Wikipedia:Versiuni de limbă română/Ronline

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Prezentul articol se dorește un îndrumar adresat utilizatorilor Wikipediei în limba română și se referă la aplicarea normelor ortografice în editarea articolelor. Wikipediile în alte limbi de circulație multinațională (engleză, franceză, spaniolă, portugheză, chineză, pentru a numi doar câteva) s-au confruntat cu probleme similare legate de acceptarea sau neacceptarea unei norme ortografice sau a alteia.

Limba română este în prezent regularizată de două instituții - Academia Română în România, și Academie de Științe în Republica Moldova. Din cauza aceasta, există două norme principale pentru a scrie limba română:

  • Grafia precizată de norma Academiei Române din 1993, grafie folosiă în România și înainte de regimul comunist, care prevede:
    • scrierea cu î la începutul și sfârșitul cuvintelor și cu â la mijlocul cuvintelor, cu excepția cazurilor când prin compunere un î ajunge în interiorul cuvântului
    • și scrierea cu sunt, suntem și sunteți.
  • Grafia care se folosea în România înainte de 1993 și încă este folosită oficial în Republica Moldova:
    • scrierea cu î indiferent de poziția în cuvânt, cu excepția numelui țării România, a derivatelor sale și a numelor de persoane care au fost scrise cu â în documentele de identitate
    • și scrierea cu sînt, sîntem și sînteți.

Alegerea grafiei în limba română[modificare sursă]

Fiind că Wikipedia este o enciclopedie, trebuie să respecte normele limbii române. Asta include nu numai scrierea cu semne diacritice, dar și folosirea ortografiei oficiale, majoritare și standarde pentru limba română. Adică, este încurajată puternic folosirea normelor precizate de Academia Română în 1993 pentru titlurile și conținutul tuturor articolelor, cu următoarele excepții:

  • Articolele care sunt direct relatate cu Republica Moldova (de exemplu, localități moldovenești) vor avea titlul scris în norma oficială din Republica Moldova (sau cea care a fost oficială în România înainte de 1993). Conținutul acestor articole poate fi scris în orice ortografie, cu modificările efectuate după contribuția originală obligate să respecte norma autorului original.
  • Numele scriitorilor, savanților, etc. români sau de etnie română se vor scrie în grafia practicată de respectivele personalități, de exemplu Topîrceanu se va scrie cu î conform preferinței poetului.

În afară de excepțiile de mai sus, toate articolele trebuie scrise cu ortografia intrată în vigoare după 1993 în România, fiind că această normă nu numai că este oficială în România, dar este și folosită de majoritatea românilor și reprezintă o ortografia standardă a limbii. Ca enciclopedie cu autoritate, Wikipedia trebuie să respecte standardele limbii române. În plus, scrierea cu această ortografie face Wikipedia să fie o publicație mai consistentă. Nu este admisibil ca o enciclopedie să folosească alte reguli de scriere decât regulile limbii în care este scrisă.

Alte specificații[modificare sursă]

Când redactați sau modificați articole la Wikipedia, țineți minte următoarele specificații:

  • Numele proprii care în limba de origine se scriu într-un alt alfa*bet decât cel latin se vor translitera conform regulilor din DOOM. În situațiile care chiar și astfel rămân ambigue se va da prioritate normei Academiei Române în vigoare.
  • Atunci când titlul unui articol se scrie diferit în cele două grafii, se recomandă alegerea variantei conforme cu regulile de mai sus și crearea unui articol de redirecționare cu titlul scris în cealaltă grafie. Adică, este încurajat ca articolul cuvânt să aibă redirect de la pagina "cuvînt", sau ca articolul despre Hîncești, o localitate din Republica Moldova, să aibă redirect de la pagina "Hâncești".
  • Corpul unui articol se va scrie într-o grafie uniformă, fără a amesteca normele. Editările ulterioare vor respecta grafia inițială, cât timp alegerea grafiei originale respectă criteriile de mai sus.