi?) este un preparat servit cu orez oțetit sau acrit (鮨飯 sushi-meshi?), combinat cu diverse alte ingrediente. Principalul ingredient este orezul (acrit cu oțet) combinat cu diferite alimente , gătite sau in stare crudă, cel mai adesea pește crud.alte ingrediente (ネタ neta?)

Sushi este o mâncare relativ nouă chiar și în Japonia. A fost gătitită pentru prima oară la începutul secolului al XIX -lea. Înainte vreme, orezul acrit cu oțet era folosit ca metodă de conservare prin fermentație a peștelui, peștele fiind învelit complet în astfel de orez.[1]

Exista diverse tipuri de sushi: rulouri infășurate in foi de alge marine presate, bucăți mici de orez frământate de mână și servite cu pește crud sau icre, bucăți de pește crud presărate peste o farfurie cu orez. Există și variante de sushi în care in loc de orez se folosește tofu.

Ebifurai-Maki (エビフライ巻き). Rulouri cu creveți prăjiți.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Desen al unui bol cu sushi, făcut de Hiroshige în Perioada Edo.

Sushi este un preparat originar din Asia de Sud-Est, cunoscut ca nare-zushi (馴れ寿司, 熟寿司? „pește sărat”), depozitat în orez fermentat, posibil de luni de zile.

Ingrediente[modificare | modificare sursă]

În general, toate felurile de sushi au la bază o varietate de orez special, combinat cu alte ingrediente.

Orez[modificare | modificare sursă]

Orezul folosit pentru sushi este din varietatea japoneză, cu bobul scurt. Orezul fiert se amestecă cu oțet de orez, zahăr și sare. Este răcit la temperatura camerei înainte de a fi folosit la prepararea sushi-ului.

Nori[modificare | modificare sursă]

Nori este numele japonez al foilor de alge marine uscate și presate, folosite la prepararea rulourilor de sushi…

Pește[modificare | modificare sursă]

Peștele folosit pentru prepararea sushi-ului trebuie să fie proaspăt și de o foarte bună calitate. Aspectul, mirosul și consistenta cărnii sunt principalele criterii folosite la alegerea peștelui pentru sushi.

Se folosește doar pește oceanic fiindcă peștele de apă dulce poate fi o sursă de paraziți pentru om, în special când este folosit în stare crudă. Cele mai des folosite soiuri de pești sunt tonul, macroul, somonul și țiparul de mare. Icrele de pește sunt și ele folosite la prepararea sushi-ului.

Fructe de mare[modificare | modificare sursă]

Ca și alternativă la pește, alte ingrediente pot fi: caracatiță, sepie, creveții, scoicile și carnea de crab.

Legume[modificare | modificare sursă]

Ridichea japoneză murată, avocado, castravetele, sparanghelul precum și alte legume specific japoneze pot fi folosite ca și ingrediente la prepararea sushi-ului.

Condimente[modificare | modificare sursă]

Shōyu[modificare | modificare sursă]

Shōyu este denumirea japoneză a sosului de soia, un condiment esențial in servirea sushi-ului.

Wasabi[modificare | modificare sursă]

Wasabi este o pastă picantă de culoare verde, cu gust asemănător hreanului. Ajută digestia, are calități antibiotice și poate contracara eventuale intoxicații cu carne de pește crudă infestată.

Gari[modificare | modificare sursă]

Gari este denumirea japoneza pentru radacină de ghimbir murată. Se servește cu sushi cu scopul de a ajuta digestia și pentru a curăța papilele gustative in procesul degustării diverselor tipuri de sushi.

Gari

O-cha[modificare | modificare sursă]

În limba japoneză, o-cha inseamnă „ceai verde”. Este nelipsit în restaurantele japoneze care servesc sushi.

Ceai verde japonez

Prezentare și consumare[modificare | modificare sursă]

Sushi-ul se consumă folosind bețe sau mâinile. Este recomandat să se consume la început porțiile cu gust mai puțin intens și se continuă treptat cu cele cu gust mai dominant. De regulă carnea albă de pește se servește la început și se continuă cu fructele de mare și carnea de ton și somon (carne roșie). Bucațile de sushi se înmoaie în sosul de soia și se servesc cu wasabi și ghimbir murat.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Toraddojapan, NHK, aprilie 2010, p. 31

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Sushi