Dumortierit

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dumortierit
Date generale
Formula chimicăAl7BO3(SiO4)3O3 sau Al6,5-7BO3(SiO4)3(O,OH)3
Clasa mineraluluiBorsilicat, silicat
Sistem de cristalizareortorombic
Culoarealbastru, gri, violet, albastru pal, roșu
Urmaalbă
Duritate7 - 8,5
Masa specificăg/cm³
Luciusticlos
Transparențătransparentă spre translucidă
Spărturasidefie, neregulată, sfărâmicioasă
Cristale gemene?
Punct de topire?
Propriețăți optice
Indice de refrație?
Birefrigență?
Deviația optică?
Unghiul de dispersie?
Alte caracteristici
Reactivitatea chimică?
Minerale asemănătoareAzurit, Chrysokoll
Radioactivitateinexistentă
Magnetisminexistent

Dumortieritul este un silicat fibros cu culori variabile de aluminiu și bor. Tipurile de silicați care conțin bor se numesc borsilicați. Formula sa chimică este Al7BO3(SiO4)3O3. El este adesea confundat cu sodalitul sau cu lapis-lazuli.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Cristalele[modificare | modificare sursă]

Dumortieritul cristalizează în sistemul de cristalizare ortorombic, un sistem tipic ce formează agregate fibroase și prisme subțiri. Cristalele au luciu sticlos și variază în culori de la negru, albastru sau verde, până la culori mai sporadic întâlnite, ca violet și roz. Cristalele arată un pleocroism de la roșu la albastru-violet. Varietatea de cuarț numită cuarț dumortierit este cuarțul cu incluziuni din mineralul respectiv.

Alte caracteristici[modificare | modificare sursă]

Dumortieritul are o duritate pe scara de duritate Mohs de 7 și o greutate specifică de 3,3 până la 3,4. Nu prezintă luminescență.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Dumortieritul a fost descris pentru prima dată în 1881, în Chaponost, în Rhône-Alps din Franța și denumit după paleontologul francez Eugène Dumortier(1803-1873). Cea mai scumpă cercetare a dumortieritului a fost făcută în Australia, de către Fuchs et al. (2005).

Origini[modificare | modificare sursă]

Mineralul se formează, ca majoritatea silicaților, la temperaturi foarte mari, apărând în roci metamorfice, care rezultă în urma metamorfismului de contact (vezi Consolidare magmatică) sau în pegmatite.

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Dumortieritul se formează mai ales în roci metamorfice cu conținut de aluminiu, printre care gneissele și șisturile, precum și unele pegmatite. Dumortieritul se găsește în Australia, Brazilia, Canada, Franța, India, Italia, Madagascar, Norvegia, Polonia, Rusia, Sri Lanka și Surinam. În SUA, se întâlnește în Arizona, California (sursă de material ceramic), Colorado și Nevada.

Utilizare[modificare | modificare sursă]

Dumortieritul este o sursă importantă de materie pentru fabricarea porțelanurilor. O altă utilizare este folosirea pentru căptușirea furnalelor; rezistența la temperaturi înalte a dumoritieritului este un fapt pentru care a fost ales ca rezistent termic.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]