Louis, Conte de Vermandois

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Louis
Conte de Vermandois
Comte de Vermandois (1667-1683).jpg
Date personale
Nume la naștereLouis de Bourbon, Légitimé de France
Născut2 octombrie 1667(1667-10-02)
Castelul Saint-Germain-en-Laye, Franța
Decedat (16 ani)
Flandra, azi Belgia
ÎnmormântatArras Cathedral[*] Modificați la Wikidata
PărințiLudovic al XIV-lea al Franței
Louise de la Vallière Modificați la Wikidata
Frați și suroriFrançoise-Marie de Bourbon
Louise-Françoise de Bourbon
Marie Anne de Bourbon
Prințesa Marie Anne a Franței
Prințesa Anne Élisabeth a Franței
Prințesa Marie-Thérèse a Franței
Louise Marie Anne de Bourbon[*]
Philippe-Charles al Franței
Louis-Auguste de Bourbon, duce du Maine
Louis César, Conte de Vexin
Louis François, Duke of Anjou[*]
Louis-Alexandre de Bourbon, conte de Toulouse
Ludovic, Delfin al Franței Modificați la Wikidata
CetățenieRoyal Standard of the King of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriConte

Louis de Bourbon, Légitimé de France, Conte de Vermandois (2 octombrie 166718 noiembrie 1683) a fost fiul cel mare al regelui Ludovic al XIV-lea al Franței și a metresei lui Louise de la Vallière.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Contele de Vermandois în compania surorii sale Mademoiselle de Blois.

Louis de Bourbon s-a născut la Castelul Saint-Germain-en-Laye la 2 octombrie 1667. A fost numit după tatăl său. Ca și sora sa mai mare, Marie Anne de Bourbon, care era cunoscută la curte ca Mademoiselle de Blois, el a primit supranumele de Bourbon nu de France ca urmare a nelegimității lui.

Când era copil își numea mama Belle Maman datorită frumuseții ei. Louis a fost recunoscut în 1669, la vârsta de doi ani. A primit titlu de Conte de Vermandois și a fost amiral al Franței.

În 1674, mama sa a intrat la Carmelite și a luat numele de Sœur Louise de la Miséricorde. Ulterior, copiii și-au văzut mama foarte rar. După plecarea mamei lui, Louis a locuit la Palatul Regal din Paris cu unchiul său, Filip I, Duce de Orléans și soția acestuia Elizabeth Charlotte, Prințesă Palatină. La Palatul Regal, el a devenit foarte aproape de mătușa lui, în ciuda faptului că acesteia nu-i plăceau bastarzii cumnatului său. Afecțiunea dintre mătușă și nepot nu s-a diminuat niciodată.

În timp ce era la curtea libertinului său unchi, l-a întâlnit pe iubitul acestuia, Chevalier de Lorraine. S-a spus că tânărul conte a fost sedus de bătrânul cavaler și a început să practice le vice italien (apelativ contemporan pentru homosexualitate).

Ludovic al XIV-lea a decis să-și exileze fiul și pe Cavelerul de Lorena.

În iunie 1682, Louis a fost exilat în Normandia. Cu scopul de a calma lucrurile dintre tată și fiu, mătușa lui, Elizabeth Charlotte, Prințesă Palatină i-a sugerat regelui ca Louis să fie trimis ca soldat în Flandra, care era atunci sub ocupație franceză. Regele a fost de acord cu sugestia și fiul său a fost trimis la Asediul de Courtray. Acolo, Louis s-a îmbolnăvit.

În ciuda bolii sale, Louis își dorea cu disperare să recâștige dragostea tatălui său și a continuat să lupte ignorând sfatul medicului regal și a marchizului de Montchevreuil de a se întoarce la Lille pentru recuperare.

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Louis, Conte de Vermandois

Louis a murit la 18 noiembrie 1683, la vârsta de 16 ani. A fost înmormântat în catedrala de la Arras. Sora sa iubitoare și mătușa sa au fost afectate de moartea sa. Tatăl său nu a vărsat o lacrimă. Mama sa, încă obsedată de păcatul comis prin aventura cu regele, a spus la auzul morții fiului ei:

„Ar trebui să plâng pentru nașterea lui mult mai mult decât pentru moartea lui.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Love and Louis XIV by Lady Antonia Fraser