Ludovic, Delfin al Franței (1729–1765)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ludovic
Delfin al Franței
Ludovic, Delfin al Franței
Ludovic, Delfin al Franței
Căsătorit(ă) cu Infanta Maria Teresa a Spaniei
Ducesa Marie-Josèphe de Saxonia
Urmași Ludovic XVI
Ludovic XVIII
Carol X
Clothilde, regină a Sardiniei
Prințesa Élisabeth
Nume complet
Louis Ferdinand de France
Casa regală Casa de Bourbon
Tată Ludovic al XV-lea al Franței
Mamă Maria Leszczyńska
Naștere 4 august 1729(1729-08-04)
Palatul Versailles, Franța
Deces (36 de ani)
Palatul Fontainebleau, Franța
Înmormântare Biserica Saint Denis, Franța

Ludovic, Delfin al Franței (n. 4 septembrie 1729 – d. 20 decembrie 1765), a fost cel mai mare fiu și unicul care a supraviețuit copilăriei al regelui Ludovic al XV-lea al Franței și al soției sale, regina Maria Leszczyńska. Ca fiu al regelui el a fost Fiu al Franței. Trei dintre fiii delfinului Ludovic au devenit regi ai Franței: Ludovic al XVI-lea, Ludovic al XVIII-lea și Carol al X-lea.

Începutul vieții și educația[modificare | modificare sursă]

Ludovic s-a născut la Palatul Versailles. Nașterea unui moștenitor la tronul Franței era așteptată după decimarea familiei regale franceze de la începutul anilor 1710. Când cea de-a patra sarcină a Marie Leszczyńska a avut ca rezultat un fiu, în 1729, a fost sărbătoare populară. În toate marile orașe din Franța au fost focuri de artificii. La naștere, Ludovic a primit titlul de Delfin al Franței.

Potrivit unei tradiții a familiei regale franceze, botezul lui Ludovic a fost privat. La 27 aprilie 1737 când Ludovic avea șapte ani a avut loc o ceremonie publică. Nașii săi au fost Ludovic, Duce de Orléans și Dowager Ducesă de Bourbon (văduva lui Ludovic al III-lea, Prinț de Condé).

Guvernanta lui Ludovic a fost Madame de Ventadour care fusese și guvernanta tatălui său. Când a împlinit șapte ani, episcopul de Mirepoix, Jean-François Boyer, a fost numit preceptorul său. De la o vârstă fragedă, Ludovic a fost interesat de miltărie. A suferit o dezamăgire când tatăl său nu i-a permis să i se alăture în 1744 în campania din timpul războiului de succesiune austriac. Când tatăl său era bolnav de moarte la Metz, Ludovic n-a ascultat ordinele și s-a dus la capătul patului său. Acestă acțiune imprudentă, care ar fi putut duce la moartea atât a regelui cât și a Delfinului, a determinat o relație tată-fiu destul de schimbătoare. Ludovic a devenit mult mai apropiat de cele trei surori ale sale mai mari.

Căsătorii[modificare | modificare sursă]

Maria Teresa a Spaniei[modificare | modificare sursă]

Ludovic, Delfin al Franței, în 1747.

În 1744 Ludovic al XV-lea a negociat căsătoria fiului său în vârsta de cincisprezece ani cu infanta Maria Teresa Rafaela a Spaniei în vârsta de nouăsprezece ani, fiica regelui Filip al V-lea al Spaniei. Contractul de căsătorie a fost semnat la 13 decembrie 1744; căsătoria a fost celebrată în lipsa mirelui la Madrid la 18 decembrie 1744 și în prezența mirelui la Versailles la 23 februarie 1745.

Ludovic și Maria Teresa se potriveau și aveau o reală afecțiune unul pentru celălalt. Au avut o singură fiică:

La trei zile după nașterea fiicei lor, Maria Teresa a murit la 22 iulie 1746. Ludovic avea șaisprezece ani. A suferit intens pentru pierderea soției sale însă responsabilitatea față de succesiunea la tronul Franței l-a determinat să se căsătorească din nou.

Marie-Josèphe de Saxonia[modificare | modificare sursă]

La 10 ianuarie 1747 Ludovic s-a căsătorit fără să fie prezent fizic la Dresda cu prințesa Marie-Josèphe de Saxonia, fiica în vârstă de cincisprezece ani a regelui August al III-lea al Poloniei, prinț elector de Saxonia și a soției sale arhiducesa Maria Josepha a Austriei. Ceremonia celei de-a doua căsătorii a avut loc la Versailles la 9 februarie 1747.

Ludovic și Marie-Josèphe au avut opt copii:

Decesul[modificare | modificare sursă]

Ținut departe de treburile guvernării de către tatăl său, Ludovic a fost centrul unui grup religios care sperau să câștige puterea atunci când Ludovic va urca pe tron.

Ludovic a murit de tuberculoză la Fontainebleau în 1765 la vârsta de 36 de ani, în timp ce tatăl său încă traia, deci n-a fost niciodată rege al Franței. Mama sa, regina Marie Leszczyńska și bunicul matern Stanisław Leszczyński, duce de Lorraine de asemenea i-au supraviețuit. Fiul său mai mare, Ludovic-Auguste, duce de Berry a devenit noul Delfin iar mai târziu, la moartea lui Ludovic al XV-lea, a fost încoronat ca Franței.

Ludovic a fost înmormântat la Catedrala St.Étienne în Sens. Inima sa a fost înmormântată la biserica Saint Denis.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Ludovic, Delfin al Franței (1729–1765) la Wikimedia Commons


Ludovic, Delfin al Franței (1729–1765)
Naștere: 4 septembrie 1729 Deces: 20 decembrie 1765
Regalitate franceză
Predecesor:
Louis
Delfin al Franței
4 septembrie 1729–20 decembrie 1765
Succesor:
Louis-Auguste
Predecesor:
Louis d'Orléans, Duce de Orléans
Moștenitor al tronului
ca moștenitor aparent
4 septembrie 1729 — 20 decembrie 1765
Succesor:
Louis-Auguste, Delfin al Franței