Ivan Gašparovič

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ivan Gašparovič
Ivan Gasparovic.jpg
Ivan Gašparovič
Date personale
Născut (75 de ani)
Poltár, Slovacia
Căsătorit cu Silvia Gašparovičová
Cetățenie Slovacia
Religie Catolic
Ocupație om politic
învățător
pedagog[*]
Președinte al Slovaciei
În funcție
15 iunie 2004 – 15 iunie 2014
Prim-ministru Mikuláš Dzurinda
Iveta Radičová
Robert Fico
Precedat de Rudolf Schuster
Succedat de Andrej Kiska

Premii Ordinul Isabelei Catolica în grad de Mare Cruce[*]
Ordinul Vulturul Alb
Ordinul Trei Stele, clasa I[*]
Partid politic Movement for Democracy[*] (din )
Partidul Comunist din Cehoslovacia[*] ()
Alma mater Comenius University in Bratislava[*]
Profesie Profesor universitar
Semnătură Signature of Ivan Gašparovič.png

Ivan Gasparovic (n. 27 martie 1941, Poltár) este un politician slovac și profesor de drept care a fost președinte al Slovaciei între 2004 - 2014. A fost primul președinte slovac reales în funcție..

La început de carieră[modificare | modificare sursă]

Cu toate acestea, în ciuda expulzarii sale, Gasparovic a fost capabil să-și continue cariera juridică și de la 1968 până în iulie 1990, el a fost un profesor la Catedra de Drept Penal, Criminologie și Practică criminologică la Facultatea de Drept a Universității Comenius din Bratislava. În februarie 1990, el a devenit prorector la Universitatea Comenius.

După Revoluția de Catifea și căderea ulterioară a regimului comunist, Gasparovic a fost ales de către noul președinte Vaclav Havel Procurorul General al țării federale. După martie 1992, el a fost pentru scurt timp vice-președinte al Consiliului Legislativ al Cehoslovaciei, în ianuarie 1993. Gasparovic a revenit temporar la Universitatea Comenius. El a fost un membru al Consiliului Științific al Universității Comenius și a Consiliului Științific al Facultății de Drept din cadrul aceleiași universități. La sfârșitul anului 1992, el a fost unul dintre autorii Constituției Slovace.

Președinte al Slovaciei[modificare | modificare sursă]

Gasparovic a abordat atenuat și non-conflictual președinția sa, ceea ce a dus la creșterea popularității sale în rândul alegătorilor. În străinătate a fost în general perceput ca un politician care a întors Slovacia înapoi spre comunism. Gasparovic a fost susținut de premierul socialist Robert Fico și de Partidul Național Slovac condus de Jan Slota.Predecesor:
Rudolf Schuster
Președinte al Slovaciei
20042014

Succesor:
Andrej Kiska