Rezervația geologică Agighiol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rezervația geologică Agighiol
Categoria III IUCN (Monument al naturii)
Harta locului unde se află Rezervația geologică Agighiol
Harta locului unde se află Rezervația geologică Agighiol
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția Județul Tulcea
 România
Cel mai apropiat orașTulcea
Coordonate45°01′39″N 28°51′45″E () / 45.02750°N 28.86250°E[1]
Suprafață9,70 ha
Înființare2000

Rezervația geologică Agighiol (monument al naturii) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic, paleontologic și floristic) situată în județul Tulcea, pe teritoriul administrativ al comunei Valea Nucarilor.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea central-nordică a județului Tulcea (în sud-estul Dealurilor Agighiol), pe teritoriul sud-vestic al satului Agighiol, în apropierea drumului județean (DJ222) care leagă localitatea Sabangia de municipiul Tulcea[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[3] și se întinde pe o suprafață de 9,70 ha.[4].

Aria naturală reprezintă o zonă naturală (versanți calcaroși de înălțimi reduse, pajiști cu vegetație de stepă) în sud-estul Dealurilor Agighiolului, ce adăpostește resturi de faună fosilă (amoniți, cefalopode, scoici, crustacee) atribuită Triasicului mijlociu, depozitate în substratele calcaroase ale rezervației[5].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]