Lunca Pogănișului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lunca Pogănișului
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Lunca Pogănișului
Harta locului unde se află Lunca Pogănișului
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția România
Județul Timiș
Cel mai apropiat orașBuziaș
Coordonate45°34′08″N 21°28′03″E () / 45.56889°N 21.46750°E[1]
Suprafață75,50 ha
Înființare1974, declarat în 2000

Lunca Pogănișului (Lunca Pogăniciului) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip botanic) situată în județul Timiș, pe teritoriul administrativ al comunelor Sacoșu Turcesc și Tormac. A fost înființată în 1974 și declarată oficial în 2000.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală cu o suprafață de 75,50 hectare se află în partea centrală a județului Timiș în bazinul văii Pogănișului (afluent de stânga al râului Timiș), lângă drumul județean (DJ592A) care leagă localitatea Tormac de satul Stamora Română[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Lalea pestriţă (Fritillaria meleagris)

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[3] și reprezintă o zonă în bazinul râului Pogăniș acoperită de pâlcuri de arbori cu exemplare de stejar (Quercus robur), jugastru (Acer campestre), frasin (Fraxinus excelsior L.), ulm de câmp (Ulmus foliacea), carpen (Carpinus betulus), păr pădureț (Pyrus pyraster), măr pădureț (Malus sylvestris) și arbusti cu specii de sânger (Cornus sanguinea), porumbar (Prunus spinosa), păducel (Crataegus monogyna) sau gladiș (Acer tataricum). Aria naturală protejază o specie floristică rară, cunoscută sub denumirea populară de lalea pestriță (Fritillaria meleagris), plantă rară, dar nativă Eurasiei. [4].

Articole conexe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]