Pâncota

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pâncota
Pankota
Pankota
—  oraș  —
Castelul Dietrich-Sukowsky din Pâncota
Castelul Dietrich-Sukowsky din Pâncota
Stemă
Stemă
Pâncota se află în România
Pâncota
Pâncota
Pâncota (România)
Poziția geografică
Coordonate: 46°19′21″N 21°41′13″E ({{PAGENAME}}) / 46.32250°N 21.68694°E

Țară România
Județ Arad

SIRUTA9654
Atestare documentară1202

ReședințăPâncota[*]
Localități componentePâncota[*], Măderat

Guvernare
 - PrimarDan-Ștefan Pocrișer[*][1] (PSD, )

Suprafață
 - Total66,96 km²
Altitudine192 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total6.787 locuitori
 - Densitate106 loc./km²

Fus orarUTC+2
Cod poștal315500

Localități înfrățite
 - NagybánhegyesUngaria
 - GlodeniRepublica Moldova

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Poziția localității Pâncota
Poziția localității Pâncota
Poziția localității Pâncota

Pâncota (în maghiară Pankota, în germană Pankota) este un oraș în județul Arad, Crișana, România, format din localitatea componentă Pâncota (reședința), și din satul Măderat. Se află la 37 km de municipiul Arad, în zona centrală a județului, la contactul Câmpiei Aradului cu Munții Zarandului. Localitatea are un teritoriu administrativ cu suprafața de 70,9 km2.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Orașul Pâncota din județul Arad, se află în partea de sud-vest a depresiunii Zărandului, în extremitatea nordică a Podgoriei Aradului. Prin localitate trece pârâul Sodom, ce izvorăște din Munții Highiș aflat la 25 km de Pâncota. Câmpia Tisei, parte a Câmpiei Aradului, este întreruptă de ivirile vulcanice din partea de NE a orașului.

Localități limitrofe sunt la nord Zărandul și Seleușul, la est Târnova, la sud Șiria, iar la vest Sântana.

Potrivit tradiției locale, vechea vatră a localității era la poalele Dealului Pelegului, la "Ogrăzile Vechi". Preotul romano-catolic, Șerban din Ineu, menționează de altfel, într-una din însemnările sale, că numele de Pâncota ar deriva din cuvintele latinești pan cubitum care ar însemna colț de deal sau terminarea dealului.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Prima atestare documentară a localității datează din anii 1202-1203 când așezarea era cunoscută sub denumirea de villa Pankota.

Pe teritoriul de astăzi al Pâncotei se găsea în anul 1216 o abație. Informația o aflăm din lucrarea istoricului Sándor Marki, potrivit căreia, populația localității se afla sub jurisdicția unei abații condusă de Andreas.

De mai multe ori vatra orașului a fost distrusă de năvălitori. Turcii au cucerit orașul în mai multe rânduri, din anul 1687 intră în administrarea Imperiului Habsburgic, iar din anul 1867 intră în administrația austro-ungară până la sfârșitul Primului Război Mondial.

Pâncota a fost renumită pentru târgurile și iarmaroacele sale încă din secolul al XVIII-lea. Recunoscut centru meșteșugăresc, breasla apare ca sistem de organizare la începutul secolului al XIX-lea.

Demografie[modificare | modificare sursă]


Componența etnică a orașului Pâncota

     Români (72,27%)

     Romi (10,31%)

     Maghiari (3,98%)

     Germani (1,31%)

     Alte etnii (0,94%)

     Necunoscută (11,18%)


Componența confesională a orașului Pâncota

     Ortodocși (51,35%)

     Penticostali (24,41%)

     Romano-catolici (5,44%)

     Baptiști (2,86%)

     Adventiști (1,28%)

     Alte religii (2,95%)

     Necunoscută (11,71%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația orașului Pâncota se ridică la 6.787 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 6.946 de locuitori.[2] Majoritatea locuitorilor sunt români (72,27%), cu minorități de romi (10,31%), maghiari (3,98%) și germani (1,31%), iar pentru 11,18% nu se cunoaște apartenența etnică.[3] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (51,35%), cu minorități de penticostali (24,41%), romano-catolici (5,44%), baptiști (2,86%) și adventiști (1,28%), iar pentru 11,71% nu se cunoaște apartenența confesională.[4]

Pâncota - evoluția demografică

Date: Recensăminte sau birourile de statistică - grafică realizată de Wikipedia

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Orașul Pâncota este administrat de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Dan-Ștefan Pocrișer[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[5]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat12            
Partidul Național Liberal3            

Economie[modificare | modificare sursă]

Pâncota în Harta Iozefină a Comitatului Arad, 1782-85

Economia orașului cunoaște în prezent o dinamică puternică cu creșteri semnificative semnalate în toate sectoarele de activitate. Industria materialelor de construcții, industria mobilei, industria usoara, industria alimentara, serviciile și turismul sunt sectoarele economice cele mai bine reprezentate. Pâncota este și un important centru al viei și vinului, cunoscut atât în țară cât și în străinătate

Turism[modificare | modificare sursă]

Dintre cele mai importante obiective turistice ale orașului se remarcă ansamblul urban desfășurat de-a lungul străzii Tudor Vladimirescu, vechiul han de poștă, palatul "Sulkowski" și nu în ultimul rând Canalul Matca - o importantă lucrare hidrotehnică.

Obiective turistice[modificare | modificare sursă]

Personalități[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Pâncota

Vezi și[modificare | modificare sursă]