Indiana Jones și căutătorii arcei pierdute

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Raiders of the Lost Ark)
Indiana Jones și
căutătorii arcei pierdute
Raiders of the Lost Ark

Afișul filmului de Richard Amsel
Rating
Titlu originalRaiders of the Lost Ark
RegizorSteven Spielberg
ScenaristLawrence Kasdan
După o poveste de:
George Lucas
Philip Kaufman
ProducătorFrank Marshall
George Lucas
Howard Kazanjian
StudioLucasfilm Ltd.
DistribuitorParamount Pictures
Director de imagineDouglas Slocombe
MontajMichael Kahn
MuzicaJohn Williams
DistribuțieHarrison Ford
Karen Allen
Paul Freeman
Ronald Lacey
John Rhys-Davies
Denholm Elliott
Premiera12 iunie 1981
Durata115 minute
ȚaraStatele Unite
Filmat înSan Francisco
California
Hawaii
Hertfordshire
Royal Masonic School for Girls[*][[Royal Masonic School for Girls (school in Hertfordshire, UK)|​]]
San Anselmo
Richmond[*]
Anahola[*][[Anahola (human settlement in Kauai County, Hawaii, United States of America)|​]]
La Rochelle
Elstree Studios[*][[Elstree Studios (film and television production facility on Shenley Road, Borehamwood, Hertfordshire)|​]]
...încă 3  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiEgipt
America de Sud
Statele Unite ale Americii
Nepal
Peru  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românădublat sau subtitrat
NominalizăriPremiul Oscar pentru cel mai bun regizor (Steven Spielberg, )
Premiul Oscar pentru cea mai bună imagine (Douglas Slocombe[*][[Douglas Slocombe (British cinematographer (1913-2016))|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun montaj (Michael Kahn[*][[Michael Kahn (American film editor)|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun film (Frank Marshall[*], )
Premiul Oscar pentru cele mai bune decoruri (Norman Reynolds[*][[Norman Reynolds (British film designer)|​]],Leslie Dilley[*][[Leslie Dilley (Production designer)|​]] șiMichael D. Ford[*][[Michael D. Ford (English film art director and set decorator (1928-2018))|​]], )
Premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră (John Williams, )
Premiul Oscar pentru cel mai bun mixaj sonor (Bill Varney[*][[Bill Varney (sound engineer (1934-2011))|​]],Steve Maslow[*][[Steve Maslow (Sound engineer)|​]],Gregg Landaker[*][[Gregg Landaker (American re-recording mixer)|​]] șiRoy Charman[*][[Roy Charman (English sound engineer (1930-1990))|​]], )
Premiul Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale (Richard Edlund[*][[Richard Edlund (American special effects cinematographer)|​]], Kit West[*],Bruce Nicholson[*][[Bruce Nicholson (Visual Effects Artist)|​]] și Joe Johnston, )  Modificați la Wikidata
Buget18 milioane $
Încasări384 milioane $[1]
Parte a serieiNational Film Registry[2]  Modificați la Wikidata
Website oficialhttp://www.indianajones.com/ IndianaJones.com
Prezență online

Pagina Cinemagia

Indiana Jones și căutătorii arcei pierdute (1981) (denumire originală: Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark) este un film de aventură-acțiune american regizat de Steven Spielberg, produs de George Lucas și cu Harrison Ford în rolul lui Indiana Jones. Este primul film din franciza Indiana Jones. Prezintă povestea lui Indiana Jones care înfruntă un grup de naziști în căutarea Chivotului Legământului, deoarece Adolf Hitler era convins că acesta îi va face armata invincibilă.

Povestea[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În 1936, arheologul Indiana Jones cercetează un vechi templu peruan plin de capcane în căutarea unui idol de aur. În timp ce încearcă să fugă din templul care se prăbușește în jurul său după ce a luat idolul, Indiana trebuie să scape și de vechiul său rival, arheologul René Belloq care este însoțit de indigenii Hovitos. Înconjurat și depășit numeric, Indiana este forțat să predea idolul lui Belloq, dar reușește să scape cu viață fugind cu un hidroavion seria Waco.

Hidroavion seria Waco asemănător cu cel folosit de Indiana în Peru pentru a scăpa de René Belloq

Curând după ce se întoarce la catedra sa de arheologie din Statele Unite, Indiana este intervievat de doi agenți ai serviciilor secrete ai armatei americane. Aceștia îl informează că naziștii, în cercetările lor privind forța ocultă, sunt pe urmele vechiului său mentor, Abner Ravenwood, care se află în posesia unei bucăți dintr-un artefact numit Sceptrul lui Ra și că aceștia fac săpături arheologice într-un vechi oraș numit Tanis. Indiana își dă seama că naziștii fac cercetări la Tanis deoarece cred că acolo se află îngropat Chivotul Legământului, obiectul biblic iudaic despre care se crede că ar conține ceea ce a mai rămas din pietrele cu Cele zece porunci; dacă naziștii vor pune mâna pe Chivot armata lor va deveni invincibilă. Sceptrul lui Ra, între timp, este cheia pentru găsirea Fântânii Sufletelor (arabă: Bir el- Arweh), o încăpere secretă în care Chivotul a fost îngropat. În cele din urmă agenții îl autorizează pe Indiana să recupereze Chivotul, promițându-i că acesta va fi expus într-un muzeu. Indiana călătorește cu avionul în Nepal, unde află că mentorul său Ravenwood a murit și că medalionul de bronz este în posesia fiicei sale, Marion, fosta iubită a lui Indiana. Indiana îi oferă pentru el trei mii de dolari, plus încă două mii mai mult atunci când se întorc în Statele Unite. Hanul lui Marion este brusc atacat de un grup de asasini comandat de un agent nazist, Maiorul Toht. Cârciuma este arsă în lupta ce urmează, iar Toht își arde palma în timp ce încearcă să ia medalionul din foc. Indiana și Marion fug cu medalionul, în timp ce Marion îi spune lui Indiana că-l va însoți în căutarea chivotului pierdus, astfel încât Indiana să-și achite datoria față de ea.

Ei călătoresc în Egipt, la Cairo unde se întâlnesc cu un bun prieten al lui Indiana, Sallah, un săpător experimentat, în timp ce Belloq și naziștii sapă în căutarea Fântânii Sufletelor, având o replică a medalionului pe baza cicatricii din mâna lui Toht. Într-o piață, trupe naziste încearcă s-o răpească pe Marion și în timp ce Indiana îi urmărește se pare că ea moare într-o explozie. În timp ce descifrează însemnele de pe medalion, Indiana și Sallah își dau seama că naziștii caută în mod greșit locul în care se află Fântâna Sufletelor. Folosind acest lucru în avantajul lor, ei se infiltrează în situl arheologic nazist și folosesc Sceptrul lui Ra pentru a afla exact locul și descoperă Fântâna Sufletelor, o cameră îngropată în care se află o mulțime de șerpi otrăvitori. Indiana se apără de șerpi cu flăcările focului și găsește Chivotul, dar Belloq și naziștii îl prind și-i iau Chivotul. Sallah se ascunde la suprafață. Ei o aruncă pe Marion în Fântâna Sufletelor pe care o sigilează ca să moară împreună cu Indiana, dar cei doi reușesc să scape. După o luptă cu pumnii cu un uriaș mecanic nazist, Indiana aruncă în aer tot aerodromul și urmărește un convoi de camioane bine păzit de naziști care transporta Chivotul. Indiana este împușcat în umăr dar în cele din urmă recuperează Chivotul înainte ca acesta să poată fi livrat la Berlin.

Indiana și Marion părăsesc Cairo pentru a escorta Chivotul în Anglia la bordul unui vapor care transporta oameni săraci. A doua zi dimineata, vaporul este ocupat de naziști, care fură din nou Chivotul și o răpesc iarăși pe Marion. Indiana îi urmărește și se urcă la bordul submarinului lor care merge spre o insulă izolată din Marea Egee unde Belloq plănuiește să testeze puterea Chivotului înainte de a-l prezenta lui Hitler. Indiana apare în fața lor cu un aruncător de grenade amenințându-i că distruge Chivotul dacă aceștia nu o eliberează pe Marion, dar Belloq știind cum gândește um arheolog își dă seama că Indiana blufează deoarece n-ar fi niciodată în stare să distrugă ceva ce a căutat toată viața.

Indiana se predă și este legat împreună cu Marion în timp ce Belloq efectuează o ceremonie iudaică de deschidere a Chivotului, dar acesta pare să conțină doar nisip. Deodată, spirite, care seamănă cu descrierea Serafimilor din Vechiul Testament, ies din Chivot. Conștient de pericolul supranatural care se abate asupra celui care se uită la Chivotul deschis, Indiana o avertizează pe Marion să-și închidă ochii. Aparițiile paranormale brusc se transformă în creaturi demonice, și o rază de energie iese din Chivot și îi ucide pe naziști și pe Belloq. Flăcările se ridică la cer, apoi vin înapoi spre Pământ și Chivotul se închide cu un sunet puternic de tunet.

Înapoi în Washington, D.C., agenții secreți îi informează pe Indiana și Brody (care sunt din ce în ce mai suspicioși) că obiectul (Chivotul) „este într-un loc sigur” și că va fi studiat de „oameni de elită”. În realitate, Chivotul este închise într-o ladă din lemn pe care a fost pusă eticheta „top secret” și depozitat într-un uriaș depozit guvernamental umplut cu nenumărate lăzi asemănătoare.

Distribuția[modificare | modificare sursă]

  • Harrison Ford este Indiana Jones, un profesor de arheologie care trece prin multe aventuri pentru a găsi artefacte rare.[3]
  • Karen Allen este Marion Ravenwood, fostă iubită a lui Indiana, fiica mentorului său spiritual Abner Ravenwood. Marion are o crâșmă în Nepal.
  • Paul Freeman este Dr. René Belloq, arheolog care lucrează pentru naziști. Este ucis de puterile supranaturale ale Chivotului.
  • Ronald Lacey este Maiorul Arnold Toht, anchetator al Gestapo. Este ucis de puterile supranaturale ale Chivotului.
  • Denholm Elliott este Dr. Marcus Brody, care cumpără artefacte de la Indiana pentru a le expune în muzeul său.
  • Wolf Kahler este Colonelul Dietrich, un nemilos ofițer nazist care conduce operațiunea de aducere a Chivotului în Germania. Este ucis de puterile supranaturale ale Chivotului.
  • Alfred Molina, apare la începutul filmului, este un ghid al lui Indiana în Peru, este ucis de o capcană din templul din care Indiana ia un idol de aur.
  • Vic Tablian este Barranca.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Raiders of the Lost Ark (1981)”. Box Office Mojo. Accesat în . 
  2. ^ https://www.loc.gov/programs/national-film-preservation-board/film-registry/complete-national-film-registry-listing/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ John Baxter (). „Snake Surprise”. Mythmaker: The Life and Work of George Lucas. Avon Books. pp. 332–341. ISBN 0380978334. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]