Sari la conținut

Vladimirescu, Arad

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vladimirescu
—  sat și reședință de comună  —
Vladimirescu se află în România
Vladimirescu
Vladimirescu
Vladimirescu (România)
Localizarea satului pe harta României
Coordonate: 46°09′49″N 21°24′22″E ({{PAGENAME}}) / 46.16361°N 21.40611°E

Țară România
Județ Arad
Comună Vladimirescu

SIRUTA9404
Atestare documentară1752

Populație (2021)
 - Total8.315 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal317405
Prefix telefonic+40 x57[1]

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Vladimirescu în Harta Iosefină a Comitatului Arad, 1782-85
Vladimirescu în Harta Iosefină a Comitatului Arad, 1782-85
Vladimirescu în Harta Iosefină a Comitatului Arad, 1782-85

Vladimirescu (în maghiară Glogovác și Öthalom—„Cinci movile”—în germană Glogowatz) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Arad, Crișana, România.

Localitatea Vladimirescu este situată la 8 km est de municipiul Arad, pe drumul european E68.

Ştampila satului Glogovăţ din anul 1837

Numele vechi al localității, pe românește, este Glogovăț, derivat, potrivit legendei, din Glogov, numele unui haiduc care a trăit în acest ținut în secolul al XVIII-lea.

Prima atestare documentară a localității datează abia din 1752, însă, pe teritoriul ei, săpăturile arheologice au scos la iveală vestigii importante, semne ale unor locuiri foarte vechi. O așezare datată în secolul al V-lea, o alta din secolele XI - XII și morminte din secolele IX - XI au fost găsite în locul numit astăzi La Movile. În apropierea șoselei naționale, pe latura estică a acesteia, cele cinci movile se întind în linie dreaptă. Mulți cercetători le consideră tumuli a unor căpetenii barbare.
La Cetate au fost descoperite urmele unei așezări din secolul al VIII-lea, o cetate de pământ din secolul al IX-lea și o necropolă medievală.

Economia localității Vladimirescu este influențată de evoluția economică a municipiului Arad. Datorită apropierii satului de municipiul Arad, s-a înregistrat recent o creștere importantă a sectoarelor economice terțiar și secundar. Industria chimică, industria alimentară, industria ușoară și transporturile dețin pondere importantă în spectrul economic al așezării.

Investiții mari s-au înregistrat în domeniul construcțiilor și mai ales al construcțiilor de locuințe.

Localitatea Vladimirescu este atractivă atât prin valea Mureșului și prin serviciile oferite de unitățile de profil, cât și prin vestigiile arheologice.

Lăcașuri de cult

[modificare | modificare sursă]

În centrul satului, în locul numit La Bisericuță, se află ruinele unei mănăstiri romanice, atestată documentar în secolul al XIII-lea cu numele "Bizere". Din această mănăstire benedictină veche se mai păstrează doar ruinele bisericii, care a fost o bazilică romanică mare, cu trei nave, transept (naos transversal), cor (presbyterium) cu deambulatoriu și două turnuri în partea vestică.

În 1756 a fost construită la Glogovăț prima capelă, iar în 1765 a fost constituită prima parohie, localitatea având primul preot în 1766. Prima biserică a fost zidită în 1767. În toamna anului 1887 a început construcția bisericii din strada Progresului 84, finisată la 16 iunie 1889.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Melente Nica, Vladimirescu-Glogovaț. File de monongrafie, Editura Viața Arădeană, 2004

  1. ^ x indică operatorul telefonic; 2 pentru Romtelecom; 3 pentru alți operatori de telefonie fixă