Louis, Duce de Burgundia (1751–1761)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Louis Joseph Xavier
Duce de Burgundia
Jean-Martial Frédou, Louis-Joseph-Xavier de France, duc de Bourgogne (1760).jpg
Louis Joseph de Jean-Martial Frédou, 1760.
Date personale
Născut 13 septembrie 1751(1751-09-13)
Palatul Versailles, Versailles, Franța
Decedat (9 ani)
Palatul Versailles, Versailles, Franța
Înmormântat Catedrala din Saint-Denis Modificați la Wikidata
Părinți Ludovic, Delfin al Franței (1729–1765)
Marie-Josèphe de Saxonia Modificați la Wikidata
Frați și surori Élisabeth Philippine Marie Hélène a Franței
Ludovic al XVI-lea al Franței
Ludovic al XVIII-lea al Franței
Carol al X-lea al Franței
Clothilde a Franței
Marie Thérèse, Madame Royale[*]
Princess Marie Zéphyrine of France[*]
Xavier, Duke of Aquitaine[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Bourbon

Louis Joseph Xavier de France, Duce de Burgundia (13 septembrie 175122 martie 1761) a fost Prinț de Sânge francez din Casa de Bourbon.

Biografie[modificare | modificare sursă]

"Ducele de Burgundia pe patul de moarte" de Jean-Martial Frédou, 1761

Louis Joseph Xavier de France, duc de Bourgogne a foat al treilea copil și primul fiu al Delfinului Louis de France și a celei de-a doua soții, Prințesa Maria Josepha de Saxonia. A fost fratele mai mare al viitorilor regi Ludovic al XVI-lea, Ludovic al XVIII-lea și Carol al X-lea. Este un fapt cunoscut că el a fost copilul favorit al părinților săi, care spuneau că este frumos și luminos.[1].

A fost lăsat în grija Mariei Isabelle de Rohan, ducesă de Tallard. Louis Joseph Xavier a primit titlul de Duce de Burgundia de la bunicul său, regele Ludovic al XV-lea al Franței, și era următorul în linia de succesiune la tronul Franței, după tatăl său. A fost foarte iubit de către toți cei apropiați lui, mai ales de sora lui mai mare, Prințesa Marie Zéphyrine a Franței, care a murit la vârsta de cinci ani, în 1755. Nu se cunoaște dacă Ducele, care nu avea încă patru ani, a fost afectat de acest lucru.

Micul Duce a fost împins de pe un cal de lemn de unul dintre colegii lui de joacă în 1759. După cum era recunoscut pentru bunătatea lui, el nu a spus nimănui despre asta, pentru a-l scuti pe prietenul său de necazuri. După acest incident, sănătatea Ducelui de Burgundia a început să se deterioreze rapid. Medicul familiei, dr. Barbier, a decis să-l opereze în 1760.

Ducele a fost curajos, el fiind operat în stare de conștiență. Știind că va muri, Delfinul a fost botezat la 20 noiembrie 1760 având drept nași pe bunicii săi: regele Ludovic al XV-lea și regina Marie Leszczyńska. În 1761 Ducele a rămas imobilizat la pat incapabil să-și miște picioarele. Dr. Barier l-a diagnosticat cu tuberculoză a oaselor. Pentru a-i face sfârșitul mai fericit, părinții săi l-au adus pe fratele lui mai mic în vârstă de șase ani, Ducele de Berry, care era întotdeauna "hărțuiți" de ducele de Burgundia. Ducele a devenit brusc foarte iritat și s-a comportat nepoliticos cu fratele lui numindu-l "supusul său". La 22 martie a strigat pentru mama lui apoi a murit.[2]

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ vezi Louis XVI of France
  2. ^ [1]