Discuție Utilizator:Iulianu/Arhiva 071224

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nominalizat pentru Iniţiatorul anului în cadrul Galei Premiilor Wikipediei Române 2005
Nominalizat pentru Maestrul categoriilor în cadrul Galei Premiilor Wikipediei Române 2005

Au început înscrierile la concursul de scriere de pe Wikiştiri dotat cu premii reale! Pentru a câştiga trebuie doar să participi scriind cel puţin un articol în fiecare zi. Deviza este cantitate, calitatea situându-se pe locul al II-lea. Totuşi, articolele trebuie să conţină cel puţin două paragrafe. Mai multe detalii pe pagina concursului. -- Mihai 13 Apr 2005 16:27 (UTC)

Au început înscrierile la concursul de scriere de pe Wikiştiri dotat cu premii reale! Pentru a câştiga trebuie doar să participi scriind cel puţin un articol în fiecare zi. Deviza este cantitate, calitatea situându-se pe locul al II-lea. Totuşi, articolele trebuie să conţină cel puţin două paragrafe. Mai multe detalii pe pagina concursului. -- Mihai 13 Apr 2005 16:30 (UTC)

  • Îţi propusesem un pact de neagresiune (nu ştiu unde este, a dispărut de aici). Văd însă că ai rămas acelaşi impertinent. Nu mai adaug nimic din cele ce te caracterizează. Din acest moment te ignorez definitiv. Nu te mai obosi cu vreun răspuns. Moby Dick 25 Apr 2005 15:24 (UTC)
Sunt sincer când îţi spun că regret decizia ta de a mă ignora. Îmi pare rău că nu reuşesc să port o discuţie detaşată şi calmă, fără atacuri sub centură, cu o persoană cu o cultură atât de vastă şi cu atâtea contribuţii excelente pe ro.wikipedia ca d-ta. De câte ori părerile noastre despre un articol nu au coincis, de atâtea ori ai ales să-mi răspunzi emoţional, "de sus" ("cum îşi permite un mucos abia ieşit de pe băncile şcolii să-mi conteste mie, DOM' PROFESOR, autoritatea?"), şi, ce e mai important, pe lângă subiect. Sunt dezamăgit, tovarăşe profesor.
Cu bine, IulianU 25 Apr 2005 17:18 (UTC) (originalul aici).

Grafie comună[modificare sursă]

Servus, Iuliane!

Îti räspund pe pagina pe care tocmai ai mutat-o, Barabantul de lângä Alba-Iulia. Asta nu mä deranjeazä. Eu am auzit amîndouä formele: atât Bäräbantz, cât si Barabant. Faptul cä esti sigur de forma corectä e läudabil. Mai putin läudabil e cä ti-ai pus härnicia la contributiune, färä a discuta cu cineva. Eu am fost pentru o OMONIMIE. Nu mä deranjeazä "Bäräbantz", dar mä deranjeazä NESPUS cä ai rescris "Brabant", färä "a". Noi românii am mostenit forma cu "a", pentru cä asa ne-au dat-o flamanzii. (Cä e "a" sau "ă"...) Baiul e cä ai disociat regiunile si satele care în fond poartä acelasi nume.

Acuma dä-mi si mie un sfat. Ce facem? Eu întreväd 2 variante:

  1. 1 - fie punem peste tot "Bărăbanţ", si anume: Bäräbantzul de Nord (TdJ), Bäräbantzul Välean, Bäräbantzul Flamand, Bäräbantz lângä Cenaciu...
  2. 2 - fie pentru Bäräbantzurile belgiene si neerlandeze punem forma färä diacritice "Barabant", iar la "Bäräbantz" punem douä forme valide, precum: «Bărăbanţ sau Barabant», etc.

E ca si cu Tarna. În România ai Tarna-Mare, deci pt Ucraina este Tarna-Micä si nu altfel. Principiul omonimiei trebuie respectat. Ai Valenţia atât în Spania, cât si în sudul Frantei; ai Viena atât în Austria, cât si în Franta, etc.

Nu ştiu dacă e bine să românizăm atâta numele. Dacă numele oficial a localităţii din Alba este Bărăbanţ, atunci aşa trebuie să rămână. Dacă provincia neerlandeză este Brabant, nu ştiu dacă este bine să îl numim noi Bărăbanţ sau altceva. Articolul ar trebui să rămână la Brabant. La fel cu Valencia, numele românesc este tot Valencia, nu ştiu dacă e bine noi să îl mutăm la Valenţia. Oraşul din Franţa Valence este tot Valence în română! Numai localităţi binecunoscute, precum Viena, Londra, Budapesta, etc au versiuni standarde în română - adică Wien --> Vienna, London --> Londra, ş.a.m.d. Deci, localitatea din Alba are doar un nume oficial, care cred că este Bărăbanţ. Provinciile din Ţările de Jos sunt Brabant după câte ştiu, eventual Barabant, dar nu Bărăbanţ. Ronline. Trăiscă 2005. Trăiască informaţia românilor. 14 May 2005 05:39 (UTC)
Mulţumesc, ai rezumat bine şi părerea mea. IulianU 14 May 2005 07:11 (UTC)

Räspund în parte aici, dar în parte pe pagina mea de discutii (Waelsch).

"Oficial" nu înseamnä neapärat corect. Mä gândesc la putreziciunea intelectualä flamandä snoabä din 1830 din Belgia. Au impus tuturor franceza, si au dat unor orase si sate nume idioate. Unii n'au stiut nici mäcar sä translitereze sau sä pronunte cuvintele în väleanä sau flamandä. Au scris cum le-a täiat capul. Doar acolo au läsat în pace numele REALE, BÄSTINASE, unde nu s'au priceput deloc. De pildä, acolo unde numele de sate se terminau în "-ou", ei au adaus un "x", asa, de flori de cauciuc. Pe de altä parte, localitätile ce contin particula "Haloe" ("Alunis"), ei au transcis-o când "Halloy", când "Alleud", când "Aloie", etc. Inculti!!! Repet, numele "oficial" francez nu e aproape niciodatä corect, decât în väleanä.

În românä toponimele se articuleazä. Încercati si voi sä articulati câteva nume de sate si orase. Scuzati-mä, dar sunä CA PORCUL. Articulati "Valence". Cum articulezi? "Valença"? "Valence-a"? "Valence-ul"!?!

Nu stä în spiritul românului a läsa nume de orase neromânizate. Într'un fel sau altul. Si se vede când au fäcut "autoritätile". De pildä, ai în România mai multe localitäti Sângeorz ori Sângeorgiu. Româneste. Pe de altä parte, Sf. Gheorghe e creat artificial, dupä Csíkszentgyörgy. Si mai räu: prostii nici mäcar n'au stiut traduce Gyergyószentmiklós ("Sânnicolau-Giurgeului"), si l-au fäcut Gheorgheni. Si-au bätut joc atât de bietii localnici, cât si de limba românä si de generatiunile ulterioare.

Caz concret: Braine-l'Alleud/Brinne-l'Haloe. În discutiunile cu amici români, dacä foloseam cuvîntul francofon, continuam restul frazei în francezä. Când mä fortam sä vorbesc numai româneste, ziceam "Brâna" (stä în sânge sä zici asa), dar de fapt cuvîntul välean înseamnä nici mai mult, nici mai putin, decât "bârnä" (metatezä).

Restul pe pagina mea de discutii, ok?

-- Referitor la ceea ce îmi scrii, räspund pe puncte. 1. Eu nu cred în "nume internationale". Galo-romanii au înfiintat un oras, cäruia i-au spus Leodia. Stränepotii acestora l-au fäcut Lidje. Vecinii din nord îl numesc Luik, pe când cei de la räsärit Lüttich. "Oficializatorii" l-au fäcut Liége, apoi pruncii lor l-au schimbat în Liège. Pornind de la Lidje, minerii sicilieni îi spun Ligia. Toate astea vorbesc de o CONVIETUIRE.

De ce totdeauna engleza ca limbä "universalä". De parcä ar trebui sä fim pe undele grupului muzical For One Nation... Asta mä c*cä peste obraz. Franceza era pe vremuri glotofagä. Azi e limbä amenintatä, pe când engleza a preluat reteaua.

În legäturä cu Bârna Alunului: câtä vreme la întrarea în articol ai si numele în celelalte limbi, nimic nu te împiedicä sä stii despre ce-i vorba.

Zici: «Pe lângă cele câteva mii de cuvinte pe care trebuie să le învăţaţi pentru a înţelege respectiva limbă, mai trebuie să învăţaţi şi alte câteva sute (mii?) de nume de localităţi, ape, regiuni,..., pe care altminteri le-aţi şti deja după numele nativ.» Asta-i ca în cazul prenumelor. Acum 4 säptämâni s'a mutat la noi un tip din America Latinä. - Cum te cheamä? - Julio. - Cum? Rrrulió? - Nu! Julio. - Ah!? Ok, noi îti zicem Jules sau Julien. Alege.

Noroc cä am un prenume traductibil. Prin asta, fiecare mä considerä "de-al lor". La fel cu numele de localitäti.

Numele de felul "San Francisco" e castilian, iar americanii l-au preluat asa, ca si cu numele altor orase fondate de spanioli. Româna l-a luat asa, pt cä termenul era deja asa preluat de anglofoni. Dar motivul cel mai adânc e altul. Românii - având calendar bizantin - n'au avut nici un sfânt de felul ästa. (În mod normal, româneste ar fi Frâncean). Cât de Buenos Aires, deranja adjectivul atribut pe dinaintea substantivului.

Exemplul "tricky" cu Gy-szt-miklos a fost din vina bucurestenilor, care nu cunosteau boabä de maghiarä. Un alt exemplu: Kisfalu a fost transcris Satu-Mic (traducere exactä), numai cä românofonii localnici îi spun dintotdeauna Chişfalău, pentru cä româna si maghiara nu's din aceeasi familie, pe când româna, väleana, rumância, franceza si occitana da. Tot ca mai sus, Kisjenö n'a ajuns Eugenu-Mic (pt cä prenumele ästa nu era cunoscut la români), ci Chişinëu, scris mai târziu cu 2 grafii diferite (ä/e).

2. Spui: «Abia aştept să citesc în ziarele româneşti despre Max din Sadova sau despre Lars de la Trevia.» Si eu abia astept. Numai cä ziaristii, radiofonistii si altii de seama lor trebuie educati (vorbesc si din proprie experientzä).

«Folosirea numelui nativ mi se pare şi o formă de respect pentru populaţia nativă a respectivei localităţi, la fel după cum scrierea/pronunţarea corectă a numelui unei persoane este o formă de a arăta respect acelei persoane.»

E o filosofie pragmatistä. Pe mine mä dor urechile sä aud pe cei care vreau sä-mi facä pläcere, încercând sä mä numeascä în "original". Nu fac decât sä spurce limba. Iuliane, tu locuiesti la Londra. Câti din prietenii täi anglofoni te stiu numi româneste cum se cade?

3. Depinde. Dacä trimit o scrisoare de pildä în Marele Ducat, pot scrie adresa în francezä (ca pe härti), în germanä sau în luxemburghezä. Or pe härtile noastre nu sunt trecute numele mari-ducale în luxemburghezä. Si ce fac? Caut pe internet si pun forma luxemburghezä. La fel, dacä trimit o scrisoare la Arel. Pe härti n'avem numele, decât în francezä. Dar aflu prin internet numele în luxemburghezä. La fel, dacä cineva vrea sä scrie o scrisoare la un prieten din Bârna-Alunului, are 2 posibilitäti:

  • Prietenul îi dä adresa în una din limbile tärii, si atunci aflä numele în felul ästa.
  • N'are decât sä se uite pe Wikipedia.
  • Dacä scrie pe plic B-1420 Bârna-Alunului, scrisoarea tot ajunge.

«Mă distrează la nebunie snobii autohtoni care îşi fac site-uri în engleză şi îşi pun adrese de genul "14 Victory St, Jassy, Romania", când ei de fapt locuiesc pe "str. Biruinţei nr. 14, Iaşi, România"» Si eu gândesc ca tine, Iuliane, numai cä pe mine mä cutremurä. Pragmatici. Cel mai mult mä doare când mä uit pe situri oficiale ale guvernului federal elvetian, si nu aflu nici una din cele 4 limbi ale tärii, ci totul pus în englezä. M'a durut de asemenea o întâlnire de anul trecut, când cei din nord si cei din sud a trebuit sä vorbim englezeste între noi, ca sä ne întelegem. M'a durut de asemenea când am dat de o familie cu un copil belgian care avea ca prima limbä engleza, pentru cä mä-sa era de origine bulgarä, iar tätâne-säu sicilianä, si cei doi lucreazä amîndoi într'un birou unde între ei vorbesc engleza.

Despre Francmasonerie[modificare sursă]

  1. Defineşte "Societate fraternă". Altfel o să cred că este vorba tot despre ceva ocult. Serios, trebuie să-ţi faci timp să defineşti noţiunea. Sună destul de patetic, şi ai adăugat-o în 25.04, deci ar cam fi timpul. Victort 17 May 2005 21:26 (UTC)
  2. Ai auzit de revista ACACIA ? Dar de Marele Maestru Mason HIRAM ? Acum nu am un link, dar o să-ţi găsesc. Din câte am înţeles aşa se numea un Mare Maestru care a fost contemporan cu Leon 13 (papa). O să sap si o să-ţi spun.
  3. "O carte scrisă de Léo Taxil în 1885 a acuzat francmasoneria că ar practica ritualuri satanice. Cartea s-a bucurat de o popularitate enormă printre catolici şi a atras condamnarea francmasoneriei de către însuşi papa Leon al XIII-lea. Deşi Taxil şi-a retras public acuzaţiile, acestea continuă să fie folosite şi în ziua de azi de către denigratorii francmasoneriei."
    Nu-mi place cum pui problema. Aşa cum ţie nu-ţi place cuvântul "ocult" pentru imaginile pe care le crează în mintea cititorului (deşi este real în sine); aşa nu-mi place mie că din textul tău se subânţeleg câteva lucruri pentru care nu ai adus încă argumente/referinţe:
    1. Enciclica Papei Leon al XIII-lea împotriva francmasoneriei a avut ca sursă de documentare cartea lui Léo Taxil. (ceea ce nu este neapărat adevărat)
    2. Acuzaţiile aduse azi masoneriei sunt simple denigrări de vreme ce Léo Taxil şi-a retras acuzaţiile. (ceea ce nu este neapărat adevărat)

Trebuie să găsim o soluţie pt ca PDVN-ul să fie respectat. În rest numai apreciere.

Modificari "Televiziune"[modificare sursă]

Buna,

Am adaugat acum ceva timp niste informatii despre televiziune, si am adaugat si un link catre site-ul meu Programul TV, pe care tu l-ai sters. L-am adaugat din nou, l-ai sters din nou :(

Motivul pentru care l-ai sters - reclama - este foarte discutabil. Daca te uiti la pagina in engleza pentru acelasi cuvant en:Television, vei gasi foarte multe link-uri catre site-uri externe. Sa-ti dau un exemplu:

"A February 23, 2002 article in Scientific American (http://www.sciam.com/print_version.cfm?articleID=0005339B-A694-1CC5-B4A8809EC588EEDF) suggested that compulsive television watching was no different from any other addiction, a finding backed up by reports of withdrawal symptoms among families forced by circumstance to cease watching."

Respectivul link ar putea sa fie considerat reclama la fel de usor. Adica este la subiect, dar face referire la un articol dintr-o alta sursa, deci nu stiu cu ce este diferit fata de link-ul meu.

Motivul pentru care am adaugat link-ul este pentru a oferi o sursa de informatie vizitatorului wikipedia; daca ai vizitat site-ul vei vedea ca este bine pus la punct si nu pot sa ma gandesc la un motiv pentru care sa nu existe un link catre el.

Voi pune acum link-ul din nou. Te rog frumos sa nu-l mai stergi, mi se pare un pic rautacios din partea ta - eu nu ti-am sters materialele tale, si nici nu vreau sa sterg materialele cuiva. In plus, nu stiu ce enciclopedie se numeste enciclopedie fara informatii si resurse folositoare.

Toate cele bune, Daniela Florescu daniela (at) programul-tv (punct) ro

Am răspuns pe Discuţie:Televiziune. Mulţumesc, IulianU 19 May 2005 21:52 (UTC)

Există mai multe tipuri de formate[modificare sursă]

Salut! Am observat că ai introdus la ISO 3166-2, formatul {{curăţenie}}. Vroiam să îţi spun că există un format special pentru astfel de articole, {{de tradus}}, ca de altfel şi o pagină Categorie:Articole care au nevoie de traducere. Este adevărat că nu lasă urme grafice aşa cum face {{curăţenie}}, dar poate îl schimbăm. De altfel sunt mai multe feluri de formate, te-aş îndruma spre Discuţie Wikipedia:Formate utile/Arhivă, unde Gangleri a încercat o categorizare a acestor formate. Mă apucasem la un moment dat să continui ceea ce începuse Gangleri, dar din lipsa timpului am renunţat. Poate continuăm ce a început Gangleri.Elerium | [ Discuţie Elerium ] 20 May 2005 11:21 (UTC).

Vot politică generală a desemnării paginii principale[modificare sursă]

Salut! Pentru buna desfăşurare a votului pentru desemnarea unei noi pagini principale am propus un vot pentru hotărârea fără alte polemici fără de sfârşit aici. Te rog să participi şi tu la el. - Mihai | D 6 iulie 2005 18:48 (UTC)

Eu, Romihaitza, acord din toată inima acest premiu Wikipedia pentru întreaga muncă depusă.

Premiu Wikipedia[modificare sursă]

Acest premiu vine în special pentru cele aproape 2000 de contribuţii la Wikipedia, mai ales pentru îmbunătăţirea unor informaţii pentru date şi introducerea unor articole şi imagini extrem de interesante. Nu se poate uita de asemenea implicarea activă în comunitatea Wikipedia România prin discuţii şi propuneri. Felicitări! şi succes pentru mai departe! - Mihai | D 11 iulie 2005 16:07 (UTC)

Re: Mesaje formate vechi ciot[modificare sursă]

Vezi acest răspuns. -Mihai | D 19 iulie 2005 08:01 (UTC)

Categorizări[modificare sursă]

Am terminat categoria Fizicieni. Pentru a folosi robotul trebuie să avem o listă cu paginile necesare categorizării în acea pagină. Pentru aceasta am putea face ceva de genul unor pagini de test care ulterior ar putea fi şterse sau chiar lista paginilor care intră în categorie (cum am folosit deja). M-am apucat de Listă de biografii. Deja e gata fiziceni. - Mihai | D 20 iulie 2005 06:51 (UTC)

>PS Aceste liste sunt incomplete şi învechite. -Mihai | D 20 iulie 2005 06:59 (UTC)

Cioturi perfecte[modificare sursă]

Te rog expune-ţi punctul de vedere în această discuţie. -Mihai | D 20 iulie 2005 07:00 (UTC)

Ti-am scris oarece pe pagina de discutie de la Pesah. Mersi. Waelsch 20 iulie 2005 09:35 (UTC)

Salut! Mă bucură tare mult iniţiativa pe care tocmai ai început-o dar am o întrebare: De ce pui anul curent (2005) la zilele anului? Am văzut asta la 31 decembrie. Nu în fiecare an încep zilele la fel. Astea sunt zile generale, nu specifice unui an. Toate cele bune, Mihai | D 22 iulie 2005 17:54 (UTC)

Salut!

În ce limbaj ai boţii? În altă ordine de idei, este înregistrat bot-ul tău? --Gutza 22 iulie 2005 19:43 (UTC)

Ok, am văzut că este înregistrat -- ai idee de ce apare pe recent changes, chiar când vrei să ascunzi boţii? --Gutza 22 iulie 2005 19:45 (UTC)

Îţi spun eu de ce apare... apare până la momentul în care a primit înregistrarea.
  • (Raport birocrat); 19:26 . . Angela (Talk) (Changed group membership for User:IulianuBot@rowiki from to bot)

după acea oră, sunt ascunse modificările lui. În altă ordine de idei - uite că mă iau după tine - presupun că este pythoon. -Mihai | D 22 iulie 2005 19:53 (UTC)

Nominalizare candidat administrator[modificare sursă]

Salut Iulian,

Având în vedere activitatea ta la Wikipedia, te-am nominalizat pentru statutul de administrator aici. Te rog urmăreşte această legătură şi indică dacă accepţi sau nu această candidatură în câmpul rezervat acestui lucru.

În cazul în care accepţi această nominalizare te rog să completezi şi răspunsurile la întrebările din chestionarul adresat candidaţilor la statutul de administrator.

După acceptul tău, urmează două săptămâni în care administratorii pot vota pentru tine şi utilizatorii pot comenta acest vot.

Toate cele bune,
Mihai | D 25 iulie 2005 16:45 (UTC)


Regatul Unit - Politică[modificare sursă]

Având în vedere că studiez Ştiinţe politice, m-am gândit că aş putea să dau o mână de ajutor la acest capitol. --Arado 27 iulie 2005 15:52 (UTC)

WIkimania connection[modificare sursă]

Hi! Very nice to meet to at Wikimania! Best regards, Gordon aka LoopZilla [1]

Well, seeing the message above, I am very sad I didn't get to talk to you at Wikimania. I see you are involved in the Romanian chapter, and I just wanted to tell you that if you need any help, or need to discuss things about how to go about the creation of a new chapter, please do not hesitate to contact me. As newly appointed "chapter coordinator" for the Foundation, I suppose it is my job ;-). Seriously, I am interested in following how this is going. Best. notafish }<';> 23 august 2005 00:29 (UTC)

Deşi citesc Wikipedia de multişor, am început să editez pagini de suficient de puţină vreme ca să nu-mi dau încă bine seama cum funcţionează discuţiile astea; dacă am scris unde nu trebuie, mii de scuze.

Mulţumesc pentru urarea de bunvenit şi pentru cele cîteva sfaturi. În legătură cu diacriticele, fac destul efort să le folosesc cît mai frecvent, dar în cazul meu (am trei scheme de tastatură instalate, incluzînd-o pe cea japoneză) devine destul de complicat, şi pentru viteză uneori prefer scrisul fără. Dar ai dreptate, limba română are diacritice. Apropo de tastatura în română, mă enervează inversia dintre z şi y, există în Windows XP vreun mod de a le rearanja numai pe astea două la locul lor?

Şi încă o chestie. Calculatorul meu are suport pentru limba japoneză, dar ma întreb dacă şi alţii văd corect ideogramele respective. Poţi să-mi spui dacă în articolul Limba japoneză vezi la început de tot două caractere chinezeşti? Sau aici: 日本. Mulţumesc. Adi 24 august 2005 08:31 (UTC)

Felicitări, acum eşti administrator! Scuze pentru că a durat atât de mult, însă vroiam să mă asigur că lipsa de voturi nu s-a datorat simplului fapt că adminii erau în vacanţă -- deja a trecut suficient de mult timp ca să nu mai luăm asta ca opţiune posibilă. Distracţie plăcută! --Gutza 5 septembrie 2005 19:52 (UTC)

Salut! Nu ai citit bine ce scrie la Wikipedia:Versiuni de limbă română:

  • Adică, versiunea folosită de creatorul respectivului articol despre Republica Moldova trebuie să fie cea care în care va fi scris articolul.
  • Versiunea din România este preferată pentru titlurile articolelor. Singurele articole în care versiunea moldovenească este preferată sunt cele care implică în mod direct Republica Moldova. În acest caz autorul este obligat să folosească versiunea moldovenească a limbii române, măcar în ceea ce priveşte titlul. În restul cazurilor se foloseşte numai versiunea din România.
  • Un articol este la fel de corect dacă este scris în româna din România, Voivodina şi Bucovina sau dacă este scris în româna din Republica Moldova. Însă în mod normal va fi convertit la versiunea din România, din motive de trafic ridicat în comparaţie cu traficul din Republica Moldova, cu excepţia cazului precizat mai sus, în care este vorba de un articol care implică direct Republica Moldova.

Am mutat Cernobîl la Cernobâl. Nu te supăra, dar asta este forma corectă în limba română (România şi Voivodina). Ronline. Trăiscă 2005. Trăiască informaţia românilor. 9 septembrie 2005 12:19 (UTC)

Scuză mă! Vreau numai să îţi spun că forma cu â este singura corectă conform Academiei Române! Noi respectăm aceste reguli. Că alte ziare nu le respectă este treaba lor, dar ei nu scriu în română corectă conform Academiei. Ronline. Trăiscă 2005. Trăiască informaţia românilor. 9 septembrie 2005 12:28 (UTC)
Faptul că e contenstată nu înseamnă că nu trebuie respectată. Este convenţie, şi dacă nu o respectăm înseamnă că nu putem respecta politica PDVN, fiind că înseamnă că suportăm neconformitatea la această lege care este de fapt foarte logică şi beneficială pentru limba română. Ronline. Trăiscă 2005. Trăiască informaţia românilor. 9 septembrie 2005 12:37 (UTC)
Iulian, întâi de toate felicitări pentru sysop (nu apucasem să te felicit), în al doilea rând mulţumesc pentru atenţionarea legată de î şi â şi nu în ultimul rând am urmărit discuţia dintre tine şi Ronline legat de acest subiect. Recunosc că mi s-a părut extrem de bizar atunci când am citit "Boris Elţân", respectiv "Cernobâl", ca să realizez că nu le-am mai văzut scrise aşa niciodată! Sunt perfect de acord cu ceea ce ai scris şi nu mi se pare că aş avea ceva de adăugat... Aveţi doar grijă să nu degenereze într-un edit war (ar fi penibil între sysopi), respectiv un flamewar legat de subiect --Vlad 9 septembrie 2005 14:48 (UTC)

Ortografie:română[modificare sursă]

Salut Iulianu,

O să încerc. Mersi că mi-ai atras atenţia

--Arado 9 septembrie 2005 14:21 (UTC)

Ortografie[modificare sursă]

Salut. Politica PDVN înseamnă că trebuie să respectăm normele oficiale şi nu să ne facem părtaş la nişte mişcări "rebele" din limba română care vor să meargă împotriva unei norme standarde. Tu la ce vrei să ne întoarcem? La sistemul de scris numai cu î? Cred că oricine îşi dă seama că acela este mult mai arbitrar şi ilogic (şi mai puţin fonetic) ca şi ce avem în curând. Dacă vrei să ne întoarcem la un sistem fonetic în care â se foloseşte pentru cuvinte latine şi î pentru altele, atunci ar trebui să ne întoarcem la anii 1900... dar cred că aceasta este o mişcare proastă şi separatistă pentru Wikipedia. Cu versiunea ta nouă despre politica limbilor, va fi supusă la vot? Este redactată frumos, dar eu nu agreez cu ea în principiu fiind că tu vrei să faci egală o formă non-standardă, minoritară, cu una standardă şi folosită de majoritate. Cât despre Boris Elţân, sunt foarte multe surse care îi scriu aşa numele:

Încă o chestie - până când politica nouă, dacă va fi aprobată, este implementată, trebuie să folosim politica veche. Deci, trebuie mutate articolele la versiunea cu â în curând. Ronline. Trăiscă 2005. Trăiască informaţia românilor. 10 septembrie 2005 00:00 (UTC)

Cred că ar trebui să încercăm să găsim textul exact aprobat de Academie. Mi se pare imposibil să nu fi tratat acest caz. În al doilea rând, o căutare pe Google dupa "Boris Elţîn" întoarce mai multe rezultate decât o căutare după "Boris Elţân". În fine, primul link indicat de Ronline, eu l-am găsit şi aşa (adică cu î din i): http://www.anticariat.net/carti/11076/Boris-Eltin,-din-zori-pana-n-amurg/Korjakov --Vlad 10 septembrie 2005 06:32 (UTC)

WikiMeeting.[modificare sursă]

Sorry, but I had to run to another meeting! Hope to see you soon [[8]] [[9]]

Mulţam (era Re: urmuz)[modificare sursă]

pentru informaţie. Cum nu ştiam exact dacă era o scăpare sau era intenţionat, am zis să întreb pe cel care a facut-o. --Vlad 14 septembrie 2005 22:55 (UTC)

Hello

Am şi eu câteva nelămuriri:

1) Nu ştiu dacă ai văzut asta: http://ro.wikipedia.org/wiki/Discu%C5%A3ie_Format:Schimb%C4%83ri_recente Mi-am băgat puţin nasul pe acolo, am mai cizelat nişte exprimări şi am vrut să schimb link-ul ala, ca pointează spre o pagină cu un warning mare, mergeţi spre pagina locală, dar mi-am prins urechile şi nici nu am înţeles shortcuturile de la celelate care pointează spre ro.something...

2) Am o curiozitate legate de paginile cu '/', adică de genul arhivei discuţiei din pagina de utilizator. Cum anume fac asta?

3) În fine am început uşurel să văd cu ce se mănâncă categoriile, încercând de exemplu să scot nişte circularităţi. Cu curbele cred că am reuşit, dar cu celelalte nu :( Ai cumva o idee când se regenerează lista de categorii? O dată pe săptămână?...

Mulţumesc anticipat pentru lămuriri!

--Vlad 16 septembrie 2005 22:14 (UTC)

Mulţumesc pentru tot: explicaţii, propunere şi vot. O ultimă întrebare: când completam pagina candidaturii, am încercat să pun link-uri spre pagini de discuţii, respectiv interwikis, dar la previzualizare primele apăreau ca şi cum nu ar exista (cu roşu), pe când ultimele nu apăreau de loc, de aceea am pus link-ui http. E normal să fie aşa pentru că e subpagină sau în momentul în care era inclusă în pagina principală ar fi apărut toate link-urile? --Vlad 17 septembrie 2005 01:10 (UTC)

Am mai văzut aceaşi manifestare bizară aici: Wikipedia:Mesaje speciale MediaWiki. Dacă citeşti textul dinaintea tabelului ai senzaţia că lipseşte ceva. Dacă dai să modifici pagina vezi că există de fapt nişte link-uri dar care sunt ignorate complet. --Vlad 19 septembrie 2005 17:55 (UTC)
Nu înţeleg problema. Poate e berea de vină X-) Poţi să detaliezi, te rog? Iulian U. 19 septembrie 2005 19:03 (UTC)
Ok, hai să incerc... Acu depinde şi de câtă bere ai băut! ;) Deci, uite, mergi aici: Wikipedia:Mesaje speciale MediaWiki, da? Ai un text introductiv şi un tabel. Citez din text: "Aceasta este lista tuturor mesajelor create după instalarea. Mesajele originale pot fi găsite la." Nu ţi se pare că lipseşte nimic? Vezi dar sursa: "Aceasta este lista tuturor mesajelor create după instalarea [[en:Wikipedia:MediaWiki namespace|MediaWiki namespace]]. Mesajele originale pot fi găsite la [[en:Wikipedia:MediaWiki namespace text]]". Bon, întrebarea mea este de ce sunt complet ignorate aceste 2 link-uri? Mulţumesc! --Vlad 19 septembrie 2005 19:28 (UTC)
Da, acum am înţeles! :-D Este o greşeală de sintaxă. Tot ce arată aşa: [[en:Whatever]] este interpretat ca un interwiki link. Un asemenea link nu apare în text, ci îl vezi în caseta "În alte limbi" din stînga jos. (Asta e valabil nu doar pt "en", ci şi pt toate celelate coduri de limbi.) Te poţi convinge şi singur văzînd versiunea veche. Dacă vrei să-l faci să apară ca un link normal, trebuie să-l scrii aşa: [[:en:Whatever]]. Adică vezi cum apare în versiunea curentă: Wikipedia:Mesaje speciale MediaWiki. Iulian U. 19 septembrie 2005 20:07 (UTC)

Includere imagine din wiki commons englez[modificare sursă]

Cum includ o imagine din wiki commond englez într-un articol pe care vreau să-l traduc? Este vorba despre articolul Ogg cu varianta în engleză en:Ogg. Trebuie să copii imaginea în Wiki Commons românesc şi apoi s-o includ? Nu se poate s-o includ direct din Wiki Commons englez? Afita 17 septembrie 2005 09:01 (UTC)

Am încercat să fac cum mi-ai sugerat, dar imaginea tot nu apare... Poate vrei să te uiţi puţin peste articolul ăla şi să-i adaugi tu link-ul pentru imaginea aia astfel încât să apară aşa cum apare în versiunea englezească. Apoi am să văd şi eu cum e corect :D. Afita 17 septembrie 2005 14:07 (UTC)

Cum faci diferenţa?[modificare sursă]

Între care articole despre firme pot să rămână în Wikipedia şi care nu. De exemplu, http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Jolidon&curid=14516&diff=123859&oldid=80132 ai scos la greu din articol, dar nu l-ai marcat pentru ştergere. Pe de altă parte, ai marcat pentru ştergere alte articole despre alte firme din Cluj, şi nu înţeleg bine diferenţa dintre ele (doar că Jolidon are o imagine, un logo în plus?) Pe de altă parte, faptul că au fost create de Danutz m-a făcut să cred că sunt ok articolele despre firme în Wikipedia. --Vlad 17 septembrie 2005 13:33 (UTC)

Dragă Iulian, îţi multumesc pentru sfat. Până acum n-am băgat de seamă butonul cu pricina. Ai putea să faci cumva şi să dregi mutarea făcută de mine, în aşa fel încât să fie evidenţiat istoricul articolului (deci să-l muţi cu totul pe "preotul..." la "Moise Măcinic"). Mulţam! --Mihai Andrei 3 octombrie 2005 13:45 (UTC)

Alinierea la stinga a descrierilor de la imagini[modificare sursă]

Nu se poate face ca descrierea imaginilor să fie aliniată la stânga şi nu pe centru cum e acum? E de-a dreptul hidos cum arată descrierea la imaginea aia cu galaxia din articolul Galaxie pe care-l traduc. Eu m-am uitat pe unde mi-a trecut prin cap şi am văzut că în link-ul imaginii nu se poate selecta alinierea descrierii. Cred că asta se face din stylesheet... Wikipedia în engleză are descrierile aliniate la stânga, şi arată foarte bine. Afita 20 septembrie 2005 07:56 (UTC)

Preşedinţii <> Conducătorii[modificare sursă]

Salut! Tocmai modificasem formatul ca să reflecte realitatea: îî scosesem pe Groza şi pe Dej. Acu' că l-ai mutat, ce facem cu el? Băgăm şi regii? Că doară şi ei au fost conducători ai României, nu? Şi unde ne oprim, la Cuza sau la Mihai Viteazul? --Vlad 20 septembrie 2005 12:58 (UTC)

De ce ar trebui să fie şters articolul acesta? Da, Wikipedia nu este Pagini Aurii, dar se scriu articole despre firme. Ia uită-te un picuţ şi în Wiki engleză. Nu cred că este o reclamă sau aşa ceva, spun că "este o firmă importantă de contrucţii din Cluj-Napoca", este probabil chiar cea mai mare din Cluj-Napoca. Nici detaliile despre înfiinţare şi privatizare nu sunt lucruri care nu ar trebui incluse în articol. La fel şi informaţiile despre proiecte deja realizate.

Acelaşi lucru se aplică şi pentru Brinel, care este una dintre cele mai importante companii IT din România şi unul dintre cei mai importanţi producători de calculatoare din România. La fel şi Prodvinalco. Cât despre Tricotaje Someşul, o firmă cu 900 de angajaţi (Terapia, numărul doi în România la medicamente are 700 de angajaţi) nici să nu mai vorbim. Este chiar o filială în Moscova, aşa cum Jolidonul are filială în Italia, Ungaria şi Franţa.
Cred că putem fi rezonabili, considerând că toate companiile din lista Companii din Cluj-Napoca sunt ori lideri de piaţă în România, ori unele din principalele companii. Dacă tu nu ai auzit de aceste firme, nu înseamnă că nu există, sau că nu sunt importante. Şi te rog pe viitor, prima dată discuţi ştergerea unei pagini, şi mai apoi o propui pentru ştergere. --ro.Danutz (em português) 20 septembrie 2005 19:13 (UTC)
Da Iulianu, dar propunându-le pentru ştegere apar în categoria pagini de şters, şi la o curăţire făcută de un alt utilizator sunt şterse. Asta era supărarea mea. Tonul meu nu este poruncitor, asta depinde de cum citeşti tu ceea ce zic eu, atât timp cât în scris nu pot avea nici un ton. Dar dacă, aş fi fost neînţelegător nu aş fi scris "te rog". --ro.Danutz (em português) 21 septembrie 2005 07:58 (UTC)

Vandali...[modificare sursă]

Salut! Help! E o problemă cu blocarea, iar am făcut revert la Transilvania; poate poţi să blochezi pagina până (dacă) se mai calmează... Mulţumesc! --Vlad 22 septembrie 2005 14:42 (UTC)

Salut! Dacă eşti pe fază, este unul care s-a apucat el să facă publicitate unui grup de discuţii de pe yahoo, grup privat cică, şi creează pagini de zor, inclusiv candidatură admin (!). E vorba atât de IP-ul: http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Special:Contributions&target=85.186.204.54, cât şi de utilizatorul http://ro.wikipedia.org/wiki/Special:Contributions/Adrian_sv Mulţumesc! --Vlad 24 septembrie 2005 16:15 (UTC)
Mulţam. Mai e unul suspect: http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Special:Contributions&target=84.147.61.12 La început părea ok, dar apoi a început să facă chestii ciudate: după ce am pus formatul de copyright pe Sinod, la şters complet, şi a făcut un revert la ceea ce a lucrat Mihai Andrei la articolul despre Sf. Andrei! --Vlad 24 septembrie 2005 16:37 (UTC)
O veche cunoştinţă s-a reîntors: Irismeister, alias Dan Jipa, târând după el un ban de 1 an de la en.wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Romanian_Orthodox_Church#Irismeister.2FDan_Jipa_is_banned_from_Wikipedia --Vlad|-> 26 septembrie 2005 11:54 (UTC)

Is this right?[modificare sursă]

Deschide imagine exemplu. rebel 22 septembrie 2005 17:46 (UTC)

E ceva greşit? Că nu mă prind. Iulian U. 22 septembrie 2005 18:48 (UTC)
A, chiar era un proiect despre rromi. Crezusem c-ar fi fost vreun vandalism. Îmi cer scuze pentru neatenţie. rebel 22 septembrie 2005 18:50 (UTC)

Propunere proiect[modificare sursă]

Verifică această propunere şi vezi dacă o susţii. Simte-te liber (Feel free) să modifici orice greşeală de limbă. - Mihai | D 25 septembrie 2005 18:18 (UTC)

Semnătură[modificare sursă]

Salut! Am văzut la mai mulţi, dar mărturisesc sincer că nu m-am prins cum se face: să pui în semnătură direct link la pagina de discuţii... Mulţumesc! --Vlad 25 septembrie 2005 20:33 (UTC)

Ia să vedem de merge... :) Mulţumesc! Interesantă idee cu semnătura... Şi am înţeles şi care e ideea cu semnătura brută, pune exact ceea ce ai scris în câmpul de semnătură... Deocamdată nu sunt prea inspirat pentru partea a doua a semnăturii... :) --Vlad|-> 25 septembrie 2005 23:56 (UTC)

mersi de corectare[modificare sursă]

Am sa incerc pe viitor sa nu mai fac articole noi despre subiecte care chiar nu isi gasesc locul, sau macar sa fie lungi si sa nu fie cioturi. Articolul EnergoBit l-am facut fiindca am nevoie de o exdtindere a categorie Energetica si a articolelor Energie si alte articole legate de acestea. Chiar am nevoie de ajutor. Mersi de corectare. --Locketudor 26 septembrie 2005 12:51 (UTC)

Versiuni de limbă română[modificare sursă]

Iulian, am scris o ciornă a îndrumarului privind normele ortografice, aici: Wikipedia:Versiuni de limbă română/Propunerea AdiJapan. Te rog să îl citeşti şi să-mi spui impresia. În ultima vreme am evitat în mod deliberat participarea în discuţiile respective, întrucît erau polemici fără rost. Nu îmi place să mă cert, cu atît mai puţin atunci cînd nu duce la nimic. Pe de altă parte îmi pare rău că n-am putut să te sprijin, deşi sînt de acord cu tine în multe privinţe. Scuzele de rigoare. --AdiJapan 27 septembrie 2005 05:50 (UTC)

Salutare, Iulian! Îţi dădusem azi un mail prin intermediul wikipedia, nu l-ai primit? Sau e o adresă pe care nu o foloseşti de obicei? 10x, --Vlad|-> 27 septembrie 2005 21:33 (UTC)

Ortografie: nume ruseşti, etc.[modificare sursă]

Iulian, mulţumesc pentru apreciere. Aştept să văd dacă mai apar şi alte reacţii.

În privinţa lui "Elţân" şi a lui "Isarlâk" îţi înţeleg atitudinea, dar nu văd ce putere avem. Pentru mine, din punct de vedere ortografic, numele astea sînt la fel ca nişte substantive comune care trebuie să se comporte conform normei în care e scris textul respectiv, deci cu â după norma nouă. Faptul că sînt nume ruseşti sau turceşti n-are relevanţă. Nici scrierea cu î nici cea cu â nu sînt etimologice.

Încă o chestiune: îndrumarul nostru nu are scopul de a stabili reguli pentru scrierea corectă a limbii române, ci acela de a preciza care norme deja existente sînt permise pe Wikipedia, şi cum se rezolvă situaţiile de conflict în cazul în care se permit două norme paralele.

Toate bune! --AdiJapan 28 septembrie 2005 02:09 (UTC)

Iertare... :)[modificare sursă]

Pentru asta: http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Enfield_%28dezambiguizare%29&diff=next&oldid=130934 Nu văzusem asta: http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Enfield_%28dezambiguizare%29&diff=85723&oldid=49910 :) --Vlad|-> 30 septembrie 2005 00:36 (UTC)

Premierii României[modificare sursă]

Thank you very much for fixing transliteration errors, that I made on this article on Serbian Wikipedia. I don't speak Romanian, but I tried hard to figure out how are those names read, and to transliterate them to Cyrillic. I didn't however realised how many mistakes I've made :] Thanks -- Obradovic Goran 30 septembrie 2005 14:48 (UTC)

Versiuni de română[modificare sursă]

Salut. N-am vrut să iau acţiune înainte de aţi scrie pentru că m-ai criticat data trecută că provoc conflicte de editare, dar vreau să-ţi spun că nu este cinstit că ai mutat versiunea AdiJapan la Wikipedia:Versiuni de limbă română. Nu a fost nici vot pe acest subiect, nici măcar consens comunitar. Te-aş ruga să muţi înapoi versiunea fostă. Versiunea nouă are multe puncte greşite, şi nu a fost agreată efectiv de membrii comunităţii. Ronline. Trăiscă 2005. Trăiască informaţia românilor. 13 octombrie 2005 10:27 (UTC)

Salut. Ce nu-mi place mie este faptul că a fost pusă în discuţie dar nu prea au fost comentarii. Ca să fie schimbată o politică trebuie să fie consens! Dacă lumea nu prea comentează, nu este consens! Când o politică nouă este propusă, întotdeauna cea veche va avea prioritate în sensul că cea nouă nu poate să înlocuiască cea veche numai dacă este consens pentru schimbare. La discuţia versiunii lui AdiJapan, au fost discuţii despre cum să se schimbe textul propunerii, nu despre înlocuirea politicii cu cea nouă. Nu am ce comentarii să fac care nu le-am făcut până acum. Nu agreez cam cu toată politica. Ronline. Trăiscă 2005. Trăiască informaţia românilor. 13 octombrie 2005 10:42 (UTC)
Da, voi face o versiune nouă. Faptul că lumea nu a vorbit nu înseamnă consens. Pe mulţi nu îi interesează ("apatie politică") întradevăr. Ronline. Trăiscă 2005. Trăiască informaţia românilor. 13 octombrie 2005 10:59 (UTC)
Sau unii şi-au spus deja obiecţiile, respectiv obiecţia majoră: adoptarea unei politici cu 2 grafii înseamnă automat haos, de 2 ori mai mult lucru la articole etc. Pe de altă parte, Iulian, cu tot respectul, cum vrei să promovezi tu o politică când în pagina ta scrie, citez: "Nu cred în reguli, ci în discuţii." Muy bien, dar no, putem discuta ad vitam eternam o regulă că suntem aproape 2700 de utilizatori, în fiecare zi venind utilizatori noi, şi tot nu vom ajunge la un conses. Mai mult, o regulă care zice: puteţi folosi oricare din cele două reguli, apoi aia nu e regulă. Period. Prefer o regulă simplă, clară şi precisă, (gen pe wikipedia moldovenească se scrie cu caractere chirilice, respectiv pe wikipedia românească se scrie cu grafia în vigoare în România, recomandată de Academia Română în 1993, cu excepţia unor cuvinte de origine străină (urmează lista) plus cei care şi-au scris altfel numele (Topîrceanu etc.)... --Vlad|-> 13 octombrie 2005 12:02 (UTC)
Vlad, "cine nu votează, nu contează", sau în cazul nostru, cine nu-şi face auzită părerea, nu contează. Dacă pe un anumit subiect, din cei 2000 de utilizatori înregistraţi, comentează doar 15, nu avem ce să le facem celorlalţi. "Consens" se referă la părerile exprimate.
Ah, şi bineînţeles că nu cred în reguli, ci în discuţii :-) Este unul din motivele pentru care îmi displace vechea politică -- încearcă să impună artificial reguli. Aici nu sîntem la armată, sîntem într-o agora unde ideile se confruntă liber. Uită-te la en.wp, care are de 100 de ori mai mulţi contribuitori activi - ei reuşesc să se înţeleagă şi fără reguli "hard and fast". De aceea am îmbrăţişat imediat propunerea lui AdiJapan, care e formulată mai mult ca o recomandare decît ca o normă strictă. Iulian U. 13 octombrie 2005 13:18 (UTC)
Iulian, hai să fim serioşi: nu a fost vorba de nici un vot aici, Ronline a întrebat de mai multe ori dacă şi când anume se supune la vot. Apoi, când ai demarat această acţiune, ai scris unei mâiini de oameni. Nu stau acum să văd cine anume şi-a dat cu părerea aici, dar hai să zicem că ar fi dublul numărului celor cărora le-ai scris. Cât reprezintă asta faţă de restul utilizatorilor pentru a putea vorbi de un conses? Şi apoi ce consens este, căci tu eşti de acord cu propunerea lui AdiJapan, pe când Ronline şi cu mine nu suntem... Şi că veni vorba de en.wp, acolo sunt alte probleme: engleza britanică, americană, canadiană, australiană etc. Pe când la noi e vorba doar de română care e vorbită şi scrisă în principal în România! --Vlad|-> 13 octombrie 2005 14:27 (UTC)
Vlad, aţi avut obiecţii, v-am răspuns. Dacă tot aţi rămas nemulţumiţi, de ce Dumnezeu n-aţi pus mîna să scrieţi o contrapropunere? Problema a fost ridicată acum mai bine de o lună; să nu spuneţi că n-aţi avut timp. Eu mi-am transformat nemulţumirea faţă de vechea variantă în ceva concret -- voi aşteptaţi să vi se dea de-a gata şi pe urmă vă miorlăiţi că "nu vă place"... Ce anume nu vă place? Că noua variantă respectă diferenţele culturale între români, în vreme ce cea veche pune pumnul în gură? Că noua variantă este mai în spiritul wiki în vreme ce cea veche duhneşte a conformism comunist? Spuneţi, fraţilor, nu aşteptaţi să vă scot eu cuvintele cu cleştele! Iulian U. 13 octombrie 2005 14:48 (UTC)
Fratele meu, îmi pare rău că te-ai supărat. Dar uite şi tu, încă o dată, vrei consens, dar consideri vechea variantă comunistă şi pumn în gură? Ce altă contra contra contra contra propunere vroiai să scriem, când consideram că e ok vechea? Spui de pumni în gură şi de comunism, dar la o adică nu ai ezitat şi tu să consideri că gata noua variantă e adoptată, deci în vigoare. O fi poate datorită faptului că tu personal alegi să foloseşti această normă?... Nu ştiu. Dar no, probabil că nu mai e nimic de discutat, oricum ai şi tu pâinea şi cuţitul şi la o adică ai putut să-ţi impui punctul de vedere... I rest my case. --Vlad|-> 13 octombrie 2005 15:12 (UTC)
Reciteşte propunerea. Unde ai văzut tu că se impune o normă (a mea)? Iulian U. 13 octombrie 2005 15:16 (UTC)
Am recitit-o. Nu e vorba de "impunerea" normei ca unică folosinţă, ci de adăugarea ei ca folosinţă alternativă, oricare dintre cele două fiind acceptabilă. Deci, cei care nu o recunosc şi nu o folosesc pe cea a Academiei, clar nu o vor folosi, şi clar militează pentru această propunere. În acest sens mă refeream la faptul că ţi-ai "impune" norma... Hai că am o contra propunere: sunt şi utilizatori mo.wp, care nu-i aşa, scriu cu chirilice. De ce să nu le dăm şi lor dreptul să scrie aşa aici? Just kidding. --Vlad|-> 13 octombrie 2005 15:23 (UTC)
Iulianu, o singură remarcă. Eu aş prefera reintroducerea regulii acelor 50%, care spunea că un autor de articol poate modifica norma în care este scris un articol doar dacă adaugă încă 50% din conţinutul deja existent. Altfel trebuie să se conformeze cu norma deja existentă în articol. Riscăm să avem articole scrie într-o normă, cu paragrafe în cealaltă normă. --ro.Danutz (em português) 13 octombrie 2005 15:26 (UTC)
Danutz, există deja recomandarea asta, citez: "Ca regulă aproximativă, dacă articolul modificat are o lungime cel puţin dublă faţă de cea iniţială este permisă schimbarea grafiei." Dar am putea s-o facem mai clară şi/sau mai vizibilă. Dacă vrei, editează tu te rog pagina în sensul ăsta. Danke, Iulian U. 13 octombrie 2005 15:59 (UTC)

ajuta-ma te rog[modificare sursă]

Salut, am incercat sa editez cutia pt tari la Indonezia si nu am facut ceva bine; te rog corecteaza-mi greselile pana nu vede cineva mizeria de pe acea pagina . Mersi mult.Doreki 15 octombrie 2005 04:50 (UTC)

Vladimir Ilici Lenin - Secrete financiare[modificare sursă]

Da, exista dovezi că Lenin a cunoscut problema "exproprierilor revoluţionare" şi chiar dacă nu a dat ordine directe uneori, era ţinut la curent cu toate acţiunile banditeşti ale bolşevicilor. Pentru lămuriri suplimentare citiţi cartea lui Dmitri Volkagonov "Lenin: A New Biography". (Cred că a fost tradusă şi în româneşte. Din păcate nu vă pot spune editura şi titlul în limba română). Generalul rus D. Volkagonov a fost şef al Arhivelor CC al PCUS şi în această calitate a avut acces la Fondurile Speciale, inaccesibile istoricilor sovietici. In cartea sa a demitizat figura de revoluţionar a lui Lenin, discutând toate subiectele "fierbnţi": sursele financiare ale partidului şi ale lui Lenin, triunghiul conjugal Lenin-Innesa Armand-Krupskaia, modul în care germanii i-au finanţat pe bolşevici în vederea scoaterii Rusiei din război, transportarea în vestitul tren blindat a capilor bolşevici de-a latul Europei aflate în război până în Finlanda, etc. Toate subiectele considerate de istoricii şi activiştii sovietici drept "propagandă duşmănoasă" s-au dovedit în final adevăruri stânjenitoare pentru regim, dovezile fiind dezvăluite publicului larg rus de chiar cel care le-a avut în custodie.

Vali. 17 octombrie 13:25 (UTC)

Vlax Romany[modificare sursă]

Salut Iulianu! Mulţumesc pentru ştirile bune. Care este adresa de mail a listei wiki-ro? Ca să dau replică la Alin Dosoftei. Ronline. Trăiscă 2005. Trăiască informaţia românilor | d 20 octombrie 2005 10:45 (UTC)

OK. M-am abonat! Mulţumesc, Ronline. Trăiscă 2005. Trăiască informaţia românilor | d 20 octombrie 2005 10:55 (UTC)

Salut Iulian. Te rog citeşti propunerea mea nouă la Wikipedia:Versiuni de limbă română/Ronline şi comentează. Mulţumesc, Ronline. Trăiscă 2005. Trăiască informaţia românilor | d 26 octombrie 2005 10:26 (UTC)

Am văzut că în ultima vreme eşti pe IRC dar nu răspunzi niciodată. Este un bug sau sunt eu în lista ta de respingeri? -Mihai | D 1 noiembrie 2005 17:32 (UTC)

Iulian, nu observasem că IP-ul ăla supra-zelos îmi modificase pagina mea de utilizator ca să scrie corect "sunt". Abia acum s-a întîmplat să mă uit pe istoria ei şi să văd că ai făcut tu revert. Mulţumesc! Asta înseamnă cumva că o ai pe lista ta de articole urmărite?! --AdiJapan 3 noiembrie 2005 19:12 (UTC)

Pluralul de politeţe[modificare sursă]

Salut Iulian. Mulţumesc pentru susţinere.

Aş vrea să te uiţi un pic aici: Discuţie Wikipedia:Manual de stil#Adresarea faţă de utilizatori. --AdiJapan 6 noiembrie 2005 07:14 (UTC)

De ce nu ne lasi sa ne distram putin, Iulianu? --128.176.93.87 23 noiembrie 2005 14:02 (UTC) hai ma raspunde o data!!

South Park[modificare sursă]

Nu, de fapt n-am ştiut nimic de South Park pînă am citit articolul tău despre Stan. Dar a fost suficient ca să am o impresie bună despre film (deşi n-am şanse să-l văd prea curînd la TV aici...) Iar asta spune încă şi mai mult despre cît de bine e scris articolul tău. :-) --AdiJapan 26 noiembrie 2005 17:37 (UTC)

Iulian, am două chestii tehnice de care jelui-m-aş şi n-am cui:

  • Cînd încarc orice pagină de pe Wikipedia în română, Internet Explorerul îmi scrie jos, discret: "Done, but with errors on page". Asta nu se întîmplă pe en.wp.
  • Într-o vreme puteam să semnez cu o legătură la pagina mea de discuţii pe lîngă cea la pagina mea de utilizator. Acum nu mai merge, cumva nu se mai interpretează corect parantezele pătrate duble. Nu ştiu de ce la tine merge.

Poate găseşti timp să vezi ce se întîmplă şi cum se poate repara. Toate bune! --AdiJapan 28 noiembrie 2005 15:25 (UTC)

Browser[modificare sursă]

Uite mesajul de eroare dat de IE (după o poveste cum că pagina ar putea fi afişată incorect):

  • Line: 75
  • Char: 1
  • Error: Object expected
  • Code: 0
  • URL: URL-ul paginii respective, de exemplu pagina ta de discuţii.

Semnătură[modificare sursă]

Nu merge nicicum, am încercat 4 combinaţii: cu şi fără bifarea căsuţei, cu şi fără bucăţile pe care le adaugă el la început şi la sfîrşit. Rezultat: Cînd bifez căsuţa de semnătură brută îmi zice "Invalid raw signature; check HTML tags" şi trece la semnătura default. Iar cînd o las nebifată şi ţin cont că el adaugă la început [[Utilizator: şi la sfîrşit ]] se pare că nu înţelege parantezele mele pătrate decît parţial, iar comenzile de culoarea fontului le ignoră total.

Uite ce vreau eu să scrie:

AdiJapan 

Şi ce scrie el (eu pun trei tilde):

AdiJapan|<font color=#0000B0>Adi<font color=#6060FF>Japan&nbsp;[[Discuţie_Utilizator:AdiJapan|<font color=#6060FF>☎</font>]]

Chestia este că la început mergea. S-a prostit atunci cînd s-a trecut şi pe Wikipedia în română la sublinierea legăturilor numai la mouse-over. Nu ştiu ce legătură ar putea avea.

Pînă la urmă nu sînt esenţiale astea două chestii. Nu ţin neapărat să dispară mesajul de eroare, şi nici să am culori frumoase în semnătură, dar parcă ar fi păcat să nu meargă. Şi acum să mă semnez... --AdiJapan|<font color=#0000B0>Adi<font color=#6060FF>Japan&nbsp;[[Discuţie_Utilizator:AdiJapan|<font color=#6060FF>☎</font>]] 28 noiembrie 2005 16:24 (UTC)

Cred că am dreptate[modificare sursă]

Am spus bine că cele spuse la 'Rm. Vâlcea sunt aiureli. Cum ar fi să spun despre un oraş ca Iaşi cam aşa : Iaşi este un oraş din Moldova, are n locuitori , se află în x zonă a României, a fost resistematizat în anii'70 dărâmându -se "Academia Mihăileană" constituind un succes, în locul ei construindu -se cinema "Victoria" şi două blocuri frumoase, cum nu se mai află în ţară. Frumosul oraş Iaşi nu ar avea o istorie, nu ar avea "Trei Ierarhi", nu ar avea "Palatul Culturii", nu ar avea "Teiul lui Eminescu", nu ar avea "Casa Dosoftei", şi multe altele pe care le ştii mai bine. Eu consider că dacă prezentăm o localitate, fie el oraş, comună sau sat, să -l atragă pe cititor şi totodată să -şi îmbogăţească cultura generală. Să devină un bun român. Te rog să nu -mi iei în nume de rău cele spuse. Am de trei ori vârsta ta şi nu m-am supărat când alţii chiar dacă sunt mai tineri m -au atenţionat (Vlad, Ady, Danutz). Cu stimă,--Bunu vio 1 decembrie 2005 22:46 (EET)[răspunde]

Mi s-a părut...[modificare sursă]

Mie mi s-a părut că mă acuzi de plagiat după cum apare pagina pentru modificat. Chiar vroiam să renunţ şi să şterg tot. Eu m -am gândit că dacă public ceva, să -l fac documentat. Despre "Cinematografie" am destul material, de la cursurile făcute pentru pregătirea mea profesională în 1963 -1965 la Scoala tehnică de cinematografie, materiale apărute dealungul anilor, reviste de specialitate directe sau conexe (electronică, electrotehnică, mecanică). De asemeni m -a pasionat istoria ,geografia, teatru. Am străbătut judeţul Vâlcea de la un cap la altul, deoarece cinematografele erau atât la orase cât şi la sate,iar eu mergeam în control tehnic şi fără să vreau aflam multe despre locurile străbătute. Colegii de la Muzeul judetean, aproape de fiecare dată mergeau cu noi cu maşina, deoarece ei nu aveau . Dacă a te documenta în a face un articol de 300 cuvinte citind o carte de 300 pagini despre Ocnele Mari scrisă de Tamaş, atunci renunţ.

Cred însă că amândoi suntem două pietre tari,şi acest lucru nu duce la nimic bun. Aşa că mai bine să ne urăm sănătate şi spor la lucrul de care ne -am apucat, din pasiune cred.--Bunu vio 2 decembrie 2005 14:45 (EET)[răspunde]

Stai uşor -- sigur nu mă confunzi cu altcineva? Nu-mi aduc aminte să fi intervenit în vreunul din articolele tale. Iulian U. 2 decembrie 2005 14:52 (EET)[răspunde]

Nu este vorba de a interveni la ce -am scris. Este vorba de faptul că pe această pagină pe care scriu, întâi îmi apar instrucţiunile despre modificări şi apoi literele ă, â, î,..., previzualizare, salvează.--Bunu vio 2 decembrie 2005 15:15 (EET)[răspunde]

Intrucât eşti ieşean şi cred că eşti mîndru de oraş, vreau să -ţi spun ceva interesant. La Iaşi în piaţa "Unirii" aveţi grandioasa statuie cu eaşrfa astfel desfăşurată că se poate vedea România Mare, cea de la 1918. Prin mersul meu in teren, prin '68, am fost surprins ca la Brezoi,jud.Vâlcea, să văd un monument de piatră pe un colţ de munte a unei străzi a aşezării, care reprezenta România Mare de la 1918, sub formă de hartă, iar proviincile erau notate cu o rocă distinctă. Dacă la început era plin de arbuşti de salcâm răsăriţi spontan, peste câţiva ani monumentul a fost curăţat şi vizibil. Problema a fost că începând cu '75,'76, s -a vorbit mai mult despre unirea de la 1918 şi -i să i se scoată la iveală simbolurile. Salutări şi numai bine,--Bunu vio 2 decembrie 2005 16:27 (EET)[răspunde]


Citarea surselor[modificare sursă]

Ce inseamna asta exact? de fiecare data cand scriu ceva, trebuie sa citez de unde am anume info?

de multe ori nu mai tin minte nici eu unde am citit despre tema respectivă.

--Arado 2 decembrie 2005 18:04 (EET)[răspunde]

Lămurire şi mii de scuze[modificare sursă]

Ieri dimineaţă văzând pagina unde dactilografiem modificările, cu avertizările despre surse înainte de "salvează pagina", am crezut că eşti supărat pe mine, că am nimerit într -o grupare care nu acceptă altceva decât ce vor ei, şi fel de fel de asemenea lucruri. M -am lămurit mai târziu că nu eram singurul. A fost bună atitudinea lui Danutz că a lămurit situaţia. Incă odată te rog să mă scuzi pentru acuzaţia adusă pe nedrept. Multă sănătate şi îndeplinirea dorinţelor în viaţă,--Bunu vio 3 decembrie 2005 17:54 (EET)[răspunde]

Sfatul Bătrânilor...[modificare sursă]

Salut ! În urma unor discuţii cu AdiJapan am decis să creeăm o secţiune de discuţii, numită Sfatul Bătrânilor, la care poate participa oricine, care să rezolve probleme de bază ale Wikipediei. V-aş ruga să participaţi la aceste discuţii. Am mutat acolo discuţia în jurul problemei ridicate de Moby Dick. Vom dezvolta şi cam ce vrem de la acea secţiune. Mulţumesc anticipat.Elerium | Mesaje către Elerium 6 decembrie 2005 21:03 (EET).[răspunde]

Vroiam să deprotejez Craiova după ce fiecare spunea ce are de zis şi se ajungea la un consens. Discuţie:Craiova#O discuţie normalăElerium | Mesaje către Elerium 12 decembrie 2005 22:29 (EET).[răspunde]

Păi unu zice într-un fel, celălalt altfel. Pe cine credem ? Eu zic să vedem cine vine cu argumente. Nu neapărat că e anonim trebuie, blamat. Dar în acelaşi timp nici cântat în strună.Elerium | Mesaje către Elerium 12 decembrie 2005 22:44 (EET).[răspunde]

Te pricepi la suedezä? Fain. - Waelsch 16 decembrie 2005 18:58 (EET)[răspunde]

Salut IulianU[modificare sursă]

Am pe cineva care a modificat mai multe articole din aceeasi serie, a intrat cu 86.107.207.224, si nu stiu cine e. Dak poti afla, imi confirmi si mie te rog. Nu e nici o problema in legatura cu el doar ca vreau sa aflu cine e. --Locketudor 19 decembrie 2005 13:08 (EET)[răspunde]

Mersi de ajutor. --Locketudor 19 decembrie 2005 19:13 (EET)[răspunde]

La meta se voteaza o noua tura de stewarzi. Voteaza si tu la [10] -Mihai 21 decembrie 2005 23:33 (EET)[răspunde]

Nicolae Ceausescu[modificare sursă]

Sper ca neutralitatea la care am fost indemnat sa fie aplicat articolului despre N. Ceausescu care in prezent contine minciunile:

"Prezentat de către maşina de propagandă ca fiind un pas major pe calea "construirii societăţii socialiste multilateral dezvoltate", programul debutează la sate prin demolări în masă ale gospodăriilor ţărăneşti şi strămutarea familiilor afectate în apartamente de bloc construite. Apogeul acestui program a fost însă reprezentat de demolarea a sute de monumente istorice, inclusiv biserici şi remodelarea Bucureştiului în stil ceauşist (peste o cincime din centrul capitalei a fost afectată)."

contrazise de: Progaramul PCR adoptat la al XIV-lea Congres prevedea ca sistematizarea satelor sa debuteze pentru cincinalul urmator. Ceausescu fiind nationalist nu a demolat monumente istorice. Mai mult, sute ... de monumente?! S-au daramat biserici din centrul istoric al Bucurestiului, grav avariate de cutremurul din 1977, dar altele au fost trase pe role si bagate intre blocuri, operatie mai mult decat costisitoare, inventata de un roman. Stilul ceausist ... in arhitectura nu exista! Arhitectii si constructorii romani au facut ceea ce nu putea face doar un singur om Ceausescu.

Cred ca N. Ceausescu trebuie sa ramana in constiinta noastra ca un constructor: Romania a construit 3.942.000 locuinte in perioada 1965-1989, conform Anuarului Statistic editat in 1990. In aceasi perioda s-au construit 132 de km de autostrada intre Bucuresti-Pitesti si Fetesti-Cernavoda, etc.

Nu va mai scriu acum ca o sa scriu un art despre perioada Ceusescu in cifre statistice si sper sa nu il mai taiati ca nefiind neutru, iar minciunile sa troneze "neutru" la loc de cinste.


Vandalizare la Wiktionary în limba română[modificare sursă]

An Nou fericit, 2006 ! Împliniri, bucurii, sănătate !!!

  • Going back in business, here we are again, ... vandalism. Navigând relativ la întâmplare înainte de miezul nopţii (aici, în Phoenix, AZ, USA, fiind încă 2005, mai exact ora oficială a ro.wiki - 09:00 ore), dau peste pagina principală a Wiktionary-ului (evident, în română, Pagina principală) care fusese vandalizată cu aproape 24 de ore în urmă. Desigur că am restabilit "normalitatea" atât la pagina principală, cât şi la articolul Română.
    • Întrebare neretorică, pragmatică - Ce putem face ca să fim mai vigilenţi? Nu se poate imagina un roboţel care să trimită mesaje automate multiple în caz de schimbare drastică a conţinutului, adică în cazul vandalizării?

Wars 1 ianuarie 2006 08:17 (EET)[răspunde]

Spuneai în discuţia de la Categoria Fundament că exită 7 categorii principale. În momentul de faţă sunt mai mult de 10. Am scris şi în pagina de discuţie: Care sunt cele 7 categorii? SCriBu 4 ianuarie 2006 21:23 (EET)[răspunde]

Re: Felicitări[modificare sursă]

Mulţumesc mult, însă încă nu este nici măcar încheiat procesul de vot şi cu atât mai puţin sunt deja steward. După finalizarea procesului de vot (ora 0 UTC) Consiliul de administraţie va aproba maxim zece din cei (acum nouă) candidaţi pe care îi susţine comunitate. Am motive să cred că nu voi trece aşa uşor de consiliu pentru că nici un membru al acestuia nu a votat nici pentru, nici împotrivă şi nici nu s-a abţinut vizavi de persoana mea. -Mihai 10 ianuarie 2006 21:20 (EET)[răspunde]

Salut Iulian. Tot legat de felicitările tale pentru Mihai (pe care desigur i le adresez şi eu) vreau să spun că ne-ar trebui o pagină de genul Wikipedia:Ştiri care să ne ţină la curent cu ce se întîmplă în Wikipedia şi celelalte proiecte înrudite. Acolo ar sta foarte frumos ştirea cu alegerea lui Mihai ca steward (cînd va fi oficială) sau alte evenimente curente. Ori există şi n-am ştiut eu? Apropo, se pare că vor avea loc alegeri la Wikipedia în limba moldovenească prin care se va decide dacă se desfiinţează sau nu mo.wp (vezi mo:Wikipedia:Alegeri). Pot participa la vot şi contribuitorii de la ro.wp. Ăsta este un eveniment care ar sta foarte bine în pagina de ştiri de care pomeneam. — AdiJapan  11 ianuarie 2006 04:56 (EET)[răspunde]
Salut. Avem acum Wikipedia:Anunţuri. — AdiJapan  12 ianuarie 2006 17:48 (EET)[răspunde]

Salut. Te-am nominalizat pentru candidatura la checkuser, aici: Wikipedia:Candidaţi, sau mai exact aici: Wikipedia:Candidaţi/Checkuser/Iulianu. Te rog să-ţi exprimi acordul sau dezacordul şi să răspunzi la întrebări. Baftă! — AdiJapan  13 ianuarie 2006 14:13 (EET)[răspunde]

Nu am văzut nici o reacţie a ta cu privire la acel vot. În opinia mea, tu ai fi cel mai indicat, dar dacă nu vrei asta e. Pe lângă asta e greu să aleg între ceilalţi. Elerium | Mesaje către Elerium 15 ianuarie 2006 20:04 (EET).[răspunde]

Salut,

Am vazut ca esti intr-o dispozitie de stergere :D. Poti sa stergi si doua categorii goale: Categorie:Capitale naţionale si Categorie:Capitale de state?

Mersi Orioane 17 ianuarie 2006 17:19 (EET)[răspunde]

Mulţumesc! :-) - Sixtus 21 ianuarie 2006 16:08 (EET)[răspunde]

M-am greşit[modificare sursă]

Eu nu am vrut să schimb modificarea indicată de tine, evident ea nu e un exemplu de vandalism. După ce utilizatorul 82.77.21.199 a creat opera sa - Anul nou, eu am verificat ce alte modificări a efectuat. Eu am văzut că el a schimbat pagina despre Apollo, m-am uitat la diferenţa [11] şi imediat am revenit la penultima editare (deoarece am crezut că utilizatorul anonom făcuse ultima schimbare). Acum văd că nu e aşa şi în viitor voi verifica ultima versiune până a efectua o astfel de schimbare radicală. TSO1D 25 ianuarie 2006 02:29 (EET)[răspunde]

Salut, puteţi să-mi explicaţi ce aveţi împotriva capitalei Israeliane? Bernstein Leonard 1 februarie 2006 20:33 (EET)[răspunde]

Ce părere ai?[modificare sursă]

Despre asta: http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Universitatea_din_Ia%C5%9Fi&diff=prev&oldid=187407 Aşa ştii şi tu? Mulţam! --Vlad|-> 2 februarie 2006 00:25 (EET)[răspunde]

Da, aceea era exprimarea care nu că mă deranja, dar era radical schimbată faţă de versiunea precedentă, iar comentariul nu lăsa să se înţeleagă asta. Dacă-mi confirmai afirmaţia ar fi fost ok din punctul meu de vedere. --Vlad|-> 2 februarie 2006 00:56 (EET)[răspunde]

Invitaţie vot[modificare sursă]

După cum vezi, am deschis un sondaj despre posibilele permisiuni de revenire acordate unor utilizatori de încredere care nu doresc să devină (cel puţin pe moment) administratori. Să nu uităm că deciziile de blocare sau ştergere pot fi unele dificile câteodată, iar unii utilizatori nu doresc să îşi ia astfel de responsabilităţi. În vederea stabilirii unui consens, te-aş ruga să participi la sondajul desfăşurat. Mulţumesc, Mihai | D 4 februarie 2006 15:36 (EET)[răspunde]

Scuze, am vazut acum ca ai votat deja. --Mihai | D 4 februarie 2006 15:38 (EET)[răspunde]


Nu prea înţeleg. Ai lăsat ASP.NET sub ASP, dar ai scos C# şi C++ de sub C. La C# hai că mai merge, dar părerea mea e că C++ e un derivat la C-ului Strainu 7 februarie 2006 23:58 (EET)[răspunde]

Ca un utilizator care a început cu C++ şi a fost obligat să "se întoarcă" la C, pot spune că nu sunt de acord cu acest punct de vedere. Sunt de acord că un program C++ diferă destul de mult de unul în C, dar diferenţele nu sunt fundamentale. Java este cu totul şi cu totul altceva, diferenţele sunt mult mai mari, mai ales în ceea ce priveste cuvintele-cheie. În plus, iată ce se spune în pagina în engleză despre C++: "Bell Labs' Bjarne Stroustrup developed C++ (originally named "C with Classes") in 1983 as an enhancement to the C programming language." Strainu 8 februarie 2006 20:03 (EET)[răspunde]

Îmi permit să mut discuţia asta pe pagina de discuţii de la articol, poate mai participă şi alţii la ea...--Strainu 8 februarie 2006 20:38 (EET)[răspunde]

Nu ştiu cum pot să dau mail din wikipedia :)--Strainu 8 februarie 2006 20:40 (EET)[răspunde]

Iulian, comentează schimbările care le faci.
Ai scos din "Computer" categoriile de limbaje de programare. Puteai să le modifici, nu trebuiau scoase.

--Razvan Costea-Barlutiu 8 februarie 2006 09:29 (EET)[răspunde]

În cazul în care e prea aglomerată pagina cu informaţii conexe subiectului, secţiunea de limbaje de programare ar trebui scoasă cu totul. Dar de ce să nu adaugăm şi să completăm articolul, în loc sa-l ajustăm şi să scoatem părţi înainte de a fi întreg?
--Razvan Costea-Barlutiu 8 februarie 2006 14:53 (EET)[răspunde]


Salut Iulianu

Esti unul din administratorii care sunt momentan online, de aceea ma adresez si tie

Toate subportalele de la Portal:Stiinta au disparut. Evident ca nu puteau decat sa fie sterse. Astept o explicatie din partea celor care au drept sa stearga.--Arado 8 februarie 2006 18:43 (EET)[răspunde]

Politica de adresare a Wikipediei Române[modificare sursă]

Am văzut în ultimul timp lipsa unei politici clare de adresare faţă de cititori şi utilizatori, de aceea am început o discuţie despre necesitatea discuţiei şi constituirii unei politici de adresare unde vă invit să luaţi parte. Vă mulţumesc, Mihai | D 8 februarie 2006 23:03 (EET)[răspunde]

Proiectul dezvoltării paginilor ţărilor[modificare sursă]

Acest mesaj doreşte să vă reamintească faptul că v-aţi înscris în lista participanţilor la proiectul dezvoltării paginilor ţărilor. Situaţia actuală a proiectului poate fi văzută mai jos. --Mihai | D 11 februarie 2006 17:50 (EET)[răspunde]

Sarcini în cadrul proiectului dezvoltării paginilor țărilor
Acest proiect dorește îmbunătățirea materialului despre țările lumii.

Mulţumiri pentru vot[modificare sursă]

Salutare,
Wikimulţumesc pentru wikivotul de susţinere a candidaturii mele pentru funcţia de administrator! A fost acceptată, reuşind să obţin 13 voturi pentru şi nici unul împotrivă sau abţinere. Astfel am ajuns să fiu cel mai nou administrator la Wikipedia în limba română, şi primul ales prin noua politică de votare ce permite oricărui utilizator înregistrat să voteze. Încă odată mulţumesc, şi sper să colaborăm cel puţin la fel de bine ca până acum. Orioane -msg- 18 februarie 2006 20:15 (EET)[răspunde]

Cutie comitate[modificare sursă]

Am văzut că eşti foarte prompt. Mă întreb în schimb, ce poate să înţeleagă un utilizator de lb. română, al paginii în limba română din wikipedia, din cuvântul meghye. Să nu mă înţelegi greşit, n-am o problemă cu acest acuvânt, dar atâta timp cât se traduce fenomenal de bine prin cuvântul comitat, nu văd de ce nu am scrie în româneşte. Ungurii, spre exemplu, dar nu numai, obişnuiesc să traducă denumirile, sau părţile din denumiri care comportă această operaţiune (Kolozs megye în loc de Judeţul Cluj). Mi se pare mai mult decât natural. Se poate folosi de asemenea şi judeţ, care de altfel înseamnă comitat, deci meghye.

Nu vreau decât o explicaţie logică şi mă retrag din această mică problemă de viziune. Koga

Da, k, doar că, întrebând pe cineva din Oradea ce înseamnă meghye,.. s-a uitat mai lung la mine. Cred că o variantă care să cuprindă versiunea în lb. română şi în ungureşte ar fi mai buna. Ceva de genul..de-a dreapta Tatălui.... şi de-a stânga Tatălui..... Iar faptul că, la o căutare pe google, Bichişciaba este găsit de mult mai puţine ori ca Békéscsaba, nu are relevanta pentru mine. Bichişciaba este în română, şi ar fi fost oricum uşor de găsit prin redirect. Pentru majoritatea celor care folosesc limba română, Békéscsaba este incredibil de greu de scris, mai ales dacă ţinem cont de accente. Pentru oraşele din bulgaria sper că nu trebuie să învăţ alfabetul lui Chiril, :).

Koga 16 martie 2006 15:20

Mulţumesc[modificare sursă]

Mulţumesc pentru votul acordat. Tocmai am devenit cel mai proaspăt administrator pe ro.wp! --KlaudiuMihaila Mesaj 2 aprilie 2006 16:50 (EEST)[răspunde]

redirectare[modificare sursă]

Bună. Nu mai merge redirect-ul sau greşesc eu? Am încercat să fac de la pitagorism redirect la şcoala pitagoreică, am scris greşit, refirect sau aşa ceva, am corectat dar nu mă duce direct la articol. -Laurap\ mesaj 8 aprilie 2006 15:15 (EEST)[răspunde]


Salut Iulianu. In primul rand, daca ai un cont la Yahoo messenger, propun sa schimbam ID-uri, pentru ca comunicarea sa fi mai rapida, asa cum o fac de ex. cu Vlad si AdiJapan (asta sigur doar daca doresti, pentru ca nu vreau sa te deranjez). In al doilea rand, nu inteleg de ce ai pus PDVN la Abstractii stiintifice, caci la discutie singurul contribuitor este cel care a scris articolul si nu tu.--Arado 9 aprilie 2006 00:27 (EEST) In al doilea rand,[răspunde]

Ştii cumva unde aş putea găsi pagina care conţine textul următor? Warning: You are editing a page which is used to provide interface text for the software. Changes to this page will affect the appearance of the user interface for other users.
Am încercat la MediaWiki:editinginterface, dar nu am gasit nimic.--Emily | msg. 20 mai 2006 13:29 (EEST)[răspunde]

Mulţumesc, am gasit pagina şi am tradus-o! --Emily | msg. 20 mai 2006 13:45 (EEST)[răspunde]

programul tv[modificare sursă]

Am scris si eu ieri cateva propozitii la subiectul Televiziune si mi-ai sters tot, doar pentru ca aveam un link catre site-ul Programul-TV.ro care se pare ca nu-ti convine deloc. Chiar nu inteleg de ce, vad ca ai mai purtat o discutie asemanatoare pe marginea subiectului. Nu cred ca ai inteles ca nu este deloc vorba de reclama, ci doar un link catre o resursa folositoare din domeniul televiziunii.

O sa-l pun la "Legături externe", ca sa nu mai fie nimic in context sa interpretezi ca fiind link mascat. Chiar nu vreau sa fac reclama deloc, ci vreau doar sa fie un link de pe wikipedia catre site-ul www.programul-tv.ro Se poate te rog sa nu-l mai stergi? E chiar asa de grav daca il lasi?

Afişierul administratorilor[modificare sursă]

se găseşte la adresa Wikipedia:Afişierul administratorilor. Toate cele bune, Mihai | D 7 iulie 2006 23:25 (EEST)[răspunde]

Windows în română Aceasta este exprimarea folosită în Windows în română: "module cookie" și nu "cookie-uri". Și este demnă de folosit pentru că Microsoft România a apelat la specialiști în lingvistică când a creat versiunea în română. --Danutz 25 iulie 2006 22:52 (EEST)[răspunde]

Revista Chip este o sursă: Pentru proiectul Language Interface Pack s-a lucrat în paralel pentru 7 limbi: română, croată, letonă, lituaniană, estoniană, bulgară și thai. Fiecare limbă a fost de fapt un subproiect individual, cu datele de desfășurare proprii privind localizarea, testarea și finalizarea proiectului, cu contracte cu translatori și specialiști lingviști diferiți. Această frază e de fapt un citat din declarația lui Silviu Hotăran, manager Microsoft România [12]. --Danutz 26 iulie 2006 23:36 (EEST)[răspunde]
Din câte văd eu modulele cookie au o funcționalitate proprie: autentificare, urmărire și păstrarea anumitor informații despre utilizatori (de exemplu menținerea unei anumite limbi după prima accesare a unei pagini web). --Danutz 30 iulie 2006 22:53 (EEST)[răspunde]

OpenStreetMap[modificare sursă]

Hi, I saw you started the English translation of en:Roads and expressways in Romania. Could you help to translate en:OpenStreetMap to Romanian? This London-based (like you!?) project needs more contributors in Romania, and a Romanian translation of the article could be a good start. --LA2 1 august 2006 08:35 (EEST)[răspunde]

Salut, Iulian. Am observat că ai şters Mihai Radulescu pe motiv de copyvio, deşi articolul a fost scris abia azi. După cum spune şi eticheta respectivă, articolul poate fi lăsat să supravieţuiască 7 zile, timp în care autorul să se poată justifica. Uneori asta chiar se întîmplă, iar articolul rămîne.

Iniţial e drept că astfel de articole erau şterse imediat (iar autorii avertizaţi cu "nothanks"), dar urmînd exemplul de la en.wp am hotărît şi noi [13] să schimbăm politica.

Am impresia că de fapt şi legal, dacă sîntem prinşi că avem aici materiale copiate fără drept, ni se acordă un termen de 7 zile se eliminăm materialul în cauză. Mesajul de avertizare dat ca exemplu la Wikipedia:Drepturi de autor e formulat în acelaşi sens.

Deci te-aş ruga să mergi şi tu pe acelaşi principiu. Deocamdată am să recuperez articolul şters. Toate bune! — AdiJapan  15 august 2006 19:30 (EEST)[răspunde]

CA Wikimedia Inc.[modificare sursă]

Citeşte aici! -Mihai | D 8 septembrie 2006 16:42 (EEST)[răspunde]

Salut!Fac apel la fiecare din voi să-mi daţi o mână de ajutor la categorizarea Paginilor necategorizate. Am ajuns de la 904 la 523 şi nu mai trebuie foarte mult. Însă am obosit de unul singur. Mi se pare important să ne categorizăm măcar toate paginile. Acestea stau pierdute în spaţiu, cine ştie dacă cineva le-a găsit vreodată. Măcar dacă se găsesc într-o categorie, fie ea şi amplă, mai au o şansă să fie găsite. Nu le putem lăsa aşa, pt.că asta presupune că e muncă inutilă. Şi sunt convins că lumea se aşteaptă de la noi să le facem. Cât despre structura categoriilor nici nu vreau să mă gândesc...este o dezordine de nedescris....

Dar nu numai atât. Cred că de chestiile tehnice, coordonate "din spate" nu se ocupă nimeni, nici măcar un utilizator mai expert, pentru că nu o consideră o atribuţie să intervină acolo unde crede că alţi "mai sus" sunt responsabili să o facă, nu? (aia ar trebui să fim noi). Trebuie neapărat să ne găsim timp să ne ocupăm de ordinea pe Wiki pt.că dacă n-o facem noi n-o face nimeni în locul nostru. Cred că ştiţi bine cât de haos e. Propun să facem ce v-am rugat eu după care fiecare să vină pe rând cu o idee sau să facem o listă de priorităţi ale administratorilor şi să ne ţinem de ea, punct cu punct. Ştiu că nu putem să obligăm pe nimeni să facă ceva ce nu vrea, dar asta nu ne scuză pe noi, ca administratori, de responsabilităţi. Şi mai ales nu ajută deloc la scopul comun. Trebuie neapărat să ne coordonăm puţin, să renunţăm la unele chestii personale şi să acţionăm mai eficient, în echipă. --Radufan 11 septembrie 2006 19:05 (EEST)[răspunde]

Felicitări, ai primit premiul "Marele absent" cu ocazia Premiilor Wikipediei Române 2006. -- Orioane -msg- 27 decembrie 2006 12:46 (EET)[răspunde]

Întâlniri[modificare sursă]

Te rog Iulian, lasă-mă să încercăm încă o organizare naţională... poate ruşim.. dacă ne punem în cap şi pur şi simplu luăm iniţiativa şi facem. Ce vrei tu este întâlnirea locală-regională, chiar dacă nu îţi place termenul. --Mihai | D 6 ianuarie 2007 14:37 (EET)[răspunde]

Da, am organizat destule. Ştiu că e greu, dar nu imposibil. --Mihai | D 6 ianuarie 2007 15:09 (EET)--Mihai | D 6 ianuarie 2007 15:09 (EET)[răspunde]

Proiect Wikţionar[modificare sursă]

Am început un proiect pentru Wikţionar. Aici sunt detaliile. Te rog să te uiţi puţin peste el şi să-mi spui dacă poţi să ajuţi la realizarea scriptului necesar. Mulţumesc anticipat. —SCriBu msg 13 ianuarie 2007 12:22 (EET)[răspunde]

WikiProiect România[modificare sursă]

Salut! După cum probabil ai observat deja, la Wikipedia românească, subiectele legate de România nu au o acoperire prea bună, existând mari lacune şi o adevărată miriadă de articole de calitate foarte slabă. Este plauzibil să presupunem că tocmai aceste articole ne diferenţiază de celelalte wikipedii şi, acoperindu-le cu succes, putem avea un avantaj în plus faţă de oferta magnetică a wikipediilor în limbile engleză, germană, franceză. Putem să acoperim majoritatea publicului nostru target, vorbitor de limba română, să ne specializăm în subiectele în care nimeni nu poate fi mai bun ca noi. Mai mult, este uşor de observat că fiecare Wikipedie se modelează în jurul propriului areal cultural, ceea ce este un comportament firesc şi absolut legitim. Am convingerea că, Wikipedia în limba română trebuie să fie mai întâi o enciclopedie românească dacă vrea să fie luată în serios. Ca atare, mi s-a părut momentul potrivit să pornesc Wikiproiectul România, cu intenţia de a organiza, amplia şi îmbunătăţi considerabil subiectele legate de România. Însă pentru a avea succes, este nevoie de participarea atentă a wikipediştilor experimentaţi, şi nu numai. Pe această cale te invit să participi şi tu la proiect, în proprii termeni tăi termeni. Dacă ai nedumeriri sau propuneri, îţi stau la dispoziţie. Mersi şi te aştept la Wikiproiect România!--Radufan 17 ianuarie 2007 18:00 (EET)[răspunde]

Iulianu, te rog şi eu să te implici. Articolele referitoare la Iaşi sunt foarte puţine şi sumar alcătuite. Ai putea avea o contribuţie importantă pe acest subiect. --Cezarika1 17 ianuarie 2007 18:02 (EET)[răspunde]

Format:Iniţialămică[modificare sursă]

Salut, Iulian, şi bine ai revenit! Îţi scriu ca să te rog să vezi de ce nu funcţionează Format:Iniţialămică. Tocmai am modificat articolul iPod şi am observat că formatul nu se afişează deloc. Curios este că atunci cînd articolul este în curs de modificare formatul se afişează corect... Ai idee ce se întîmplă? Mersi frumos. — AdiJapan  18 ianuarie 2007 04:58 (EET)[răspunde]

Funcţionează! Am verificat şi în Firefox şi în IE. Mă întreb dacă nu cumva mergea şi înainte, şi n-am observat eu că titlul articolului chiar era scris cu iniţială mică (iar atunci absenţa anunţului era logică). N-am cum să verific, dar dacă asta a fost problema atunci scuze pentru întrebare... Mersi frumos. — AdiJapan  20 ianuarie 2007 03:19 (EET)[răspunde]

Întâlnire[modificare sursă]

Salut! Nici o problemă, e bine şi aşa. — KlaudiuMihăilă Mesaj 15 februarie 2007 20:51 (EET)[răspunde]

Madagascar[modificare sursă]

Salut! La articolul Madagascar, la discuţii am pus următoarea întrebare:

Prin Decretul nr. 103/1974 privind înfiinţarea Ambasadei României în Republica Malgaşă, publicat în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 59 din 11 aprilie 1974, abrogat prin Legea nr. 158 din 2004, se dădea denumirea de Republica Malgaşă. Ştie cineva de când s-a schimbat denumirea ţării în limba Română? Sau nu s-a schimbat?

Fiind articol iniţiat de tine, ai vreun răspuns? Eu am învăţat la şcoală despre Republica Malgaşă de pe insula Madagascar, dar, trebuie să recunosc, am terminat liceul în 1972. S-a mai schimbat, poate, lumea de atunci...

Toate cele bune, --Miehs 27 februarie 2007 12:47 (EET)[răspunde]

Nici nu voiam să schimbi titlul articolului, voiam doar - dacă este cazul - să inserezi şi faptul că o perioadă s-a numit, în limba română, şi Republica Malgaşă. Dar nu ştiu care au fost actele normative care au impus folosirea acestei denumiri şi nici care au fost cele pentru trecerea la denumirea actuală. Cert este că, cel puţin până în 1974, se numea Republica Malgaşă. Dacă nu-i să fie, nu-i bai. Toate cele bune,--Miehs 1 martie 2007 23:59 (EET)[răspunde]

Explicaţie[modificare sursă]

Poate îmi explici ce caută numele meu de utilizator aici [14]. Consider că e o insultă intruducerea numelui meu în respectiva categorie. De aici văd că ai avut 20 de contribuţii anul ăsta, da în schimb te preocupă etichetarea mea? -- Pixi discuţie 15 aprilie 2007 18:59 (EEST)[răspunde]

Eşti la al doilea atac la persoană. Eu nu te-am făcut neobrăzat şi nici nu te-am băgăt în liste injurioase. Eşti administrator, ar trebui să cunoşti regulamentul mai bine decât ceilalţi şi să îl aplici. Nu îmi pasă ce crezi despre mine, dar te rog frumos să nu etichetezi numele şi persoana mea. Nu îmi aduc aminte să-ţi fi permis să ne tragem de şireturi. -- Pixi discuţie 15 aprilie 2007 19:12 (EEST)[răspunde]
Am răspuns aici. End of story. Iulian U. 15 aprilie 2007 19:18 (EEST)[răspunde]
Omule, numele meu apare într-o listă de nazişti [15] şi eu sunt cel agresiv? Ar fi trebuit să-ţi ceri scuze, mai ales că eşti administrator, nu să mă faci apoi neobrăzat (pentru că m-am scos din acea listă injurioasă). Şi apoi, avertismentele nu se scot de pe pagina de discuţii, şi asta ar fi trebuit să ştii, mai ales că m-ai făcut nazist - deci acestă acţiune poate fi considerată atac la persoană. Politica wikipediei este clară în ceea ce priveşte atacul la persoană. Uite un exemplu de AP din Wikipedia:Fără atacuri personale: Ion este un vandal. Cum ţi se pare X este nazist ? Aştept să-ţi ceri scuze ! -- Pixi discuţie 15 aprilie 2007 19:30 (EEST)[răspunde]
Ok. Îmi cer şi eu scuze că am intervenit în pagina ta, fără acordul tău. -- Pixi discuţie 15 aprilie 2007 19:34 (EEST)[răspunde]

Salut, Iulian! Sunt stalker de pe programare.org. :-) Am vazut ca esti administrator aici si ma gandeam ca ma poti ajuta sa imi schimb username-ul in IonutBizau (eu mi-am creat user-ul cu _ nestiind ca _ e de fapt spatiu; acum nu mai pot crea nici fara spatiu ca cica se aseamana). Merci! Ionut Bizau 15 aprilie 2007 22:14 (EEST)[răspunde]

Te rog sa citesti Saptamana rosie si sa constati ca acolo sunt prezentate integral documente oficiale pe care nimeni nu le poate contesta. Te rog sa nu mai vandalizei cu rea credinta articolele si sa verifici sursele! Dacodava 18 aprilie 2007 11:37 (EEST)[răspunde]

Ce spui tu nu sunt argumente. Goma prezinta cuvant cu cuvant documente care nu pot fi contestate de nimeni oricat de rau intentionati ar fi. Daca nu era adevarat ce scrie acolo, era de mult la puscarie! Organizatiile evreiasti l-ar fi dat in judecata. Insa nimeni nu-l poate acuza de nimic pentru ca a facut un lucru destept: a prezentat in integralitate documente din arhive. Ce faci tu e rea vointa! In cazurile in care sunt acuzati romanii ca sunt criminali nu te-am vazut sa contesti informatiile, cu toate s-a demonstrat tot cu documente ca sunt inventii. Dacodava


Stimate domn,

Va aduc la cunostiinta ca aveti o serie de procese de calomnie in curs in diverse jursidictii europene si americane.

Ati afirmat in public despre clientul nostru ca ar fi "One of the noisiest Nazi trolls".

Aceasta afirmatie nu poate fi retractata de la adresa http://lists.wikimedia.org/pipermail/wikipedia-l/2007-April/029339.html deoarece ea a fost constatata in Franta de un "Huissier de justice" si înregistrata legal.

Va rog sa intelegeti ca aceasta formulare constituie calomnie publica. Indiferent de faptul ca veti fi obligat prin lege sa retractati, veti plati daune, interese si cheltuieli de judecata.

In interesul dvs, sunteti rugat sa cooperati cu avocatii mei cand va vor consulta personal, oriunde in lume !

Cu stima,

(mesaj din partea avocatilor lui irismeister - va fi publicat legal pe prima pagina ro.wiki conform legii, deci nu are rost sa deletati aceasta pagina)

Domnu' „avocat”, îmi permiteţi să rîd? LOL! Iulian U. 3 mai 2007 02:05 (EEST)[răspunde]
Desigur :) Noi râdem mai la urmă.
PS Eu sunt doar doctor în medicină şi în filosofie. Marie-Jo e secretara de la biroul de avocatură pe care îl vei cunoaşte direct :)
Cu drag,
al tău mereu,
Dan
Hi Iulianu, I am Mile from serbian wikipedia. I live in Novi Sad. I am rumanian, but unfortunately I can not read rumanian language. I can to speak (in some degree). If you want to talk to me, leave a message here or in serbian wikipedia. My Userpage is Milens2. By, by,,,

Regatul Unit[modificare sursă]

De ce mi-ai anulat modificarile? Inaintea sa-l modific NU ERA SCRIS UNIFORM! Exact de aia l-am modificat! N-am facut decat sa ma supun acestuia. O explicatie as vrea te rog.


Salut. As vrea sa stiu daca mai poti sa participi la infiintarea Wikimedia Romania. Nu stiu daca ai vazut, dar au inceput sa se miste (din nou) lucrurile si poate realizam ceva pana la sfarsitul anului. Ne va fi util si situl wikimedia.ro :)--Strainu 8 august 2007 12:28 (EEST) P.S. Exista formatul {{ciot-transport-feroviar}}--Strainu 8 august 2007 12:28 (EEST)[răspunde]

Lista de regi daci[modificare sursă]

Buna, felicitari pentru editarile din ultima vreme. Stai te rog cu ochii si pe Lista de regi daci, cativa dintre regii aceia nu stiu daca sunt atestati sau nu, dar se pare ca exista persoane care vor sa adauge stranepoti de-ai lui Decebal si alte asemenea, care sigur sunt aberatii. Plinul cel tanar 24 octombrie 2007 19:36 (EEST)[răspunde]

La articol ai justificat ştergerea pe motiv că numele vine de la maghiarul sziget, dar acea descriere apare în istoricul oraşului pe situl primăriei. M-am uitat şi eu în nişte surse, dar n-am găsit acolo referiri la originea numelui. Până la o probă contrarie, informaţiile, fiind susţinute de o sursă, rămân în articol. Numai bine!--—Radufan 24 octombrie 2007 20:42 (EEST)[răspunde]

Bate si Ludusul [16]. E la mintea cocosului de unde vine, etimologia e atat de evidenta incat va fi de-a dreptul greu de gasit o mentiune, in rest ce sa zic tipic: ză gets, ză dacs, ză tracs, la mai bine la mai mare. Plinul cel tanar 24 octombrie 2007 21:27 (EEST)[răspunde]
PS: Cum zice Radufan insa, o lasam pana gasim o sursa, oricum ei se fac de cacao. Daca dam de o precizare mai de incredere decat un simplu site (de exemplu o carte de lingvistica, ceva despre toponime in Transilvania etc) atunci putem cobori teoriia dacica intr-o nota de subsol. Plinul cel tanar 24 octombrie 2007 21:28 (EEST)[răspunde]
Aici trebuie sa existe: Coriolan Suciu Dicţionar istoric al localităţilor din Transilvania, Bucuresti, 1968. Plinul cel tanar 24 octombrie 2007 21:36 (EEST)[răspunde]
Dragă Iulianu, îţi mulţumesc pentru mesaj. Ţi-am răspuns în pagina mea de discuţii. --Mihai Andrei 25 octombrie 2007 14:23 (EEST)[răspunde]

Garda de Fier[modificare sursă]

Domnule Iulian, Sunt creatorul versiunii mari articolului Garda de Fier. Am muncit foarte mult la el. Am studiat mult, am fost în arhive, la CNSAS, am acasă peste 150 de titluri de carte şi broşură pe teme legionare. Am discutat personal cu următorii istorici Ioan Scurtu, Florin Constantiniu, Gheorghe Buzatu, Demostene Andronescu. Consider că articolul creat se apropie cel mai mult de adevăr. Dumneavoastră îmi reproşaţi că trebuie să: " Nu mai daţi revert fără să discutaţi în prealabil pe pagina de discuţie! Consideraţi aceasta ca pe un prim avertisment. Iulian U. 26 octombrie 2007 10:58 (EEST)". Ţinând cont de aşa ceva aş dori să vă întreb când domnul New World Order a modificat complet pagina a purtat mai inainte o discuţie pe pagina de discuţii? New World Order s-a înregistrat pe 21 Octombrie şi tot atunci a şi modificat articolul privitor la Garda de Fier. Domnule Iulian, am 50 de ani. Am trăit perioada comunistă din plin şi am suferit datorită ei. Am cunoscut minciunile unor istorici comunişti de tip Roller. Am citi "celebra" lucrare de atunci din anii 70-80 intitulată "Garda de Fier, organizaţie de tip terorist", scrisă de activiştii comunişti Fătu şi Spălăţelu. Mi se pare odios ca New World Order un susţinător pe faţă al comunismului să intervină pe pagina Gărzii de Fier şi cu o tentă net politică de tipul Fătu şi Spălăţelu să modifice pagina. Cu respect şi mulţumiri pentru timpul acordat, Al dvs., Neambun 26 octombrie 2007 11:37 (EEST).[răspunde]

Garda de Fier[modificare sursă]

Când am spus că am vorbit cu istorici nu se referea la faptul că am tras concluzii proprii ci doar la faptul că am verificat dacă respectivii istorici şi-au schimat ÎNTRE TIMP PĂRERILE EXPRIMATE ÎN CĂRŢILE LOR. În ceea ce priveşte ideea de specialişti internaţionali trebuie să vă spun că şi eu am statutul de cercetător la la CNSAS adică la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Cei 50 de ani de comunism au făcut ca documentele originale despre Mişcarea Legionară să fie ţinute la secret. În anii comunismului nu puteam studia nimic privitor la Garda de Fier, la Biblioteca Academiei Române sau la Arhivele Statului, fără o aprobare specială. Şi acum, dacă ceri Cărticica Şefului de Cuib la Academia Română, o să se observe pe ea ştampila de "Secret". În ceea ce priveşte obiectivitate istoricilor internaţionali, adică cei de altă naţionalitate vă pot spune că aceştia necunoscând practic limba română şi Statul comunist interzicându-le accesul la arhive în perioada 1945-1990, sursele lor istorice sunt FOARTE SLABE şi constau în articole din ziare sau vreo carte scrisă de un istoric român comunist. Aşa că dorinţa istoricilor străini de a fi cu adevărat obiectivi s-a izbit de o imposibilitate practică: accesul al arhive şi limba română. În acest sens vă rog să citiţi prefaţa cărţii privitoare la ML a istoricului Francesco Veiga. Deabia după 1990 au venit istorici străini cu burse din partea guvernelor şi a universităţilor occidentale pentru a învăţa limba română şi a studia o parte a istorie României ascunsă bine de perioada comunistă. Vă dau două exemple în acest sens: Denis Deletant, istoric engelz care s-a şi căsătorit cu o româncă şi Kurt Treptow, istoric american condamnat în România pentru abuz sexual. Toate cărţile scrise de istorici stăini înainte de 1990 poartă pecetea lipsei cercetării documentelor din arhivele române. Asemena sunt cărţile istoricilor pomenite în referinţe şi scrise în anii 1965 -1980 , ex. Nicholas M. Nagy-Talavera, Eugen Weber, Stanley G. Payne, care printre altele sunt şi evrei de origine, asta apropo de obiectivitate. Cât despre Radu Ioanid ce să mai spun: că a fost profesor de marxism la academia de partid "Ştefan Gheorghiu"?; că fratele său, colonelul de securitate Alexandru Ioanid, tot evreu, a fost cel care a făcut un jaf armat în 1959 asupra unei sucursale a Băncii Naţionale a României?; iar mai târziu fratele său, adică Radu Ionid, a fos acceptat de către securitate ca să predea marxism? Din cărţile pomenite la rubrica REFERINŢE nu am citit "Dreamer of the Day: Francis Parker Yockey and the Postwar Fascist International" by Kevin Coogan şi Fascism (Oxford Readers) edited by Roger Griffin, Part III, A., xi. "Romania", pg 219-222. Dar pe restul l-am citit în traducerile în limba română sau în engleză. Am verificat bibliografia sau sursele lor. Aproape toţi autorii se citază unii pe alţii sau, în cazul cel mai fericit citează articole din ziarele vremii, dar nu ziare româneşti ci străine, din perioada interbelică. În ceea ce priveşte spre exemplu sursele lui Radu Ionaid, cele pomenite ca fiind din arhive sunt TOTALMENTE FALSE; DA FALSE - domnia sa dă referinţe din Arhivele Naţionale pe care dacă le verifici vezi că ori nu au nici o legătură cu subiectul ori le modifică conţinutul făcând un fals, ori pur şi simplu nu există nici un document cu indicativele(numerele de ordine - codul de identificare) specificate de autor. Ca să înţelegeţi mai bine despre ce este vorba vă voi spune că în 1990, domnul prim-ministru de atunci al Romaniei, Petre Roman, a dat o circulară prin care se permitea accesul la arhivele istorice ale României, cu excepţia celor privitoare la Mişcarea Legionară, pentru care a propus extinderea perioadei de interzicere a studierii lor cu încă 30 de ani! Ulterior interdicţia a căzut. Aşa că domnule Iulian vă rog să înţelegeţi că am încercat să fiu cât se poate de obiectiv în articolul pe care l-am scris despre Mişcarea Legionară şi nu m-am folosit de nici o cercetare personală ci doar de cele scrise de alţii, dar cu verificarea foarte serioasă a probităţii surselor lor. Aţa cum istoria celui de-al doilea război mondial nu va fi pe deplin cunoscută cât timp Arhivele Angliei faţă de acest subiect sunt închise pentru încă 25 de ani, tot aşa şi istoria ML nu va fi pe deplin cunoscută cât timp se va interzice orice articol care nu este conform cu linia oficială a lui Ion Ileiescu şi Petre Roman, cei care susţineau că în 1990 în Piaţa Universităţii au venit Legionarii, iar domnul Ion Iliescu creea Comisia Pentru Studierea Holocaustului din România formată numai din evrei care deja îţi exprimaseră punctul de vedere în cărţi scrise anterior şi care comisie conform CELOR SPUSE ÎN RAPORT, NU A MAI FĂCUT NICI O CERCETARE în Arhivele României ci doar s-a muţumit să citeze opere deja scrise de către membrii ei. Cu alte cuvinte comisia în loc să cerceteze arhivele căci de acea a fost plătită din greu pe bani publici, a făcut o recenzie a cărţilor scrise de membrii ei, cărţi care tocamai ele iscaseră vii dispute printre istoricii din România, fiind aspru criticate şi acuzate de FALSURI GROSOLANE, în unele cazuri chiar de către istorici de aceeaşi origine etnică cu membrii comisiei. Domnule Iulian, vă rog să binevoiţi a permite revenirea la articolul anterior, muncit de mine prin peste doi ani de studii. Cu respect, Neambun 26 octombrie 2007 13:47 (EEST)[răspunde]

Articol Garda de Fier[modificare sursă]

   Domnule Iulian,

Citatul din Corneliu Zelea Codreanu(pe scurt CZC) nu este o replică a lui CZC către cineva. În plus faptul că citez şi continuarea după ce spune „Aşa să fie” arată că sunt în totalitate pentru adevăr şi nu pentru minciună. Aş fi putut să nu pun continuare căci nu se fac verificări din câte observ eu, ci se merge pe ochi frumoşi. Un exemplu: se spune în articolul lui New World Order că „În martie 1930, Codreanu a format Garda de Fier, ca o aripă politică paramilitară a Legiunii, iar cu timpul, aceasta a ajuns să fie identificată cu Legiunea însăşi. Mai târziu, în iunie 1935, Legiunea şi-a schimbat numele oficial în Totul pentru Ţară.” Păi în citatul lui CZC de care pomeniţi se arată foarte clar că nu este vorba de nici o organizaţie paramilitară ci de o organizaţie care să cupridă orice partid sau grupare care vrea să lupte împotriva comunismului. Apoi ideea că Mişcarea Legionară(ML) şi-a schimbat în iunie denumirea în „Totul Pentru Ţară” dovedeşte o crasă necunoaştere a istoriei perioadei interbelice şi implicit a istoriei reale a ML. „Totul Pentru Ţară” a fost doar denumirea partidului creat de ML pentru a candida la alegerile ce urmau. Mişcare Legionară a avut înfiinţate de-a lungul timpului 4 partide cu denumiri diverse. Nu toţi membrii ML făceau parte din ele precum şi nu toţi membrii partidelor înfiinţate de ML erau şi membrii ai ML. Totodată în articol se spune că s-a ales drept simbol „…crucea triplă, reprezentând o reţea de zăbrele de închisoare (simbolizând martiriul) şi uneori referită ca fiind Crucea Arhanghelului Mihail.” De mult n-am mai auzit o asemenea PROSTIE. Nu este vorba de nici o cruce triplă sau de zăbrele de închisoare ci de simbolizarea unui GARD DE FIER împotriva comunismului. Cât despre ideea că ar reprezenta „Crucea Arhanghelului Mihail” asta este o ABERAŢIE vis-a-vis de religia creştină: nicăieri în preceptele creştine nu există ideea că Arhanghelul Mihail ar avea un fel de cruce „separată” de cea clasică. În ceea ce priveşte „antisemitismul” Mişcării Legionare era scris chiar în articolul meu că nu este vorba despre o concepţie rasistă ci de una privitoare la lupta împotriva unei mafii politice şi economice evreieşti şi nimic mai mult. E ca şi cum ai spune că cei care combat mafia italiană sau pe cea gruzină sau rusă sau columbiană sunt antiitalieni, antigruzini, antiruşi sau antislavi sau anticolumbieni. Nicăieri în scrierile legionare nu veţi întâlni idei privitoare la superioritate unei rase asupra alteia sau ceva asemănător. Vă pot pune la dispoziţie în format electronic următoarele cărţi: scrise de întemeietori ai Mişcării Legionare sau de conducători ai ei: „Pentru Legionari”, „Cărticica Şefului de Cuib”, „Scrisori Studenţeşti din închisoare” „Jurnalul de la Jilava” – autor CZC, „Cranii de lemn” – articole din ziare şi „Testament” autor Ion Moţa, „Crez de Generaţie” – autor Vasile Marin, „Pe marginea prăpastiei”, Era libertăţii”, „Prizonieri ai Puterilor Axei”, „Guvernul Naţional de la Viena” – autor Horia Sima(cât şi multa alte lucrări – posed o colecţie de peste 150 de titluri de carte şi broşură privitoare la ML). În cărţile respective nu veţi găsi nici o referire rasistă la adresa evreilor. Cu atât mai puţin la adresa maghiarilor sau homosexualilor sau la concepţia lui Freud aşa cum se face referire în articolul lui New World Order. În cartea principală a legionarilor „Pentru Legionari”(PL) cât şi în cea metodologică „Cărticica Şefului de Cuib”(CŞC) scrise de chiar CZC, veţi găsi cuvântul Freud sau ţigan sau homosexual folosit de 0(ZERO!!!!!!!!!!!!!!!)ori. Cuvântul „ungur” se foloseşte în „PL” de 11 ori iar cel de „maghiar” de 3 ori şi numai cu referire la războaiele purtate între maghiari şi români, fără nici cea mai mică conotaţie rasială sau xenofobă. În CŞC se foloseşte "ungur" de 3 ori iar cel de maghiar de 0(ZERO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) ori şi de asemenea tot cu referire la războaie. Faptul că nici dvs nici New World Order nu citit articolul scris de mine privitor la Garda de Fier este acela că nu aţi văzut explicaţiile clare privitoare la deosebirea limpede dintre fascism şi legionarism. Cât priveşte cei 120 de evrei morţi în 1941, am dat explicaţii în articol. Dar totuşi repet o întrebare de bun simţ: dacă după 1944 la putere au venit în România comuniştii, dintre care atunci marea majoritate erau evrei, cum se face că nici un legionar nu a fost acuzat de antisemitism sau de omorârea vreunui evreu? Ştiţi vreun legionar, din cei câteva zeci de mii care au umplut puşcăriile comuniste, condamnat de regimul comunist pentru uciderea vrunui evreu? Eu nu ştiu. Eu am studiat istoria ML nu numai din cărţi dar şi din arhive. Ţin să menţionez că până în anul 1992 accesul la arhivele privitoare la istoria ML era interzis. Comuniştii trecuseră tot ceea ce reprezenta istoria reală a ML la secret. Şi acum dacă te duci la Biblioteca Academiei Române şi ceri „Cărticia Şefului de Cuib” ţi se dă un exemplar pe care se află vechea ştampilă „SECRET”. În primăvara lui 1990 evreul comunist Petre Roman, prim-ministru al României spunea că accesul la Arhivele de Stat este permis cu excepţie studierii problemei Mişcăii Legionare care mai rămâne la secret pentru încă 30 de ani!!!. Ulterior, în 1992 această circulară dată de Petre Roman a căzut. Aşa că inclusiv accesul istoricilor străini era interzis, Dar aceştia mai aveau un handicap, necunoaşterea limbii române şi posibilitatea destul de grea de a obţine o bursă pentru studierea la faţa locului, adică în România a istoriei Mişcării Legionare. Aşa se face că scrierile străinilor cât şi ale românilor privitoare la ML sunt lipsite de o bază obiectivă de cercetare. Dacă vă uitaţi la biografia cărţilor() străinilor pomeniţi la recenzie în articolul lui New World Order, cărţi scoase înainte de 1994, veţi vedea că este foarte subţire şi practic se citează unii pe alţii sau citează articole din ziarele occidentale ale vremii. Cât despre Radu Ioanid ce să mai zic. Fratele lui, evreul Alexandru Ioanid, a fost colonel de securitate şi miliţie în anii ’50. Alexandru Ioanid era cumnatul ministrului de interne Alexandru Drăghici. Până cu câteva luni înaintea jafului, Ioanid fusese şeful serviciului de criminalistică al miliţiei. În august ‘59 a fost mutat la Ministerul Comerţului. În 1959 Alexandru Ioanid făcea împreună cu alţi patru evrei un jaf armat asupra unei sucursale a Băncii Naţionale a României. Au fost prinşi şi executaţi. Cu toate că Radu Ioanid, fratele lui Alexandru Ioanid avea astfel un „dosar” prost la Securitate, el ajunge profesor de marxism la Academia de PARTID (Comnist) „Ştefan Gheorghiu. După care pleacă în SUA şi devine director administrativ al Muzeului Holocaustului de acolo şi începe să dea lecţii despre democraţie şi istorie celor din România. Se poate spune despre Ionaid că este obiectiv? În toate scrierile domniei sale cu privire la Mişcare Legionară se fac referinţe la documente care ori nu există în arhivele României, ori sunt citate cu modificări grosolane în defavoarea adevărului. În anul 2002, pe data de 28 martie în Monitorul Oficial al României apărea Ordonanţa Guvernamentală de Urgenţă(OUG) nr. 31, semnată de Adrian Năstase, prin care se interzice orice fel de propagandă în favoarea fascismului, utilizarea de simboluri fasciste cât şi cultul persoanelor vinovate de crime împotriva umanităţii. Totodată OUG 31/2002 era foarte „democratică” şi respecta „libertatea de exprimare” astfel încât ea interzice totodată negarea holocaustului, pedeapsa fiind cu închisoarea de până la 5 ani! Ulterior, în 2006, OUG 31/2002 s-a transformat în Legea 107/2006. La data de 22 octombrie 2003 se crea „Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului în România” sub auspiciile comunistului Ion Iliescu., cel care în iunie 1990 vorbea despre aşa zisa „rebeliune” de tip legionar din piaţa Universităţii din Bucureşti şi despre faptul că pe sediul Miliţiei Capitalei „flutură steagul verde legionar”. Comisia respectivă nu a făcut după cum rezultă din sursele biografice citate NICI O CERCETARE ÎN ARHIVE ci doar a citat din cărţile părtinitoare scrise deja de membrii ei, în majoritate evrei, deşi tocmai aceste scrieri false făcuseră obiectul unor aprige dispute între istorici evrei şi cei români. Dar cum s-ar fi putut ca, după apariţia OUG 31/2002, să mai îndrăznească vreun istoric român să nege holocaustul când îl păştea pedeapsa „democrată” de 5 ani de închisoare? Aşa că putem vorbi despre Raportul institutului Yad Vashem ca despre o operă de „OBIECTIVITATE” ca şi despre obiectivitatea lui Stalin faţă de anticomunişti. În plus ce fel de obiectivitate mai este acea când se citeză copios din istorici comunişti şi slugoi ai PCR-ului anilor 1945-1989, gen Aurică Simion, Mihail Ionescu, Matatias Carp. Cu toate că OUG 31- care interzice fascismul - era în vigoare încă din 2002, în 2005, Şerban Suru Şeful actual al Mişcării Legionare se prezintă în cămaşă verde în plin Tribunal al Curţii de Apel Braşov ca martor al inculpatului Grigore Opriţă. Acesta din urmă este achitat iar sentinţa dată de Tribunal arată clar că Mişcarea Legionară este legală şi nu este fascistă. Ulterior, în 2006, la recursul formulat de procuratura Braşov la ÎNALTA CURTE DE CASAŢE ŞI JUSTIŢIE , acesta din urmă dă dreptate inculpatului şi consfinţeşte sentinţa dată de Curtea de Apel Braşov. A se vedea: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5553&art=13460&diraut=101&cHash=e1d110b691 În prezent Mişcarea Legionară din România are o editură proprie intitulată #Editura Mişcării Legionare” şi scoate din 2003 revista ”Obiectiv Legionar” ce se găseşte la chioşcurile de ziare din ţară. Concluzie: dacă justiţia din România, în condiţiile existenţei Legii 107/2006 adică a OUG 31/2002(care interzice orice fel de organizaţii de tip fascist, sau de propagandă fascistă ) recunoaşte legalitatea Mişcării Legionare şi că aceasta nu este fascistă, atunci cum de poate veni un oarecare New World Order să afirme contrariul? Asta este obiectivitate? Domnule Iulian, dvs. sunteţi un expert în programare (fă felicit şi vă invidiez în sensul bun al cuvântului). Ştiu că programarea cere mult timp de lucru şi implică un efort intelectual deosebit. La fel se întâmplă şi cu studierea istorică obiectivă. Eu am lucrat doi ani de zile la articolul despre „Garda de Fier” comparând zeci de cărţi şi documente între ele, mergând pe „firul apei” până la sursele fiecărei cărţi. Vă rog să vedeţi bogata biografie Dacă credeţi că anumite afirmaţii din articolul respectiv nu pot fi susţinute puteaţi să întrebaţi, dar nu să ştergeţi articolul în sine. Cât despre faptul că îl îndemnaţi pe noul venit New World Order să arunce „un ochi şi la articolul Rebeliunea legionară? Ceva nu miroase bine nici acolo. Ah, şi Cronologia Mişcării Legionare Cu prietenie, Iulian U. 21 octombrie 2007 23:34 (EEST)” ce să mai zic. Obiectivitate curată cuvinte gen „ceva nu miroase bine nici acolo?” şi apoi un „Ah” prietenesc… Domnule Iulian nu sunteţi sigurul administrator de pe Wikipedia românească. Oare ceilalţi administratori au fost proşti sau tâmpiţi când au intervenit doar cu mici modificări în articolul scris de mine despre Garda de Fier dar nu şi-au permis să-l şteargă?! De ce nu aţi intervenit dvs. atunci când a fost scris în urmă cu peste un an? Sau când a fost scos PDVN? De ce aţi aşteptat să apară un New World Order? Am să întreb şi pe ceilalţi administratori ce părere au despre aşa ceva. Domnule Iulian, Cu tot respectul pe care vi-l port pentru articolele scrise de dvs. pe Wikipedia, vă rog să înţelegeţi că nu accept ca munca mea obiectivă să fie aruncată la coş de un oarecare New World Order. Vă rog să repuneţi articolul meu şi dacă aveţi nelămuriri să mi le adresaţi şi vă voi răspunde cu plăcere. Cu respect, Neambun Neambun 27 octombrie 2007 01:50 (EEST)

Domnilor Neambun si Iulian[modificare sursă]

Imi cer scuze daca interventia mea e inoportuna, v-am observat discutia. Parerea mea domnule Neambun este ca orice discutie pe fondul problemei este de prisos pentru ca wikipedia nu este o revista unde sa publicam concluzii si pareri personale si daca veti citi atent politica enciclopediei ceea ce conteaza nu este adevarul ci verificabilitatea. Au prioritate la wikipedia acele surse care apartin specialistilor si sunt publicate in reviste stiintifice avand comitet de recenzori sau la edituri prestigioase de preferinta universitare. La wikipedia este interzisa cercetarea originala, deci interpretarea surselor primare in sensul in care o faceti dumneavoastra (independent de valoarea ei intrinseca) nu isi are locul aici. Organizatia la care va referiti este etichetata explicit drept fascista de un numar mare de istorici contemporaneisti in lucrari de referinta, prezente de altfel in bibliografie (aceste pozitii trebuie sa e existe in articol); ea este etichetata drept antisemita si xenofoba de inca si mai multi specialisti deci introducerea articolului este corecta. Nu este rolul nostru sa aducem noi interpretari la wikipedia, putem eventual cita surse de incredere (in sensul wikipedic al cuvantului - vedeti politica) si cam atat. cu stima, Plinul cel tanar 27 octombrie 2007 10:34 (EEST)[răspunde]

Cercetare originală[modificare sursă]

Domnule Plinul cel tanar, Termenul de cercetare originală înseamnă că, privitor la articolul în cauză, autorul nu a studiat cărţi, articole, lucrări scrise anterior pe aceeaşi temă ci pur şi simplu a făcut o cercetare la faţa locului, adică de genul a fost prezent la evenimente şi le-a povestit. Dar în cazul meu care am 50 de ani, este exclus să pot spune ca am participat la evenimentele vremii interbelice şi să-mi scriu memoriile. În schimb am citit foarte multe cărţi şi documente, le-am comparat şi am văzut care autori se citau drept sursă unii pe alţi şi care nu. Totodată am observat atent modificările în prezentarea Mişcării Legionare la o serie întreagă de istorici. Pentru că nu se poate spune că un istoric care a scris despre Partidul Comunist Român în 1970 la fel va scrie şi în 2000 când nu mai are în spate cenzura comunistă şi securitatea. Asemănător se întâmplă şi cu istoria Mişcării Legionare care a fost persecutată de comunişti inclusiv la începutul anilor 90 când Ion Iliescu era preşedinte şi Petre Roman prim-ministru şi amândoi vedeau peste tot "pericolul legionar". V-aţi uitat cumva la biografia trecută de mine în articol? Cred că nu, căci altfel aţi fi observat că nu conţine doar câteva cărţi şi articole. Fără discuţie că am studiat aceste cărţi nu doar le-am citit, cum fac alţii, am comparat sursele, am studiat sursele, am observat modificările în timp la cărţile aceloraşi autori etc. Ceea ce am făcut se poate numi cercetare dar nu i se poate adăuga epitetul de "originală", pentru că eu nu am am fost la "faţa locului" nu am luat interviuri la vechii legionari sau la advesarii lor şi apoi să le interpretez, nu am "trăit momentu" etc. Altfel, dacă ar fi după cum spuneţi dvs., Wikipedia ar trebui să fie DOAR O COLECŢIE DE CITATE! Ceea ce nu este şi nici nu poate să fie, plus că i-ar mai trebui şi drepturi de autor.

In Istorie termenul de cercetare originala inseamna studierea si interpretarea de surse primare si de material de epoca. Va dati seamna ca daca ar fi sa luam de buna definita dumneavoastra nimeni nu ar putea face cercetare originala in Istorie antica sau medievala. Argumentul cu wikipedia "o colectie de citate" este un sofism. O enciclopedie nu reproduce ci sintetizeaza. Rolul nostru este unul, poate ingrat dar pe care ni-l asumam liberi si de buna voie, acela de consemna concluziile deja trase de istorici acreditati si publicate in reviste de specialitate si in carti iesite de sub presele universitatilor. Daca aveti capacitatea si cunostiintele de a merge mai departe ceea ce trebuie sa faceti este sa scrieti un articol, sa il trimiteti de exemplu la Revista Academiei si ulterior, daca el este acceptat sa il citati aici si sa il prezentati in forma concisa. Nu este rolul nostru sa interpretam documente de epoca, discursuri ale personalitatilor vremii sau articole din presa acelor ani, sau daca aceasta ne e intr-adevar meseria atunci concluziile nu le publicam la wikipedia. Articolul in forma actuala citeaza un numar semnificativ de istorici occidentali care considera organizatia in speta fascista (cu un specific autohton dar totusi fascista). Exista intr-adevar istorici romani care spun ca termenul de fascist este impropriu dar nu se sfiesc sa o califice de xenofoba si antisemita. Daca dumneavoastra gasiti un contemporaneist care sa afirme altceva sunteti liber sa il citati si ii prezentati concluziile. Va recomand calduros sa cititi politica enciclopediei cu privire la sursele de incredere, cercetarea originala si punctul de vedere neutru. Plinul cel tanar 27 octombrie 2007 13:29 (EEST)[răspunde]

Salut. Ai verde pentru IulianuBot. Spor la lucru! — AdiJapan  5 noiembrie 2007 13:47 (EET)[răspunde]

Salut! Iată cazul comunei Sălcioara, Dâmboviţa. Primăria este în Băneşti, Dâmboviţa, deci aceasta este localitatea de reşedinţă a comunei. După ce am propus de mai multe ori (fără succes) separarea comunelor de sate, am ncelcat, la Sălcioara, o soluţie de compromis: Cutie de comună şi Cutir de sat pe aceeaşi pagină. Se vor trata 2 capitole distrincte, în unul satul, în altul comuna. Care e părerea ta? --Miehs 9 noiembrie 2007 12:45 (EET)[răspunde]

Salut! revin! La adresa Municipalities of Dambovita County am găsit că, în afară de comuna Sălcioara (cu reşedinţa de comună în Băneşti) mai apar şi:

  • Comuna Băleni (Băleni-Români)
  • Comuna Bărbuleţu (Gura Bărbuleţu)
  • Comuna Cândeşti (Cândeşti-Vale)
  • Comuna Cobia (Gherghiţeşti)
  • Comuna Crângurile (Băduleşti)
  • Comuna I.L. Caragiale (Ghirdoveni)
  • Comuna Iedera (Iedera de Jos)
  • Comuna Mătăsaru (Teţcoiu)
  • Comuna Valea Lungă (Valea Lungă-Cricov)

care sunt în aceeaşi situaţie. Deci, comuna Sălcioara cu Băneşti, Dâmboviţa nu e tocmai o raritate. Probabil că şi la celelalte judeţe e la fel. Toate cele bune, --Miehs 13 noiembrie 2007 12:28 (EET)[răspunde]


Rerevein (dacă pot spune astfel). Am continuat căutarea la adresa [17] şi am scormonit şi prin celelalte judeţe. Iată ce am găsit:

Judetul Satu Mare

  • Comuna Bârsău (Bârsău de Sus)
  • Comuna Culciu (Culciu Mare)
  • Comuna Homoroade (Homorodu de Mijloc)
  • Comuna Moftin (Moftinu Mic)
  • Comuna Supur (Supuru de Jos)

Judeţul Bacău

  • Comuna Gârleni (Gârleni de Sus)
  • Comuna Ghimeş-Făget (Făget)

Judeţul Galaţi

  • Comuna Cosmeştii-Vale /Cosmeşti/
  • Comuna Fundeni (Fundeni Noi)

Judeţul Iaşi

  • Comuna Comarna (Osoi)
  • Comuna Mihail Kogălniceanu (Ţigănaşi)
  • Comuna Ungheni /Bosia/

Judeţul Neamţ

  • Comuna Brusturi-Drăgăneşti (Brusturi)
  • Comuna Războieni (Războieni de Jos)

Judeţul Vaslui

  • Comuna Banca (Gara Banca)
  • Comuna Buneşti-Avereşti (Avereşti)
  • Comuna Dimitrie Cantemir (Hurdugi)
  • Comuna Drânceni (Ghermăneşti)
  • Comuna Duda-Epureni (Epureni)

Judeţul Vrancea

  • Comuna Câmpinenanca /Câpienanca/
  • Comuna Corbiţa (Serbăneşti)
  • Comuna Coteşti /Cristeni/
  • Comuna Soveja (Dragoslaveni)
  • Comuna Vizantea Livezi (Livezile)

Judeţul Argeş

  • Comuna Albeştii de Argeş (Albeştii Pământeni)
  • Comuna Albeştii de Muscel (Bughea de Sus)
  • Comuna Arefu (Căpătânenii Pământeni)
  • Comuna Beleţi-Negreşti (Zgripceşti)
  • Comuna Budeasa (Budeasa Mare)
  • Comuna Buzoeşti (Vulpeşti)
  • Comuna Călineşti (Vrăneşti)
  • Comuna Cepari (Ceparii Pămănteni)
  • Comuna Ciomăgeşti (Răduţeşti)
  • Comuna Cocu (Răchiţele de Jos)
  • Comuna Drăganu (Drăganu-Olteni)
  • Comuna Mioarele (Măţău)
  • Comuna Muşăteşti (Vălşăneşti)
  • Comuna Poienarii de Argeş (Poienari)
  • Comuna Poienarii de Muscel (Poienari)

Judeţul Buzău

  • Comuna Puişti (Puieştii de Jos)
  • Comuna Siriu (Lunca Jariştei)
  • Comuna Tisău (Izvoru)
  • Comuna Zărneşti (Fundeni)

Judeţul Călărăşi

  • Comuna Alexandru Odobescu (Nicolae Bălcescu)
  • Comuna Cuza Vodă (Ceacu)

Judeţul Giurgiu

  • Comuna Floreşti-Stoeneşti (Stoeneşti)

Judetul Prahova

  • Comuna Boldeşti-Grădiştea (Boldeşti)
  • Comuna Brazi (Brazii de Sus)
  • Comuna Brebu (Brebu Mânăstirei)
  • Comuna Ceptura (Ceptura de Jos)
  • Comuna Ciorani (Cioranii de Jos)
  • Comuna Cornu (Cornu de Jos)
  • Comuna Cosminele (Cosmina de Jos)
  • Comuna Drajna (Drajna de Sus)
  • Comuna Fulga (Fulga de Jos)
  • Comuna Măneciu (Măneciu Ungureni)
  • Comuna Poseşti (Poseştii Pământeni)
  • Comuna Predeal-Sărari (Predeal)
  • Comuna Târgşoru Vechi (Strejnicu)
  • Comuna Valea Doftanei (Teşila)

Judeţul Teleorman

  • Comuna Ciolăneşti (Ciolăneştii din Deal)
  • Comuna Mereni (Merenii de Jos)
  • Comuna Orbeasca (Orbeasca de Jos)
  • Comuna Rădoieşti (Rădoieşti-Vale)
  • Comuna Sârbeni (Sârbenii de Jos)
  • Comuna Talpa (Talpa-Ogrăzile)
  • Comuna Vârtoape (Vârtoapele de Sus)

Judeţul Dolj

  • Comuna Bulzeşti (Prejoi)
  • Comuna Murgaşi (Balota de Jos)
  • Comuna Robăneşti (Robăneştii de Jos)

Judeţul Gorj

  • Comuna Bălăneşti (Voiteştii din Vale)
  • Comuna Bengeşti-Ciocadia (Bengeşti)
  • Comuna Glogova (Iormăneşti)
  • Comuna Logreşti (Târgu Logreşti)
  • Comuna Padeş (Călugăreni)
  • Comuna Schela (Sâmbotin)
  • Comuna Vladimir (Andreeşti)

Judeţul Mehedinţi

  • Comuna Dumbrava (Dumbrava de Jos)
  • Comuna Pădina (Pădina Mare)

Judeţul Olt

  • Comuna Baldovineşti (Băleasa)
  • Comuna Bărăşti (Bărăştii de Vede)
  • Comuna Dobrun (Osica de Jos)
  • Comuna Optaşi-Măgura (Optaşi)
  • Comuna Osica de Sus (Vlăduleni)
  • Comuna Spineni (Alunişu)
  • Comuna Vădastra (Vişina Nouă)

Judeţul Vâlcea

  • Comuna Bărbăţeşti (Bodeşti)
  • Comuna Berislăveşti (Stoeneşti)
  • Comuna Bujoreni (Olteni)
  • Comuna Câieni (Câienii Mici)
  • Comuna Copăceni (Ulmetu)
  • Comuna Dănicei (Dealu Lăunele)
  • Comuna Făureşti (Mileşti)
  • Comuna Goleşti (Popeşti)
  • Comuna Lăpuşata (Saruleşti)
  • Comuna Măciuca (Oveşelu)
  • Comuna Mihăeşti (Buleta)
  • Comuna Nicolae Bălcescu (Rotărăşti)

Judeţul Alba

  • Comuna Cergău (Cergău Mare)
  • Comuna Pianu (Pianu de Sus)
  • Comuna Poşaga (Poşaga de Jos)
  • Comuna Sălciua (Sălciua de Jos)

Judeţul Bistriţa-Năsăud

  • Comuna Cetate (Satu Nou)
  • Comuna Nimigea (Nimigea de Jos)
  • Comuna Petru Rareş (Reteag)

Judeţul Braşov

  • Comuna Comana (Comana de Jos)
  • Comuna Moieciu (Moieciu de Jos)
  • Comuna Şinca (Şinca Veche)
  • Comuna Ticuşu (Ticuşu Vechi)
  • Comuna Ucea (Ucea de Jos)
  • Comuna Viştea (Vişea de Jos)

Judeţul Cluj

  • Comuna Aşchileu (Aşchileu Mare)
  • Comuna Jucu (Jucu de Sus)

Sper că le-am scos pe toate şi că lista e completă şi corectă de la sursă.

Concluzie: Exită multe comune care nu se numesc ca nici un sat din compunerea lor. Există "localitatea" de Sus / de Jos / de Mijloc, Veche / Nouă, Mare /Mică, din Vale / din Deal, iar comuna are numai numele "localitatea". Aici nu se mai confundă satul cu comuna.

La altele: Comuna Boldeşti-Grădiştea (Boldeşti), numele comunei este a două sate, dar reşedinţa de comună este în unul din ele. Mari dificultăţi....

Toate cele bune, --Miehs 13 noiembrie 2007 13:20 (EET)[răspunde]

Sate noi în jud BT[modificare sursă]

Mai sînt două: Dămileni, Botoşani (http://www.cdep.ro/proiecte/2004/100/40/6/leg_pl146_04.pdf), şi Slobozia (Cordăreni), Botoşani (http://www.cdep.ro/proiecte/2004/100/40/7/leg_pl147_04.pdf), nu ştiu dacă le-aţi observat. O listă a modificărilor recente în structura judeţului am adăugat aici. Profit de ocazie pentru a vă ruga să îmi spuneţi, dacă se poate, ce părere aveţi despre aceste propuneri. Mulţumesc. Damian marţi, 20 noiembrie 2007 12:40

Alta e problema[modificare sursă]

Vezi contribuţiile ultimului utilizator pe care l-am blocat eu. Gutza DD+ 20 noiembrie 2007 21:33 (EET)[răspunde]

Am văzut că i-ai scris lui Sebi despre alt vandal -- tocmai de-aia titlul acestei secţiuni este "Alta e problema", încercam să-ţi atrag atenţia asupra problemei din cauza căreia ajunsesem în prag de a numi un emergency admin. --Gutza DD+ 20 noiembrie 2007 22:57 (EET)[răspunde]

Chuck SMITH[modificare sursă]

Tocmai ieri am completat la en.wp articolul en:Romanian Wikipedia şi am scris despre versiunea de la 12 iulie 2003 a paginii principale. Totuşi nu asta e cea mai veche modificare de la ro.wp. Nu ştiu cum s-o aflu pe cea mai veche, dar din contribuţiile lui Chuck SMITH se vede că înainte de pagina principală a mai creat alte trei pagini, dintre care Rocarta e prima. — AdiJapan  29 noiembrie 2007 04:56 (EET)[răspunde]

Comuna Albeştii de Muscel, Argeş[modificare sursă]

Salut!. Am citit articolul şi mi-am permis să reformulez puţin ultimul paragraf. Este foate bine!. Toate cele bune,--Miehs 29 noiembrie 2007 09:59 (EET)[răspunde]

La articolul Sălcioara (dezambiguizare) pe 29 noiembrie 2007 14:22, prin " IulianuBot" aţi introdus textul "reşedinţa comunei cu acelaşi nume" Eroare! E tocmai comuna de care vă povesteam (şi o cunosc, pentru că am o casă de vacanţă acolo): Comuna Sălcioara este compusă din satul Băneşti care este reşedinţă de comună şi satele Cătunu, Cuza Vodă, Ghineşti, Mircea Vodă, Moara Nouă, Movila, Podu Rizii şi Sălcioara (fost Beşteloaia, Judeţul Covurlui (interbelic)).

Să nu fi făcut aceeaşi eroare şi la alte comune (că nu am case în toate, ca să le cunosc! :).

Toate cele bune! --Miehs 29 noiembrie 2007 17:01 (EET)[răspunde]

Argument, nu vot[modificare sursă]

Salut! Ţi-aş propune ca lectură instructivă eseul en:Wikipedia:Arguments to avoid in deletion discussions. Nu este o critică la votul tău, ci mai degrabă o recomandare de cum ar trebui procedat. Chestiunea de fond este că dacă tot susţinem că la Wikipedia lucrurile funcţionează pe bază de consens (deci pe argumente), atunci să şi acţionăm ca atare. Toate bune! — AdiJapan  6 decembrie 2007 13:40 (EET)[răspunde]

Iulian, e vorba despre trei lucruri distincte.
  • Articolul in chestiune care sustine o "fringe theory". Dupa mine el trebuie sters.
  • Ideea generala vehiculata pe site-urile dacomane si in literatura "de gen" cum ca Regalian a fost un nepot al lui Decebal si rege al Daciei care poate fi mentionata sau in articolul despre dacomanie sau intr-un articol viitor despre Regalian.
  • Cartea lui IPT care dupa mine nu are suficienta notorietate pentru a merita un articol separat. Plinul cel tanar 6 decembrie 2007 17:31 (EET)[răspunde]
De fapt discuţiile pentru ştergere sînt interpretate ca discuţii, nu ca voturi. Nu contează numărul celor care susţin o poziţie, ci numai argumentele aduse. Cel puţin la discuţiile pe care le închid eu (cam 90% din total...) aşa procedez, iar în sensul ăsta AfD-urile noastre seamănă bine cu cele de la en.wp. Avem însă alte proceduri care au rămas pe stilul vechi: vot - procentaj - decizie. De exemplu alegerea administratorilor. La en.wp se merge pe consens, iar decizia o iau birocraţii, pe bază nu de numere, ci de argumente. E drept că în majoritatea cazurilor rezultatul e acelaşi. — AdiJapan  6 decembrie 2007 17:40 (EET)[răspunde]
Câţi birocraţi avem la Wikipedia în română ? --Venator 6 decembrie 2007 17:46 (EET)[răspunde]

Cautarea pe google iti va arata ca teoria este destul de populara pe site-urile si formurile dacomane. Nu stiu cui i-a venit ideea. Mutarea la Regalian nu ar servi nimic, ar trebui sa vin dupa aceea sa rad tot textul, sa scriu de la zero un articol despre Regalian si apoi sa vin sa prezint in doua fraze teoria pseudo-stiintifica. Repet: nu se poate salva nimic din articol. Mai mult articolul despre Regalian ar fi imediat subiect de cearta si vandalism si nu am cum sa il apar. Cand voi fi terminat articolul despre Istoria Augusta si eventual cel despre Tyranni triginta atunci vom avea destul material in spate pentru a putea apara un articol cum trebuie despre Regalian. Pentru Dacoromânia, dupa mine solutia este una singura: pubela. As pastra doar vreo doua paragrafe la "Perle", atat. Plinul cel tanar 6 decembrie 2007 17:44 (EET)[răspunde]

re:Bad press[modificare sursă]

Vezi răspunsul de la Sfat -- terminasem de citit articolul la care mă refer cu vreo 20 de minute în urmă şi mi se pare foarte educativ (mi se pare o paralelă bună cu luptele de interese curente de la noi, vezi discuţia Altermedia, "sursă de încredere"). --Gutza DD+ 7 decembrie 2007 23:31 (EET)[răspunde]

Texte legislative la wikisursă[modificare sursă]

Sigur că se poate: [18]. --Alex:D|Mesaje 12 decembrie 2007 21:31 (EET)[răspunde]

Comune din judeţul Ilfov[modificare sursă]

Am vrut să adaug comuna Copăceni, Ilfov la Listă de comune din judeţul Ilfov, dar am două dileme:

  • în ce ordine este sortată lista ?
  • de ce sunt incluse şi oraşele într-un articol care se numeşte "listă de comune" ?

Nu sunt sigur dacă eşti tu cel mai în măsură să răspunzi la aceste întrebări, dar am observat că tu ai făcut ultima modificare la acest articol şi m-am gândit că s-ar putea să fi în temă. Am citit discuţia de la Discuţie Proiect:Localităţile din România#Planul concret al modificărilor şi am înţeles că judeţul Ilfov a fost un test pentru nişte modificări mai de amploare. În ce stadiu sunt acele modificări ? Răzvan Socol mesaj 14 decembrie 2007 18:33 (EET)[răspunde]

Am văzut că la celelalte judeţe nu apar oraşele în lista de comune, aşa că le-am scos şi de la Ilfov. Oricum, informaţia nu se pierde, pentru că avem şi Lista oraşelor din România, Format:Oraşe-Ilfov şi Categorie:Oraşe în judeţul Ilfov. Dacă vrei, poţi să propui crearea unor liste cu subdiviziuni (adică oraşe şi comune) ale fiecărui judeţ la Discuţie Proiect:Localităţile din România; cred că e o idee bună. Răzvan Socol mesaj 14 decembrie 2007 19:11 (EET)[răspunde]

Re:Humuleşti[modificare sursă]

Ok, atunci voi da revert modificarilor mele. Mersi pentru informatie. --Olahus2 14 decembrie 2007 22:29 (EET)[răspunde]

Hi lulianu ;)[modificare sursă]

I would like to know if you could help me translate a short version of this article for the Romanian .ro Wikipedia:

This is a link to the English-version of the article ]

(I would be more than happy if you could help me summarize a short translation-stub since the English version is a little bit long)

Do you think this .ro version of this article would be possible (however short or long you could make it)?

I would be very grateful if you could help me with this.

I’m looking forward to hear from you.

Thanks so much! ;)

OpenMindedFeminineWoman 17 decembrie 2007 02:47 (EET)[răspunde]

Regula celor 3 reveniri[modificare sursă]

Atentie la IP-ul acesta [19] exista cel putin doua articole la care a facut deja 3 reverturi in ultimele 24 de ore. Plinul cel tanar 17 decembrie 2007 10:53 (EET)[răspunde]

Destituire[modificare sursă]

A pornit procedura pentru destituirea ta din funcţia de administrator. Te rog să îţi exprimi poziţia în secţiunea dedicată la Wikipedia:Destituiri/Iulianu. Mulţumesc--—Radufan 18 decembrie 2007 12:24 (EET)[răspunde]

Sărbători fericite[modificare sursă]

Crăciun Fericit și un An Nou 2008 plin de bucurii !


Wars











Cu ocazia sfintelor sărbători ale Crăciunului 2007 îţi urez atât dumitale cât şi celor din aria de cuprindere a iubirii dumitale, Un Crăciun 2007 fericit şi Un An Nou 2008 cu bucurii. Al dumitale, acelaşi, Wars 22 decembrie 2007 09:02 (EET)[răspunde]

Vă rog să primiţi şi din partea mea cele mai bune urări cu ocazia Crăciunului. Fie ca 2008 să vă aducă multe împliniri. La Mulţi Ani! --Turbojet 23 decembrie 2007 20:35 (EET)[răspunde]

Mă alătur şi eu celor care vă urează Sărbători fericite şi un an plin de bucurii! -- Sebi 世美 23 decembrie 2007 23:02 (EET)[răspunde]

Darä, särbäutori fericite! Cel putin voi, cei trei asupriti, meritati sä vä uräm un Cräciun fericit si toate celea de cuviintä. - Waelsch | Dă-mi de veste. 24 decembrie 2007 00:53 (EET)[răspunde]

Crăciun fericit, asupritule! (te-am asuprit şi eu cu o abţinere, mă duc la biserică să-mi cer iertarea păcatelor)--MariusM 24 decembrie 2007 11:49 (EET)[răspunde]

Permiteţi-mi să vă felicit cu ocazia frumoasei sărbători ce vine – Crăciunul – şi să vă doresc să vi se împlinească toate lucrurile pe care le doriţi împlinite! Cu wikirespect, 212.0.195.53 24 decembrie 2007 14:29 (EET)[răspunde]

PS Acidental, nu eram autentificat la felicitarea anterioară. Gikü 24 decembrie 2007 14:35 (EET)[răspunde]