Comuna Făgețelu, Olt

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Făgețelu
—  comună  —
Chilia OT.bis din drum.jpg
Map
Făgețelu (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 44°47′22″N 24°32′20″E ({{PAGENAME}}) / 44.78936°N 24.538946°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețOlt county coat of arms.jpg Olt

SIRUTA126905

ReședințăFăgețelu
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Făgețelu[*]Stelian Stoicescu[*][3] ( PSD, octombrie 2020)

Suprafață
 - Total46,46 km²

Populație (2011)[1][2]
 - Total 1219 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal237165

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Făgețelu este o comună în județul Olt, Muntenia, România, formată din satele Bâgești, Chilia, Făgețelu (reședința), Gruiu, Isaci și Pielcani.

Așezare geografică[modificare | modificare sursă]

Comuna Făgețelu este situată în partea de nord, nord-est a județului Olt, la o distanță de 54 km de orașul Slatina și la 37 km de orașul Pitești. Are o suprafață de 45 km². Comuna Făgețelu face parte din categoria comunelor care se întâlnesc în Podișul Getic, respeciv Platforma Cotmeana, cu relieful deluros, fiind axată pe cursul superior al râului Vedea, față de care are o poziție apoape semetrică. În componența comunei Făgețelu intră satele: Făgețelu, Păcala, Bâgești, Chilia, Ciorâca, Gruiu, Isaci, Pielcani.

Spre nord, comuna Făgețelu se învecinează cu comuna Topana, în vest cu Leleasca, iar la est cu Vedea și în același timp cu județul Argeș. La sud se învecinează cu comuna Spineni.

În raport cu liniile de analiză geometrică ale globului pământesc, comuna Făgețelu este așezată la circa 30 km sud de paralela 45° latitudine nordică și cam la aceeași distanță între meridianele de 24° și 25° longitudine estică.

Comuna Făgețelu se distinge de celelalte localități din județ nu numai prin întindere și aproximativa simetrie față de albia râului Vedea, ci și prin predominarea altitudinii generale de peste 180 m (în rare excepții depășind cu puțin 200 – 230 m), simplitatea structurii geologice și zonalitatea altitudinală a condițiilor bioclimaterice și pedologice.

Așezările omenești reflectă o strânsă legătură cu relieful și hidrografia, cu liniile de circulație, orientate pe două direcții principale (nord-sud și vest-est), condițiile fizico-geografice fiind prielnice dezvoltării vieții și activității umane din cele mai vechi timpuri, determinând în bună parte structura și ocupațiile de bază ale locuitorilor.[necesită citare]

Comuna Făgețelu iese în evidență în primul rând prin funcția ei agricolă și, într-o mai mică măsură, prin disponibilitățile de tip comercial-industrial. Satul cel mai vechi atestat documentar este Făgețelu (hrisovul domnesc din 1475, 1 iunie); satul Păcala în 1677, satul Ciorîca în 1644, satul Isaci sau Badea figurează în 1818, satul Gruiu în 1822 iar Pielcani în 1872 . (Anexa nr. 2 și 3)

Față de reședința comunei, satele sunt așezate la distanțe cuprinse între 2 km (satul Isaci) și 6 km (satul Pielcani). Drumurile de interes local sunt în cea mai mare parte modernizate, iar cele naționale brăzdează comuna de-a lungul și de-a latul ei; respectiv – drumul național Pitești – Drăgășani, de la est la vest, și drumul național Slatina – Râmnicu-Vâlcea de la sud la nord. Cea mai apropiată stație de cale ferată este gara Corbu, situată la 35 km.

Scurt istoric[modificare | modificare sursă]

Cea mai veche atestare documentară a satului Făgețelu (sat care dă și denumirea actuală a comunei Făgețelu) este Hrisovul domnesc din anul 1475.[4] Pe teritoriul comunei Făgețelu, în satul Chilia, se află un muzeu sătesc, operă și contribuție a sculptorului Nicolae Nica.


Demografie[modificare | modificare sursă]
Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Făgețelu

     Români (97,94%)

     Necunoscută (1,96%)

     Altă etnie (0,08%)Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Făgețelu

     Ortodocși (96,22%)

     Adventiști de ziua a șaptea (1,39%)

     Necunoscută (1,96%)

     Altă religie (0,41%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Făgețelu se ridică la 1.219 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 1.455 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (97,95%). Pentru 1,97% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (96,23%), cu o minoritate de adventiști de ziua a șaptea (1,39%). Pentru 1,97% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[5]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Făgețelu este administrată de un primar și un consiliu local compus din 9 consilieri. Primarul, Stelian Stoicescu[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din octombrie 2020. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat5     
Partidul Național Liberal3     
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților1     

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
  2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populaţia stabilă după etnie – judeţe, municipii, oraşe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2020, Autoritatea Electorală Permanentă 
  4. ^ Petruț Pârvescu, "Istoria unui sat medieval - Făgețelu, județul Olt", Ed. Geea, 2005
  5. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populaţia stabilă după religie – judeţe, municipii, oraşe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]