Fiu al Franței

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Fiică a Franței)
Coroana Fiilor Franței.

Fiu al Franței (franceză Fils de France) este un titlu și rang deținut de fiii monarhului Franței. O fiică deținea titlul de fille de France (fiică a Franței).

Copiii Delfinului, care era moștenitorul regelui, dețineau, de asemenea, acest titlu și statut.[1]

Monsieur le Dauphin[modificare | modificare sursă]

Aceasta era forma de adresare pentru Delfin. Titlul de dauphin de France era folosit pentru moștenitorul tronului Franței din 1350 până în 1791 și din 1824 până în 1830.

  • Ludovic al Franței (1661–1711), singurul fiu supraviețuitor al regelui Ludovic al XIV-lea (1638–1715); de obicei la curte i se adreau cu eticheta Monseigneur (vezi detalii mai jos) sau informal le Grand Dauphin.[2]
  • Ludovic al Franței, (1682–1712), fiu al precedentului, care a devenit Delfin în 1711 și căruia i se spunea le Petit Dauphin.[2]

Monseigneur[modificare | modificare sursă]

Aceasta era un alt mod de adresare pentru Le Grand Dauphin, singurul fiu legitim al lui Ludovic al XIV-lea. După moartea lui le Grand Dauphin, moștenitorul tronului Franței pentru o jumătate de secol, titlul de Monseigneur n-a mai fost folosit. Titlurile folosite de fiii săi erau:

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Spanheim, Ézéchiel (). ed. Émile Bourgeois, ed. Relation de la Cour de France. le Temps retrouvé (în French). Paris: Mercure de France. p. 70. 
  2. ^ a b Velde, François. „The French Royal Family: Titles and Customs — Forms of Address”. Heraldica.org. Accesat în .  |section= ignorat (ajutor)