Ioana de Burgundia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ioana de Burgundia
Jeanne de Bourgogne et Jean de Vignay.jpg
Regină consort a Franței
Domnie 1 aprilie 1328 – 12 septembrie 1348
Încoronare 27 mai 1328
Căsătorit(ă) cu Filip al VI-lea al Franței
Urmași Ioan al II-lea al Franței
Filip de Valois, Duce de Orléans
Casa regală Casa de Valois
Casa de Burgundia
Tată Robert al II-lea, Duce de Burgundia
Mamă Agnes a Franței
Naștere 24 iunie 1293
Deces (55 de ani)
Înmormântare Biserica St Denis, Franța

Ioana de Burgundia (franceză Jeanne de Bourgogne; 24 iunie 129312 septembrie 1348), a fost regină consort a Franței ca primă soție a regelui Filip al VI-lea. Ioana a fost regentă a Franței în timpul campaniilor militare conduse de soțul ei în Războiul de O Sută de Ani.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ioana a fost fiica lui Robert al II-lea, Duce de Burgundia și a Agnes a Franței. Mama ei a fost fiica cea mică a regelui Ludovic al IX-lea al Franței și a reginei Margareta de Provence; Ioana a fost Fiică a Franței.

Sora ei mai mare, Margareta de Burgundia, a fost prima soție a regelui Ludovic al X-lea al Franței. Frații ei au fost: Hugh al V-lea, Duce de Burgundia și Odo al IV-lea, Duce de Burgundia.

S-a căsătorit cu Filip de Valois în iulie 1313. Din 1313 până în 1328 ei au deținut titlul de Contele și Contesa de Maine; din 1325 au deținut și titlul de Contele și Contesa de Valois și Anjou.

Inteligentă și cu o voință puternică, Ioana s-a dovedit capabilă de a fi regentă în timp ce soțul ei a luptat în campaniile militare din Războiul de O Sută de Ani. Totuși, natura ei și puterea câștigată i-au adus o proastă reputație care a fost accentuată de diformitatea ei (considerat de unii un semn al diavolului) devenind cunoscută drept la male royne boiteuse ("regina malefică șchioapă").

De asemenea, a fost considerată o femeie care iubea știința și o bibliofilă. A trimis fiului ei cel mare, Ioan, manuscrise să le citească și a comandat traducerea în franceză a câtorva lucrări importante contemporane, inclusiv a Miroir historial de Vincent de Beauvais (c. 1333) și Jeu d'échecs moralisés de Jacques de Cessoles (c. 1347).

Ioana a murit de ciumă bubonică la 12 septembrie 1348. A fost înmormântată la biserica St Denis; mormântul ei, construit de nepotul ei Carol al V-lea al Franței, a fost distrus în timpul Revoluției franceze.

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Regalitate franceză
Predecesor:
Jeanne d'Évreux
Regină consort a Franței
1328–1348
Succesor:
Blanche de Navara