Sărăturile Diniaș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sărăturile Diniaș
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Sărăturile Diniaș
Harta locului unde se află Sărăturile Diniaș
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția România
Județul Timiș
Cel mai apropiat orașTimișoara
Coordonate45°38′58″N 21°02′27″E () / 45.64944°N 21.04083°E[1]
Suprafață4 ha
Înființare1995, declarat în 2000

Sărăturile Diniaș alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip pedologic) situată în județul Timiș, pe teritoriul administrativ al comunei Peciu Nou.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală cu o suprafață de 4 hectare se află în partea central-vestică a județului Timiș și cea sud-estică a satului Diniaș, în apropierea sud-vestică de municipiul Timișoara și este străbătută de drumul județean (DJ519A), care leagă localitatea Peciu Nou de Sânmihaiu Român[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[3] și reprezintă o zonă de câmpie (sol sărăturos supus studierii proprietăților bilogice, fizice, chimice și mineralogice; mlaștini sărăturate) ce adăpostește o mare varietate de floră halofilă specifică sărăturilor.

Vegetație[modificare | modificare sursă]

Albăstrică (Aster tripolium)

Printre speciile de plante prezente în rezervație se află pătlăgina (Plantago maritima), pelin (Artemisia santonica), lobodă sălbatică (Atriplex tatarica)[4], căpriță (Atriplex littoralis), codițucă (Myosurus minimus), trifoi frăguț (Trifolium fragiferum), floare-de-leac (Ranunculus pedatus), ghizdei (Lotus augustissimus) sau albăstrică (Aster tripolium).

În arealul rezervației (în mlaștinile sărăturate care se formează primăvara) vegetează o algă (cyanobacterie) cunoscută sub denumirea populară de cleiul pământului (Nostoc commune)[5].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Eunis.eea.europa.eu - Saraturile Dinias (general information); accesat la 6 ianuarie 2013
  2. ^ Protectedplanet.net - Saraturile Dinias Nature Reserve (geolocalisation) Arhivat în , la Wayback Machine.; accesat la 6 ianuarie 2013
  3. ^ Cdep.ro - Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 Arhivat în , la Wayback Machine.; accesat la 6 ianuarie 2013
  4. ^ Loboda sălbatică este cunoscută în unele zone ale țării sub denumirea populară de căpriță
  5. ^ Apmtm.anpm.ro - Agenția pentru Protecția Mediului Timiș; accesat la 6 ianuarie 2013