Azbest

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Plăci ondulate de azbest

Azbestul (grec. ἄσβεστος, asbestos = durabil) este un termen pentru minerale fibroase din grupa răspândită a silicaților. Este denumită azbest forma fibroasă a Riebeckitului din grupa amfibolilor, a blendei (numit „azbest albastru”, a „Chrysotilului” din grupa serpentinelor, (azbest verde) sau „Gruneritul” (azbest brun).

Mineralul este foarte rezistent la temperaturi înalte, la acțiunea acizilor, fiind un izolator excelent, folosit în trecut pe scară largă în industria de construcții, în producerea izolatoarelor electrice și termice, în industria navală, în industria cauciucului.

Datorită descoperirii ulterioare a pericolului pe care-l prezintă pentru sănătatea omului, și anume a efectului cancerigen al fibrelor de azbest, folosirea lui a fost interzisă în unele țări și în întreaga UE, această măsură cauzând probleme financiare la îndepărtarea lui completă.

Obținere și răspândire[modificare | modificare sursă]

Următoarele minerale apar sub variante fibroase, fiind numite azbest:

Minereul este extras prin lucrări din subteran sau prin minerit de suprafață. Zăcăminte de azbest se află în America de Nord, Africa de Sud, în Tuva sau Ural la Ak-Dovurak în Rusia.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]