Comuna Sprâncenata, Olt

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sprâncenata
—  comună  —
Sprâncenata (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 44°02′53″N 24°37′06″E ({{PAGENAME}}) / 44.04814°N 24.61829°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețOlt county coat of arms.jpg Olt

SIRUTA129040

ReședințăSprâncenata
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Sprâncenata[*]Marin Mihăeșteanu[*][3] ( PSD, iunie 2017)

Suprafață
 - Total64,45 km²

Populație (2011)[1][2]
 - Total 2694 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal237425

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Sprâncenata este o comună în județul Olt, Muntenia, România, formată din satele Bârseștii de Sus, Frunzaru, Sprâncenata (reședința) și Uria.

Așezarea geografică[modificare | modificare sursă]

Comuna Sprâncenata este situată în Câmpia Română, pe malul stâng al Oltului, având o suprafață de 62 km², fiind alcătuită din satele Sprâncenata și Bârseștii de Sus (așezate de-a lungul drumului județean DJ 546: Slatina - Turnu Măgurele, între bornele kilometrice 47 și 54) și satele Frunzaru și Uria (așezate în lunca Oltului, chiar pe malul acestuia).

Comuna ocupă în cadrul județului Olt, o poziție sud-estică la o distanță de 51 km sud de municipiul Slatina (reședinta județului), 43 km nord de municipiul Turnu Măgurele și la 18 km atât de la sud la nord cât și de la est la vest, Sprâncenata are ca vecini la est comuna Radomirești, la sud comunele Crângeni și Plopii-Slăvitești (ambele din județul Teleorman), la vest comunele Scărișoara, Băbiciu și Gostavățu, iar la nord comunele Dăneasa și Radomirești.

Relieful[modificare | modificare sursă]

Localitatea Sprâncenata, delimitată la est de apele Călmățuiului, iar la vest de cele ale Oltului, se află la circa 50 km de curba hipsometrică de 200 m care marchează limita geografică între Podișul Getic la nord și Câmpia Română la sud.

În acest sector microrelieful este format din crovuri și gorgane. Partea estică a acestei câmpii este străbătută de două văi aproape paralele cu Călmățuiul, numite Vâlceua Mare și Vâlceua Mică.

Clima[modificare | modificare sursă]

Clima comunei Sprâncenata este o clima temperat-continentală de tranziție, iar în raport cu relieful existent este o climă de câmpie cu mici influențe datorate factorilor locali.

Valoarea medie anuală a temperaturii aerului este de +10.9 °C.

Apele[modificare | modificare sursă]

Principalul râu al rețelei hidrografice a comunei Sprâncenata este Oltul, situat în partea de vest a teritorului comunei, un principal mijloc de comunicare cu lumea intercarpatică și dunăreano-pontică.

Pe teritoriul comunei, Oltul are un debit multianual de 167 m³/s în dreptul satului Frunzaru, unde a fost construită o hidrocentrală, un lac de acumulare, un nod hidrotehnic pentru bararea transversală a Oltului și o ecluză pentru navigație.

Un alt râu este Călmățuiul situat în partea de est a comunei, un râu tipic de câmpie cu valea meandrată și scurgere intermitentă. Cel de-al treilea râu este Saiul, care pornește de la Comani și adună toate apele care izvorăsc de sub terasa stângă a Oltului și care se varsă direct în Dunăre.

Solurile[modificare | modificare sursă]

Pe teritoriul comunei Sprâncenata întâlnim mai multe tipuri de sol ca: cernozimul brun-închis și brun-roșcat, cernoziomuri spălate (levigate), caracteristice zonelor de stepă și silvostepă, regosoluri și soluri aluvionare.

Flora și fauna[modificare | modificare sursă]

Flora și fauna comunei este caracteristică zonei de stepă, pădure și luncă.

Ca formațiune vegetală, pădurea ocupă o suprafață relativ mică, alcătuită din: stejar, frasin, carpen, arțar, etc. Pe malul Oltului întâlnim pădurile de luncă și zăvoaiele.

Varietatea reliefului și a vegetației a determinat existența unui însemnat număr de animale și pasari ca: mistrețul, căprioara, vulpea, iepurele, hârciogul, șoarecele de câmp, popândăul, dihorul, viezurele etc. Pe lângă animale, o mare varietate de păsări încântă văzul și auzul călătorului, printre care amintim: privighetoarea, ciocârlia, vrabia, sticletele, turturica, ciocănitoarea, coțofana, fazanul etc.

Demografie[modificare | modificare sursă]Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Sprâncenata

     Români (94,2%)

     Romi (1,18%)

     Necunoscută (4,6%)

     Altă etnie (0%)
Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Sprâncenata

     Ortodocși (95,24%)

     Necunoscută (4,67%)

     Altă religie (0,07%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Sprâncenata se ridică la 2.694 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.010 locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (94,21%), cu o minoritate de romi (1,19%). Pentru 4,6% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (95,25%). Pentru 4,68% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[4]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Sprâncenata este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul, Marin Mihăeșteanu[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din iunie 2017. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[5]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Alianța Electorală Psd+Alde Sprâncenata6      
Partidul Național Liberal4      
Partidul PRO România1      

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
  2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  3. ^ Rezultate alegeri parțiale Olt 2017,  
  4. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în .