Clothilde a Franței

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Clothilde a Franței
Regină a Sardiniei
Heinsius Clotilde de France.jpg
Domnie 1796-1802
Căsătorit(ă) cu Charles Emmanuel al IV-lea al Sardiniei
Nume complet
Marie Adélaïde Clotilde Xavière de France
Casa regală Casa de Savoia
Casa de Bourbon
Tată Ludovic, Delfin al Franței
Mamă Marie-Josèphe de Saxonia
Naștere 23 septembrie 1759(1759-09-23)
Deces (42 de ani)

Marie Adélaïde Clotilde Xavière a Franței [1] (23 septembrie 17597 martie 1802) a fost prințesă franceză care a devenit regină a Sardiniei în 1796. A fost sora mai mică a regelui Ludovic al XVI-lea al Franței și soția regelui Charles Emmanuel al IV-lea al Sardiniei.

Prințesă a Franței[modificare | modificare sursă]

Născută la Versailles, Marie Clotilde a fost fiica cea mare a Delfinului Franței, Ludovic (singurul fiu al regelui Ludovic al XV-lea al Franței) și a soției lui, Prințesa Marie-Josèphe de Saxonia. Ca nepoată a unui rege francez a fost Petite-Fille de France. După decesul bunicului ei în 1774, fratele ei mai mare, Louis Auguste, a devenit regele Ludovic al XVI-lea al Franței.

Din cauza excesului de greutate, Marie Clotilde a fost poreclită Gros-Madame în tinerețea ei. Ea și sora ei mai mică Élisabeth au fost crescute de Madame de Marsan după decesul tatălui lor în 1765 și a mamei lor în 1767. Pentru că s-a căsătorit și a părăsit Franța la scurt timp după ce Ludovic al XVI-lea a devenit rege, Marie Clotilde nu a avut timp suficient pentru a forma o relație strânsă cu cumnata ei, regina Maria Antoaneta.

Marie Clothilde a fost descrisă ca fiind pasivă și apatică, lucru care a dat percepția de insensibilitate, dar ea a fost, totuși, foarte apropiată de sora ei.[2]

Prințesă de Piemont[modificare | modificare sursă]

La 27 august 1775, Marie Clotilde s-a căsătorit la Versailles prin procură cu Charles Emmanuel al IV-lea al Sardiniei, fiul cel mare al regelui Victor Amadeus al III-lea al Sardiniei și al reginei Maria Antonia Ferdinanda a Spaniei. Marie Clotilde a călătorit spre Torino întâlnindu-și soțul în drum, la Pont-de-Beauvoisin și în cele din urmă socrul și restul curții la Chambéry.

Ea a fost însoțită de fratele ei Contele de Provence. Nunta oficială a avut loc la Torino.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Achaintre, Nicolas Louis, Histoire généalogique et chronologique de la maison royale de Bourbon, Vol. 2, (Publisher Mansut Fils, 4 Rue de l'École de Médecine, Paris, 1825), 168.
  2. ^ Joan Haslip (1991). Marie Antoinette. ISBN 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Clothilde a Franței la Wikimedia Commons