Infanta Maria Teresa Rafaela a Spaniei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Maria Teresa Rafaela a Spaniei
Delfină a Franței
Marie-Thérèse-Raphaëlle de Louis Michel van Loo
Marie-Thérèse-Raphaëlle de Louis Michel van Loo
Căsătorit(ă) cu Ludovic, Delfin al Franței
Urmași Prințesa Marie-Thérèse a Franței
Nume complet
María Teresa Antonia Rafaela de Borbón y Farnesio
Casa regală Casa de Bourbon
Tată Filip al V-lea al Spaniei
Mamă Elisabeth Farnese
Naștere 11 iunie 1726
Palatul La Granja, Spania
Deces (20 de ani)
Palatul Versailles, Franța
Înmormântare Biserica Saint Denis, Franța

Infanta Maria Teresa Antonia Rafaela a Spaniei (11 iunie 1726 - 22 iulie 1746) a fost Delfină a Franței ca soție a Delfinului Ludovic al Franței. În Franța era cunoscută sub numele Madame la Dauphine.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născută la Palatul La Granja ca María Teresa Antonia Rafaela era al șaselea copil și a doua fiică a regelui Filip al V-lea al Spaniei și deci Infantă prin naștere.

Înainte de căsătorie, curțile regale spaniolă și franceză nu erau în relații foarte bune: spaniolii au fost insultați de către francezi, atunci când logodna dintre Ludovic al XV-lea al Franței și Infanta Mariana Victoria a Spaniei, sora mai mare a Mariei Teresa, a fost ruptă în 1725 iar Ludovic s-a căsătorit cu Maria Leszczyńska.

Căsătoria[modificare | modificare sursă]

Marie Thérèse Raphaëlle, 1746

Căsătoria a fost aranjată parțial pentru a împăca divizinea dintre cele două ramuri ale familiei Bourbon. În consecință, Maria a fost căsătorită prin procură la Madrid la 18 decembrie 1744 înaintea plecării ei în Franța, unde, la 23 februarie 1745, Marie-Thérèse-Raphaëlle s-a căsătorit Louis-Ferdinand.

Începută prost, în cele din urmă, căsătoria a fost consumată în luna septembrie 1745, punând capăt la toate bârfele și insinuările. Cuplul a devenit foarte strâns și reciproc devotat, petrecându-și majoritatea timpului împreună. Acest lucru a fost în contrast puternic față de rege, care începuse recent o aventură cu faimoasa Madame de Pompadour. Metresa regală a fost prezentată oficial curții la balul care celebra căsătoria noului cuplu. Delfinul și Delfina o urau pe metresa regelui pentru modul în care ea a distras atenția față de regina Maria Leszczyńska. Delfina era ostilă și regelui care nu participase la Sfânta Împărtășanie și care o ignora.

În cele din urmă, Marie-Thérèse-Raphaëlle a rămas însărcinată iar copilul, o fată, s-a născut la 19 iulie 1746. La trei zile după naștere, Marie-Thérèse-Raphaëlle a murit. Moartea soției sale a provocat o durere intensă Delfinului. Marie-Thérèse-Raphaëlle a fost înmormântată la biserica Saint Denis la 6 august 1746.

După deces, fratele ei vitreg, Ferdinand al VI-lea al Spaniei, i-a propus Delfinului să se căsătorească cu sora ei, Infanta Maria Antonia a Spaniei însă Ludovic al XV-lea a refuzat. Anul următor, Delfinul s-a căsătorit cu Prințesa Maria Josepha de Saxonia (fiica lui August al III-lea al Poloniei și a Maria Josepha de Austria), cu care a avut șapte copii inclusiv pe viitorul Ludovic al XVI-lea. Când Delfinul a murit în 1765, el a cerut ca inima sa să fie plasată lângă mormântul Mariei Thérèse Raphaëlle.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Maria Teresa Rafaela of Spain la Wikimedia Commons