Filip, Duce de Anjou

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Filip al Franței
Prinț

Philippe Louis al Franței suflă bule, 1761 sau 62, de Barrière.
Date personale
Nume la naștereFilip Ludovic al Franței
Născut Modificați la Wikidata
Versailles, Île-de-France, Franța Modificați la Wikidata
Decedat (2 ani) Modificați la Wikidata
Versailles, Regatul Franței Modificați la Wikidata
ÎnmormântatNecropola regală a bazilicii Saint-Denis
PărințiLudovic al XV-lea
Maria Leszczyńska
Frați și suroriLudovic, Delfin al Franței (1729–1765)
Charles de Vintimille[*][[Charles de Vintimille (French aristocrat)|​]]
Prințesa Louise-Marie a Franței
Prințesa Louise a Franței
Marie Adélaïde a Franței
Henriette-Anne a Franței
Prințesa Louise-Élisabeth a Franței
Thérèse de France[*][[Thérèse de France (Daughter of Louis XV of France)|​]]
Sophie-Philippine a Franței
Prințesa Victoria a Franței Modificați la Wikidata
ReligieCatolicism
Apartenență nobiliară
TitluriFiu al Franței
Duce de Anjou
Familie nobiliarăCasa de Bourbon
Duce de Anjou
Domnie30 august 1730 - 7 aprilie 1733
PredecesorLudovic al Franței (viitorul Ludovic al XV-lea)

Filip al Franței, Duce de Anjou, (n. , Versailles, Île-de-France, Franța – d. , Versailles, Regatul Franței) este un prinț francez, al doilea fiu al regelui Ludovic al XV-lea și al reginei Maria Leszczyńska.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Registrul botezurilor parohiei Notre-Dame de Versailles, menționând botezul ducelui de Anjou.

Filip Ludovic s-a născut la Palatul Versailles la 30 august 1730, la un an după nașterea fratelui său mai mare, Ludovic. Este fiul regelui Ludovic al XV-lea al Franței, atunci în vârstă de 20 de ani, și al soției sale, regina Maria Leszczyńska, pe atunci în vârstă de 27 de ani. Este al doilea fiu și al cincilea copil al familiei regale.

Prin naștere, are rangul de fiu al Franței și alteță regală și este al treilea bărbat ca importanță la curte după tatăl său Ludovic al XV-lea și fratele său mai mare, Ludovic, delfin al Franței.

Numit Filip[1], numele tradițional al celui de-al doilea fiu, a primit de la tatăl său titlul de Duce de Anjou la naștere, acest titlu fiind asociat frecvent cu al doilea fiu al monarhului. Fostul duce de Anjou fusese tatăl său, cu 15 ani mai devreme, în 1715, în timpul domniei străbunicului său.

Micul Filip a crescut la Versailles împreună cu fratele său, delfinul și cu surorile lor gemene, Madame Élisabeth („Madame de France”, viitoare Ducesă de Parma) și Madame Henriette (“Madame de Navarre”). În martie 1732, Philippe a văzut nașterea viitoarei doamne Adélaïde. În anul următor, sora lui mai mare Marie Louise (Madame Troisième) a murit la Versailles pe 19 februarie 1733 din cauza unei răceli[2].

Copil bolnav, Filip este îngrijit de un grup de femei care, din credință superstițioasă, au amestecat pământul din mormântul Sfântului Medard cu mâncarea lui. Copilul a primit atât de multă pământ încât organele lui au avut de suferit. Mai mult, medicii care au efectuat autopsia copilului i-au descoperit o cantitate mare de pământ în intestine[3]. Drept urmare, Filip a murit la Versailles la 7 aprilie 1733 la vârsta de 2 ani, la două luni după Madame Troisième[4].

Trupul său este îngropat la bazilica regală Saint Denis, iar inima sa a fost dusă la capela Sainte-Anne (numită „capela inimilor”, care conține inimile îmbălsămate a patruzeci și cinci de regi și regine ale Franței) din Notre-Dame du Val-de-Grâce[5].

Titlu[modificare | modificare sursă]

  • 30 august 1730 - 7 aprilie 1733: Alteța Sa Regală Filip al Franței, fiul Franței, Duce de Anjou

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ (scris si von Dönhoff) Familia von Dönhoff este o familie a nobilimii germane imemoriale, originară din comitatul La Marck din Dunehof din Westfalia care s-a stabilit în Livonia, apoi în Prusia din 1620.
  2. ^ Anna Leszczyńska născută Jabłonowska (1660–1727) a fost o nobilă poloneză, născută în Casa lui Jablonowski și mama regelui Poloniei Stanislaus I Leszczyński.
  3. ^ Kazanowski (plural: Kazanowscy) a fost o familie nobilă poloneză. Magnații în secolele al XVI-lea și al XVII-lea. Originile lor sunt urmărite fie la Kazanów în regiunea Opoczno, fie la Kazanów lângă Lubartów.[6]
  4. ^ Jan Karol Opaliński (născut la 10 ianuarie 1642 și murit la 26 martie 1695 (în vârstă de 53 de ani) a fost un starost și castelan polonez din Poznań.
  5. ^ Krzysztof Opaliński, născut la 21 ianuarie 1611 la Sieraków și mort la 6 decembrie 1655 (44 de ani) la Włoszakowice, a fost poet, diplomat, voievod de Poznań, mareșal al coroanei, unul dintre liderii opoziției magnaților împotriva regilor Władysław al IV-lea și Jan Kazimierz.
  6. ^ Militar din Uniunea Polono-Lituaniană, deputat al Primei Republici Polone, staroste de Międzyrzecz, staroste de Międzylesie (1625–1675)

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „LES ENFANTS ROYAUX - 09. PHILIPPE, DUC D'ANJOU, FILS DE LOUIS XV”. Histoire et Secrets. . Accesat în .  (în franceză)
  2. ^ „Philippe Louis de Bourbon (1730-1733)”. geni.com. Accesat în .  (în franceză)
  3. ^ „07 avril 1733: Philippe de Bourbon”. maria-antonia.forumactif.com. Accesat în .  (în franceză)
  4. ^ „Philippe Louis de BOURBON”. geneanet.org. Accesat în .  (în franceză)
  5. ^ „Les cœurs et entrailles des reines, princes et princesses au Val-de-Grâce (avant 1793)”. Les Tombeaux de Saint-Denis. Accesat în .  (în franceză)
  6. ^ Woliński, Marek (). Herbarz szlachty ziemi Łukowskiej na Lubelszczyźnie (The armorial of the nobility of the region of Łuków in the land of Lublin). Vol. 1 (în poloneză). CKH. p. 120. ISBN 978-83-928874-4-7. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]