Marie-Thérèse-Charlotte a Franței

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Marie-Thérèse-Charlotte
Caminade - Duchesse d'Angouleme.jpg
Marie-Thérèse în 1827
Date personale
Nume la naștere Marie Thérèse Charlotte de France
Născută 19 decembrie 1778(1778-12-19)
Palatul Versailles, Franța
Decedată (72 de ani)
Frohsdorf, Austria
Înmormântată Mănăstirea Kostanjevica, Slovenia
Părinți Ludovic al XVI-lea al Franței
Maria Antoaneta, regină a Franței Modificați la Wikidata
Frați și surori Sophie Hélène Béatrice a Franței
Ludovic al XVII-lea al Franței
Ludovic-Joseph, Delfin al Franței Modificați la Wikidata
Căsătorită cu Louis-Antoine, Duce de Angoulême
Cetățenie Flag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Religie Biserica Romano-Catolică Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Bourbon
Regină a Franței
(disputat)
Domnie 2 august 1830 pentru 20 de minute
Semnătură
Signature of Marie Thérèse (Charlotte) of France at her own marriage.png

Marie-Thérèse-Charlotte a Franței (n. 19 decembrie 1778 – d. 19 octombrie 1851) a fost cel mai mare copil a regelui Ludovic al XVI-lea al Franței și a soției sale, regina Marie Antoinette. Ca fiică a regelui, ea a fost Fiică a Franței. Până la căsătoria cu Louis-Antoine, fiul cel mare al regelui Carol al X-lea, era denumită la curte cu titlul onorific de Madame Royale.

După căsătorie, ea a purtat titlul de ducesă de Angoulême. A devenit Delfină a Franței după ce socrul ei a devenit rege al Franței în 1824. A fost regină a Franței pentru douăzeci de minute în 1830 după ce socrul ei a semnat actul de abdicare; 20 de minute mai târziu soțul ei a semnat același act.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Marie-Thérèse a fost primul copil al regelui Ludovic al XVI-lea al Franței și a soției sale, regina Marie Antoinette, un copil apărut după nouă ani de la căsătoria celor doi. Prințesa a fost numită după mama reginei, împărăteasa Austriei Maria Tereza a Austriei.
Regele Ludovic XVI era un tată afectuos, care era încântat să-și răsfețe fiica. Marie-Thérèse l-a apreciat mai mult decât pe mama ei.

Atunci când a izbucnit Revoluția Franceză, Marie-Thérèse avea unsprezece ani. Nemulțumirile sociale au provocat sentimente anti-absolutiste. La Versailles gelozia curții și xenofobia au fost principalele cauze ale resentimentelor față de regina Marie Antoinette. Nepopularitatea reginei chiar și în fața unor membri puternici ai curții, inclusiv a ducelui de Orléans a condus la publicarea și distribuirea unor pamflete obscene în care regina era acuzată de depravare sexuală și de cheltuieli care au ruinat finanțele țării. Astăzi părerea general acceptată este că acțiunile reginei au fost prea mici pentru o animozitate așa de mare; daunele provocate de aceste hârtii despre monarhie au fost un catalizator pentru răsturnările ce vor veni.

Cu toate că situația politică s-a înrăutățit, acest lucru n-a afectat-o pe Marie-Thérèse. O altă tragedie a lovit când sora ei mai mică, Sofia, a murit în 1787. Va urma nu după mult timp decesul Delfinul Ludovic-Joseph de tuberculoză în plină criză politică la începutul anului 1789.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]