Comuna Bucinișu, Olt

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bucinișu
—  comună  —
Stemă
Stemă
Bucinișu (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 43°55′58″N 24°16′27″E ({{PAGENAME}}) / 43.932907°N 24.274226°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețOlt county coat of arms.jpg Olt

SIRUTA126077

ReședințăBucinișu
ComponențăBucinișu, Bucinișu Mic

Guvernare
 - primar al comunei Bucinișu[*]Radu Miltiade[*][3][4] ( PSD, )

Suprafață
 - Total26,28 km²

Populație (2011)[1][2]
 - Total 2145 locuitori

Fus orarUTC+2

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Bucinișu este o comună în județul Olt, Oltenia, România, formată din satele Bucinișu (reședința) și Bucinișu Mic.

Comuna Bucinișu este situata la marginea Romaniei Câmpia Romanațiului. Se află la o distanță de circa 25km de Caracal.

Administrativ, este formată din două sate: Bucinișu Mare (sau Satul vechi) și Bucinișu Mi (sau Satul nou).Principalele institutii din localitate sunt Primaria , Scoala Gimnaziala , Dispensarul Comunal, Postul de Politie Ghiseul Postal.

Primaria Bucinisu se afla in centrul comunei si dispune de incalzire centrala.Aceasata coordoneaza corespunzator activitatea tuturor institutiilor din localiatate asigurand sprijinul si logistica necesare. Scoala Gimnaziala functioneaza in doua cladiri iar programul scolar se desfasoara intr-un singur schimb. Aceasta are in subordine doua gradinite GPN Bucinisu si GPN Bucinisu Mic. Scoala dispune de incalzire centrala in ambele corpuri este complet renovata cu parchet, gresie geamuri si usi termopan, instalatie de iluminat corespunzatoare.Orele se desfasoara in 9 sali de clasa si un laborator AeL echipat cu 15 calculatoare conectate la internet.Supravegherea se realizeaza cu un sistem modern de supraveghere video format din 6 camere dispuse in locuri importante din cladire.Corpul profesoral este compus din 17 cadre didactice calificate 100 % dintre care 16 sunt titulare si un suplinitor.Populatia scolara este formata din 157 de scolari si 56 prescolari care sunt transportati la scoala cu un microbuz scolar aflat in dotarea Primariei.GPN Bucinisu este amenajata intr-o cladire complet renovata care dispune de incalzire centrala , apa curenta si de o toaleta interioara moderna.

Postul de Politie este aflat in imediata apropiere a Primariei Este dotat cu un sistem de supraveghere ultramodern care asigura supravegherea celor mai importante puncte din localitate astfel cetatenii comunei simtindu-se in deplina siguranta.

Dispensarul comunei este unul modern dotat cu aparatura corespunzatoare si cu cadre medicale bine pregatite capabile sa asigure asistenta medicala de buna caliatate.

În localitate există 2 biserici, cea din Satul vechi având hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

În comună există un cămin cultural modern complet renovat dotat cu incalzire centarala unde se desfasoara diverse activitati culturale si serbarile scolare și un teatru de vară în care se desfășoară spectacole. Parcul este amenajat în centrul localității si este unul din cele mai mari parcuri naturale, în fața Primăriei. Terenul de fotbal este situat în marginea satului vechi, în apropierea cimitirului.

Demografie[modificare | modificare sursă]
Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Bucinișu

     Români (95,71%)

     Necunoscută (3,91%)

     Altă etnie (0,37%)
Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Bucinișu

     Ortodocși (96,08%)

     Necunoscută (3,91%)

     Altă religie (0%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Bucinișu se ridică la 2.145 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.344 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (95,71%). Pentru 3,92% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (96,08%). Pentru 3,92% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Bucinișu este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul, Radu Miltiade[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[5]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat6      
Partidul Național Liberal5      

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
  2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populaţia stabilă după etnie – judeţe, municipii, oraşe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central 
  4. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
  5. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în .