Kilometrul zero (București)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Monumentul Kilometrul zero

Monumentul Kilometrul zero localizat în centrul Bucureștiului, România, în fața Bisericii Sf. Gheorghe Nou, sector 3, a fost conceput de arhitecții Horia Creangă și Ștefan Niculescu și materializat de sculptorul Constantin Baraschi în 1938.

Monumentul de la Kilometrul 0 este o roză a vânturilor, între razele căreia sunt gravate denumirile principalelor provincii istorice românești: Ardeal, Banat, Basarabia, Bucovina, Dobrogea, Moldova, Muntenia și Oltenia. În centrul rozei, sculptorul a plasat o sferă încinsă pe circumferință cu un brâu pe care sunt reprezentate semnele zodiacului, iar pe lateralele de piatră ale micului bazin în care stă puțin scufundată roza sunt săpate denumirile unor orașe ale României și distanțele, pornind din Kilometrul 0 până la ele.[1] Printre orașele ale căror denumiri sunt gravate pe acesta se numără și Chișinău, Orhei, Tighina, care sunt în prezent în Republica Moldova, precum și Silistra și Bazargic azi Dobrici din Bulgaria, care au făcut parte din România Mare din 1913 până în 1940.

O istorie zbuciumată[modificare | modificare sursă]

La începutul anului 1937, municipalitatea capitalei a hotărât instalarea în acest loc a unui monument numit Piatra Miliară. Monumentul urma să fie alcătuit dintr-un bazin circular cu o roză a vânturilor având între raze numele și stemele provinciilor României. În mijlocul acestui ansamblu, pe o sferă, urma să fie amplasată o statuie reprezentându-l pe Sfântul Gheorghe omorând balaurul. Deși inițial Patriarhia României și-a dat acceptul, ulterior a revenit asupra hotărârii și s-a opus realizării monumentului invocând drept motiv a doua poruncă din decalog, care interzice idolatria, în traducere românească populară „să nu-ți faci chip cioplit” (în septuaginta εἴδωλον, eidolon, idol). Sculptorul Constantin Baraschi, a propus ca în locul sfântului Gheorghe să fie înălțată statuia lui Făt-Frumos omorând un balaur. Monumentul nu a fost acceptat nici în această formă și până să se mai ia vreo decizie a început al Doilea Război Mondial. Cum după sfârșitul războiului începe perioada comunistă iar stemele și numele Basarabiei și Bucovinei nu mai puteau apărea pe monument, în 1952 sfera a fost demontată și bazinul circular a fost acoperit cu pământ.[2]

După Revoluția Română din 1989 monumentul a fost restaurat conform situației descoperită in situ, și inaugurat pe 9 iunie 1998, în timpul Lunii Bucureștilor.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Kilometrul zero