Sari la conținut

Comuna Topana, Olt

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Topana
—  comună  —

Map
Topana (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 44°50′01″N 24°31′05″E ({{PAGENAME}}) / 44.833537°N 24.518116°E

Țară România
Județ Olt

SIRUTA129503

ReședințăTopana
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Topana[*]Gheorghe Barbu[*][1][2] (PSD, )

Suprafață
 - Total35,68 km²

Populație (2021)
 - Total755 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal237485

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Topana este o comună în județul Olt, Muntenia, România, formată din satele Cândelești, Ciorâca, Cojgărei, Topana (reședința) și Ungureni.

Așezare geografică

[modificare | modificare sursă]

Comuna Topana este situată în nordul județului Olt, la 70 de kilometri de Slatina și 45 de kilometri de Pitești. Comuna Topana cuprinde cinci sate: Ciorâca, Cândelești, Cojgărei, Topana și Ungureni.

Topana face parte din zonele Munteniei care au fost intens locuite de daci. Pe valea Ciorâca au fost descoperite 61 de morminte datând din a doua jumătate a secolului al III-lea e.n. Mențiuni documentare despre Topana au fost făcute la sfârșitul secolului al XV-lea, respectiv în hrisoavele cancelariei domnitorului Radu cel Mare. Acesta a emis, la 13 iulie 1499, un hrisov în care este menționat "Driumul Topanei ce merge la Pitești". La rândul său, Radu de la Afumați, prin hrisoavele din 4 aprilie 1523 și 9 februarie 1524, reînoiește dreptul de stăpânire al mânăstirii Argeș asupra satului Topana. Satul Topana, asemeni altor sate din împrejurimi, a rămas în stăpânire mânăstirească până la secularizarea din timpul Domnitorului Alexandru loan Cuza. Drumul Topanei a fost străbatut de pandurii lui Tudor Vladimirescu, la 1821. Locuitorii au receptat evenimentul și l-au conservat în creațiile folclorice. Evenimente istorice precum Revoluția de la 1848, Unirea Principatelor și Războiul pentru Independență, au marcat de asemenea istoria comunei Topana, pe fronturile războiului din 1877 căzând la datorie și locuitori ai comunei.

Locuitorii comunei Topana desfășoară preponderent activități legate de agricultură. Se cultivă în principal grâu, ovăz, porumb, cartofi, legume și plante de nutreț. Pomicultura este practicată din vremuri străvechi, cultivându-se în special prunul. Zootehnia este și ea practicată în Topana, efectivele de animale regăsindu-se în mare parte în gospodării individuale, unde sunt dezvoltate pentru consum propriu.
Componența etnică a comunei Topana

     Români (91,13%)

     Alte etnii (0%)

     Necunoscută (8,87%)
Componența confesională a comunei Topana

     Ortodocși (90,86%)

     Alte religii (0%)

     Necunoscută (9,14%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Topana se ridică la 755 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 991 de locuitori.[3] Majoritatea locuitorilor sunt români (91,13%), iar pentru 8,87% nu se cunoaște apartenența etnică.[4] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (90,86%), iar pentru 9,14% nu se cunoaște apartenența confesională.[5]

Politică și administrație

[modificare | modificare sursă]

Comuna Topana este administrată de un primar și un consiliu local compus din 9 consilieri. Primarul, Gheorghe Barbu[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat6      
Partidul PRO România1      
Partidul Național Liberal1      
Uniunea Salvați România1      

Personalități

[modificare | modificare sursă]

Legături externe

[modificare | modificare sursă]