Louis Auguste, Prinț de Dombes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Louis Auguste de Bourbon
Prinț de Dombes
Louis-Auguste II de Bourbon, prince de Dombes.jpg
Casa regală Casa de Bourbon
Tată Louis Auguste de Bourbon
Mamă Louise Bénédicte de Bourbon
Naștere 4 martie 1700(1700-03-04)
Palatul Versailles, Franța
Deces 1 octombrie 1755 (55 de ani)
Palatul Fontainebleau, Fontainebleau, Franța

Louis Auguste de Bourbon, Prinț de Dombes (4 martie 1700 - 1 octombrie 1755[1]) a fost nepot al regelui Ludovic al XIV-lea al Franței și a metresei sale, Madame de Montespan.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut la Palatul Versailles la 4 martie 1700, Louis-Auguste a fost al patrulea copil al lui Louis Auguste de Bourbon, Duce de Maine și a soției sale, Louise Bénédicte de Bourbon. La naștere a primit titlul de Prinț de Dombes.[2]

Spre deosebire de tatăl său, Dombes a avut abilități militare. A servit sub renumitul comandant militar Prințul Eugen de Savoia în Războiul austro-turc (1716–1718). De asemenea, a luptat în Războiul polonez de succesiune (1733–1738) și în Războiul de Succesiune Austriacă (1740–1748).

După decesul tatălui său (de care a fost foarte apropiat) la 14 mai 1736, la castelul Sceaux, el a moștenit cea mai mare parte din avere și titlurile tatălui său. A devenit general colonel a Cent-Suisses et Grisons (1710), guvernator de Languedoc (1737) și Conte de Eu (1736).

În locul curții vărului său Ludovic al XV-lea al Franței, el a preferat Castelul d'Anet, pe care a continuat să-l înfrumusețeze. Pentru a furniza apă pentru grădinile sale, el a creat un sistem hidraulic pe care l-a instalat în parcul domeniului în apropierea râului Eure. Îi plăcea să vâneze pe marile sale domenii de Eu.

Louis Auguste a rămas celibatar și a murit fără copii. O posibilă mireasă a fost verișoara lui, Charlotte Aglaé d'Orléans, fiica lui Philippe d'Orléans și a Françoise Marie de Bourbon și o altă verișoară, Louise Anne de Bourbon, fiica Ducesei de Bourbon Louise Françoise, sora mai mică a Ducelui de Maine. Totuși, aceste planuri nu s-au materializat.

Louis-Auguste a murit la 1 octombrie 1755, la vârsta de 55 de ani, într-un duel la Fontainebleau. Fratele lui mai mic, Louis Charles, a fost moștenitorul său.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Louis-Auguste de Bourbon
  2. ^ an older brother Louis Constantin de Bourbon (1695-1698) had held the title previously.