Strălucirea eternă a minții neprihănite

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Strălucirea eternă a minții neprihănite
Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Copertă DVD a filmului
Titlu originalEternal Sunshine of the Spotless Mind
Genfilm SF
film romantic
RegizorMichel Gondry
ScenaristCharlie Kaufman
După o povestire de:
Charlie Kaufman
Michel Gondry
Pierre Bismuth
ProducătorSteve Golin
Anthony Bregman
StudioAnonymous Content
This is That
DistribuitorFocus Features
Director de imagineEllen Kuras
MontajValdís Óskarsdóttir
MuzicaJon Brion
DistribuțieJim Carrey
Kate Winslet
Kirsten Dunst
Mark Ruffalo
Elijah Wood
Tom Wilkinson
Premiera  (2004-03-19)
Premiera în România  (2004-10-15)
Durata108 minute
ȚaraStatele Unite
Filmat înLong Island
New York City
New Jersey  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiNew York  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românădublat sau subtitrat
NominalizăriPremiul Oscar pentru cea mai bună actriță (Kate Winslet, )
Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original (Charlie Kaufman[*][[Charlie Kaufman (scenarist american)|​]], Michel Gondry și Pierre Bismuth[*][[Pierre Bismuth (artist francez)|​]], )
Premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun film non-european (Michel Gondry, )[1]  Modificați la Wikidata
Buget20 milioane $[2]
Încasări72,3 milioane $[2]
Website oficialSite web oficial
Prezență online

Pagina Cinemagia

Strălucirea eternă a minții neprihănite (titlu original: Eternal Sunshine of the Spotless Mind) este un film american SF de dragoste comedie-dramatică din 2004 regizat de Michel Gondry. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Jim Carrey, Kate Winslet, Kirsten Dunst, Mark Ruffalo, Elijah Wood și Tom Wilkinson.

Scenariul este scris de Charlie Kaufman după o poveste de Kaufman, Michel Gondry și Pierre Bismuth și prezintă un cuplu înstrăinat în care fiecare partener și-a șters memoria.[3] Filmul folosește elemente SF, thriller-psihologice și de ficțiune non-liniară. Este distribuit de Focus Features.

A câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original și a devenit un film idol. Winslet a fost nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță pentru rolul din acest film.

Titlul filmului este un citat din Eloisa to Abelard, un poem de Alexander Pope.

În 2004 a primit Premiul Saturn pentru cel mai bun film științifico-fantastic.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

După o ceartă, Joel Barish descoperă că prietena lui Clementine Kruczynski și-a șters amintirile despre el cu ajutorul firmei Lacuna din New York. Cu inima frântă, el decide să treacă prin aceeași procedură. Ca pregătire pentru această procedură, înregistrează o casetă pentru Lacuna, povestindu-și amintirile despre relația lor volatilă.

Angajații de la Lacuna lucrează la creierul lui Joel în timp ce acesta doarme în apartamentul său, astfel încât el se va trezi fără a-și aminti procedura. Un angajat, Patrick, pleacă să o vadă pe Clementine; de la procedura ei, el folosește amintirile lui Joel și ale Clementinei pentru a o seduce. În timp ce procedura rulează pe creierul lui Joel, tehnicianul Stan și secretara Mary petrec, se droghează și fac sex.

Joel retrăiește amintirile cu Clementine pe măsură ce acestea sunt șterse, în ordine invers cronologică, începând cu ultima lor ceartă. Pe măsură ce ajunge la primele amintiri, mai fericite, își dă seama că nu vrea să o uite. Proiecția sa mentală despre Clementine sugerează că Joel o ascunde în amintiri care nu o implică. Acest lucru oprește procedura, dar Stan îl sună pe șeful său, Howard, care sosește și o repornește. Joel ajunge la ultima amintire rămasă despre Clementine: ziua în care s-au întâlnit prima dată, pe o plajă din Montauk. Pe măsură ce amintirea se prăbușește în jurul lor, Clementine îi spune lui Joel să se întâlnească din nou în Montauk.

În apartamentul lui Joel, în timp ce Stan este afară, Mary îi spune lui Howard că este îndrăgostită de el și îl sărută. Sosește soția lui Howard și, de pe stradă, îi vede prin fereastră. Furiosă, îi sugerează lui Howard să-i spună lui Mary adevărul: că Mary și Howard au avut o aventură anterior și că amintirile lui Mary au fost șterse. Dezgustată, Mary fură înregistrările Lacuna și le trimite pacienților, inclusiv lui Joel și Clementinei.

Joel se trezește, iar amintirile lui cu Clementine șterse. Se duce impulsiv la Montauk și o reîntâlnește pe Clementine în trenul spre casă. Sunt atrași unul de celălalt și merg la o întâlnire pe râul înghețat Charles din Boston. Joel o conduce pe Clementine acasă și Patrick îi vede, realizând că s-au regăsit. Joel și Clementine își primesc înregistrările Lacuna și ascultă casetele. Sunt șocați de amintirile amare pe care le-au avut unul despre celălalt, dar sunt de acord să încerce din nou.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.europeanfilmacademy.org/2004.102.0.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b „Eternal Sunshine of the Spotless Mind”. Box Office Mojo. 
  3. ^ „Eternal Sunshine of the Spotless Mind”. Slant Magazine. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]