Comuna Spineni, Olt

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Spineni
—  comună  —
Spineni
Spineni
Spineni (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 44°43′25″N 24°31′29″E / 44.72368°N 24.524793°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețOlt county coat of arms.jpg Olt

SIRUTA128962

ReședințăAlunișu
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Spineni[*]Dănuț Șărpău[*][3][4] (PSD, )

Suprafață
 - Total73,98 km²

Populație (2011)[1][2]
 - Total 2069 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal237415

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Spineni este o comună în județul Olt, Muntenia, România, formată din satele Alunișu (reședința), Cuza Vodă, Davidești, Optășani, Profa, Spineni și Vineți.

Situarea, suprafața și vecinii comunei[modificare | modificare sursă]

Comuna este situată pe paralela de 44º și 40' latitudine nordică și pe meridianul 25º și 34' longitudine estică având ca vecini comunele Făgețelu la nord, Tătulești la sud, Bărăști și Vedea la est și Poboru și Leleasca la vest. Ea se întinde pe o lungime de 50 km având, la 30 decembrie 1994, o suprafață de 7.395 ha din care: 5.584 ha teren agricol (4.476 ha teren arabil, 676 ha pășuni, 432 ha vii și livezi) și 1.811 ha teren neagricol (148 ha intravilan, 1.468 ha pădure, 195 ha teren nefolosibil - drumuri, ape, râpi ș.a. -).

Populația comunei Spineni este de 2.318 locuitori, dintre care 1100 de sex masculin și 1218 de sex feminin (1 iulie 2001), în totalitate de etnie română (conform datelor oferite de Consiliul Județean Olt), cu o densitate de 31,2 locuitori/km²(1997).

Localitățile componente[modificare | modificare sursă]

Conform reformei administrative din februarie 1968, comuna Spineni are în componență 7 sate:

Istoricul comunei[modificare | modificare sursă]

Cele mai vechi urme de viețuire umană pe teritoriul actual al comunei au fost găsite pe Valea Vedei și constau din trei piese de piatră șlefuită, datate din perioadele Paleoliticului inferior și Musterianului. Având în vedere că aceste piese au fost găsite în stratul de aluviuni iar alte zece astfel de piese au mai fost identificate de-a lungul aceleiași văi, se poate trage concluzia că acestea au fost aduse de ape. Totuși, săpături arheologice sau cercetări amănunțite nu au fost întreprinse până astăzi, astfel încât nu poate fi precizată cu exactitate proveniența acestor unelte.

În 1990 se fac cercetări arheologice sumare în punctul "Moara lui Iovescu", în satul Vineți și sunt găsite urme de locuințe pe două nivele de locuire: din secolul al IV-lea și secolele al VI-lea și al VII-lea. Din nefericire, lucrările nu au continuat și în anii următori, deoarece terenul a fost parcelat și redat agriculturii.

Prima atestare documentară a satului Spineni este datată 20 mai 1515, când voievodul Neagoe Basarab dăruiește lui Manea Vulpariul (important nobil al începutului de secol al XVI-lea) jumătate din ocina Popei din Spineni. Identificarea exactă cu localitatea Spineni din județul Olt este iarăși discutabilă căci mai pot fi identificate, în acel secol, alte localități Spineni și în județele Dolj, Muscel, Mehedinți.

Prima atestare documentară sigură a locuirii acestor zone apare în Hrisovul din 27 iunie 1529 prin care Moise, voievodul Țării Românești întărește niște ocine Mănăstirii Govora iar printre boierii trimiși să cerceteze actele și să depună mărturie apar și Radul și Stoian din Aluniș. Ori dacă erau stăpânii, desigur că existau și supușii.

La începutul secolului al XVII-lea pământurile megieșilor încep să fie cumpărate de diverși nobili, pentru ca, până la sfârșitul secolului, practic întreaga suprafață să devină, fie boierească, fie mănăstirească.

Printre cei care au stăpânit părți de moșie sau sate în comună, amintim pe: Diicu (I) Buicescul, nepotul lui Matei Basarab stăpânind satul Profa; Radu Fălcoianu, însurat cu strănepoata lui Diicu Buicescul; Barbu Văcărescu, fiul lui Enăchiță Vacărescu; Hamza din Spineni, important boier de la curtea voievodului Radu Șerban; Drăghici Cantacuzino, fiul mai mare al stolnicului Constantin Cantacuzino, cel ucis la Snagov etc.

Începând cu secolul al XIX-lea satele comunei apar în toate hărțile și catagrafiile Țării Românești.

Satele comunei, în timp, au făcut parte din diverse plase (din 1911 se găsesc toate satele în Plasa Spineni), apoi, după reorganizarea în raioane și regiuni, au intrat în componența raionului Vedea.

Din 1864 până în 1950 se constituie primării în satele Alunișu, Spineni și Profa, iar după 1950, prin legea de reorganizare a localităților, satul Profa este înglobat comunei Alunișu, care, la rândul ei, la reforma administrativă din februarie 1968 este unită cu comuna Spineni păstrând numele acesteia din urmă.

Locuitorii participă activ la cele mai importante evenimente și conflicte ce marchează evoluția și formarea României moderne. Astfel, în Războiul de Independență îi găsim concentrați într-o unitate a Batalionului II din Regimentul 3 Olt, lăsând jertfe la asaltul redutei Grivița II. În timpul răscoalei din 1907 în Alunișu sunt atestate execuții ale unor răsculați, numărul probabil fiind de 26, dintre care 7 formau delegația sosită pentru a incita oamenii.

Geografia, hidrografia și solurile[modificare | modificare sursă]

Comuna Spineni este situată într-o zonă geografică ce face trecerea de la Podișul Getic la Câmpia Română, pe Podișul Spinenilor, având altitudinea de peste 180 m cu cea mai înaltă cotă, Piscul Dobrei (383 m). Solul este de tip podzol degradat, cel mai sărac dintre toate tipurile de pământ arabil. Din acest motiv economia agrară este concentrată pe luncile râurilor sau în văi (Lunca Vezii, Valea Mârghiei etc.) căci materiile nutritive sunt asigurate de topirea zăpezilor și torentele ce se se scurg prin acestea, formând un sol destul de bun pentru agricultură.

Hidrografia comunei este săracă fiind compusă din râuri și pârâuri ce vara, de cele mai multe ori seacă, fiind alimentate de izvoare sărace, de precipitații și, primăvara, de torentele cauzate de topirea zăpezii. Principala apă curgătoare este Râul Vedea ce are ca afluenți mai multe astfel de văi și pârâuri (Ciorâca, Alunișul, Teiușul, Corbul etc.). Pe firul apei acestor râuri s-au format adâncituri și iazuri ce vara rămân pline de apă fiind utilizate la adăpatul vitelor și pescuit.

Flora și fauna[modificare | modificare sursă]

Structura geologică, precum și relieful, au marcat, în mod normal, vegetația ce este compusă din iarbă grasă (firuță), pe platourile folosite ca pășuni, precum și din crânguri și păduri formate din arbori ce produc diverse fructe utilizate de localnici: pere, mere pădurețe, măceșe, porumbe, coarne, alune, păducel etc. În arealul satului Optășani se află o parte a rezervației forestiere de gârniță Seaca-Optășani, întinsă pe aproximativ 124 ha. Alături de acest arbore vegetează și gorunul, unele exemplare având peste un secol vechime.

Fauna este compusă din diferite specii de animale sălbatice (vulpea, lupul, mistrețul, dihorul de stepă, viezurele, hârciogul, pisica sălbatică) și din păsări (ciocârlia de câmpie, privighetoarea, cucul, fazanul, bufnița etc.) specifice zonei de deal. Bălțile au de asemenea o mare varietate de pești (carasul, crapul, roșioara ș.a.) iar în albia râului Vedea întâlnim cleanul și nisiparnița.

Drumuri, monumente și utilități[modificare | modificare sursă]

Satele comunei sunt conectate cu restul localităților țării doar prin drumul județean 703, având o lungime de 28 km (pe teritoriul comunei), dintre care asfaltați 7 km iar 21 km fiind modernizați. Restul căilor de comunicație este format din drumuri de țară și poteci fiind accesibile doar pe jos, cu bicicleta sau șareta. Cea mai apropiată gară este cea de la Drăgășani la circa 25 km de centrul comunei.

Ca monumente pot fi amintite bisericile din satele comunei, majoritatea ctitorii ale începutului de veac al XIX-lea, remarcându-se biserica din Alunișul, cu hramul "Cuvioasa Parascheva", ctitorie din anii 1812-1813 a logofătului Ștefan Bellu.

Personalități născute în comună[modificare | modificare sursă]

Ilie Popescu-Spineni (n.14 octombrie 1894, Cuza-Vodă, j. Olt - d. 29 septembrie 1964, București), reputat profesor de drept, membru al "Societății Regale de Geografie" și al Societății "Histoire du Droit" din Paris, conferențiar de înaltă ținută și autor a circa 20 de lucrări de specialitate.

Ion Marin Iovescu (n. 6 august 1912, Vineți, j. Olt - d. 9 august 1977, Bughea de Sus, j. Argeș, prozator și nuvelist numit de Eugen Lovinescu "Creangă al Munteniei", debutează în 1936 cu romanul de factură realistă "Nuntă cu bucluc", urmat de alte două romane în aceeași manieră "O daravelă de proces" și "Oameni degeaba" precum și colaborări de succes în revistele literare cele mai apreciate ale vremii. După 1944 se retrage discret din viața literară, totuși după 1970 mai publică alte trei volume de nuvele. Personaj boem și insolit al literaturii române, Ion Marin Iovescu, trece, din păcate, aproape neobservat prin viață, ca și prin literatura română pe care a slujit-o cu devotament.

General doctor Dimitrie I. Oprescu - medic militar (n. 19 iulie 1884, Spineni - d. 1 septembrie 1977, București).

A învățat la școala primară din satul Vineți, până în anul 1895.

În perioada 1895 - 1904 a urmat școala gimnazială și liceul, în sistemul militar, la Mănăstirea Dealu, școală care a devenit mai târziu Liceul Militar "Nicolae Filipescu" - Mănăstirea Dealu.

A urmat apoi, în perioada 1904 - 1910, Facultatea de Medicină din București, la absolvire primind și gradul de sublocotenent.

A participat în calitate de ofițer medic la cele două conflagrații mondiale. Pe lângă atribuțiile de medic militar, a avut și funcții de conducere în armată, fiind șeful Spitalului Militar al Diviziei 18 din Brașov, iar în timpul celui de al Doilea Război Mondial a fost medicul șef al Armatei a 4 - a, avansând până la gradul de general.

Nu a pierdut legătura cu satul natal, până aproape de trecerea în neființă, revenind în fiecare vară în locul unde s-a născut și a copilărit.

Soprana Ioana Nicola Știrbei (n. 25 aprilie, 1920 – sat Cuza Vodă, comuna Spineni, d. iulie, 2009, București).

În perioada 1927 – 1932, a urmat școala primară în satul Cuza Vodă. Apoi, în perioada 1933 – 1940 a urmat Școala Pedagogică ”Pia Brătianu” din București.

După absolvirea școlii pedagogice, a fost învățătoare în Drăgănești Olt.

În anul 1946 a susținut concurs de admitere la Conservatorul din București, fiind indrumată pe timpul studiilor de profesoarele Constanța Bădescu și Livia Vatia Vrăbiescu.  A debutat în 1947, pe scena Operei Române din București, în rolul Margaretei din opera Faust.

A susținut numeroase concerte, atât în țară cât și în străinătate.

A fost căsătorită cu Mihail Știrbei, prim tenor al Operei Române.

În februarie, 2004, a primit din partea Președintelui României, Ordinul ”Steaua României” în grad de cavaler.  


Administrația

Primăria este situată în satul Alunișul, la adresa poștală Primăria Spineni, 0544, telefon 0249/469609.

Primarul ales în iunie 2012 este Dănuț Șarpău (formațiunea politică UNPR).

Demografie[modificare | modificare sursă]
Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Spineni

     Români (95,74%)

     Necunoscută (3,33%)

     Altă etnie (0,91%)Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Spineni

     Ortodocși (95,55%)

     Adventiști de ziua a șaptea (1,06%)

     Necunoscută (3,33%)

     Altă religie (0,04%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Spineni se ridică la 2.069 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.396 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (95,75%). Pentru 3,33% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (95,55%), cu o minoritate de adventiști de ziua a șaptea (1,06%). Pentru 3,33% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[5]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Spineni este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul, Dănuț Șărpău[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat8        
Partidul PRO România2        
Partidul Național Liberal1        

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
  2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central[*] 
  4. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central[*] 
  5. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  6. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Ion Bâlă, Ștefan Bâlă "Spineni; Istorie și contemporaneitate", București, 2000.
  • Dan Ghinea "Enciclopedia geografică a României", ed. a III-a, București, 2002.
  • Emil Lăzărescu, "Valori românești, valori europene", Editura "Crăița Sudului", Craiova, 2008.
  • Cella Delavrancea, Dintr-un secol de viață.

Legături externe[modificare | modificare sursă]