Matematică computațională

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
O fotografie în alb-negru a tabletei YBC 7289 din Colecția Babiloniană Yale (c. 1800–1600 î.e.n.), care arată o aproximare babiloniană a rădăcinii pătrate a lui 2 (1 24 51 10 în sexagesimal) în contextul teoremei lui Pitagora pentru un triunghi isoscel. Tableta oferă, de asemenea, un exemplu în care o latură a pătratului este 30, iar diagonala rezultată este 42 25 35 sau 42,4263888.

Matematica computațională este o ramură a matematicii care se ocupă de interacțiunile dintre matematică și calculul simbolic⁠(d) folosind computerele.[1]

O mare parte a matematicii computaționale constă în utilizarea matematicii pentru a îmbunătăți calculul cu ajutorul computerelor în domeniile științei și ingineriei unde matematica este utilă. Aceasta cuprinde în special proiectarea algoritmilor, complexitatea de calcul, metodele numerice și algebra computațională⁠(d).

Matematica computațională se referă și la utilizarea computerelor pentru matematică în sine. Aceasta cuprinde experimentarea matematică pentru stabilirea conjecturilor⁠(d) (în special în teoria numerelor), utilizarea computerelor pentru demonstrarea teoremelor (de exemplu, teorema celor patru culori) și proiectarea și utilizarea sistemelor de demonstrare automată a teoremelor.

Domenii ale matematicii computaționale[modificare | modificare sursă]

Matematica computațională a apărut ca o parte distinctă a matematicii aplicate la începutul anilor 1950. În prezent, matematica computațională se referă la:

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en National Science Foundation, Division of Mathematical Science, Program description PD 06-888 Computational Mathematics, 2006. Retrieved April 2007
  2. ^ en „NSF Seeks Proposals on Stochastic Systems”. SIAM News. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ en Future Directions in Computational Mathematics, Algorithms, and Scientific Software, Report of panel chaired by R. Rheinbold, 1985. Distributed by SIAM.
  4. ^ Mathematics of Computation, Journal overview. Retrieved April 2007

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]