Castelul Pekri din Ozd

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Castelul Pekry-Radák din Ozd
Ozd.JPG
Poziționare
Coordonate46°21′26″N 24°06′44″E / 46.3571°N 24.1123°E
Localitatesatul Ozd, județul Mureș
Țara România
Edificare
Data finalizăriiante 1705, refăcut 1732
Clasificare
Cod LMIMS-II-m-A-15741

Castelul Pekry-Radák din Ozd (în maghiară Pekry-Radák-kastély) este un monument istoric situat în satul Ozd, județul Mureș care figurează pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: MS-II-m-A-15741.[1]

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Clădirea a fost construită în secolul al XVII-lea, dar circumstanțele construirii castelului sunt incerte.

În 1709, în timpul răscoalei lui Rákóczi, clădirea a fost incendiată de trupele austriece și abia în în 1732 a fost refăcută.

În prima jumătate a secolului XX, castelul a intrat în posesia baronului Johann Konrad von Konradsheim și a sotiei sale, Ilona Teleki.[2]

După 1945, castelul a trecut în proprietatea statului, având același destin ca numeroase alte reședințe nobiliare. Mobilierul, cărțile și obiectele decorative dispar, ansamblul primește diverse funcțiuni: adăposteste birourile CAP, apoi devine școală, cămin cultural, locuință pentru diverse cadre didactice, fără a primi însă reparații. În cele din urma este abandonat din cauza stării avansate de degradare. Acoperișul se deteriorează considerabil, iar infiltrațiile amenință structura clădirii.

Domeniul este retrocedat de către statul român fiicei Ilonei Teleki, iar aceasta a concesionat Fundației „Bonus Pastor” în 1997, ce continuă proiectele de revitalizare. Grânarul este restaurat cu anumite modificări necesare și transformat în centru de terapie pentru persoanele ce suferă de diverse forme de dependență. În prezent, fundația intenționează să restaureze integral castelul și să îl amenajeze ca centru cu funcțiuni multiple.

Imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ministerul Culturii - Lista Monumentelor Istorice
  2. ^ CRISTINA BELIGĂR. „Castelul Radák-Pekri din Ozd, Mureș: Patru milioane de euro sau asumarea destinului”. Accesat în FEBRUARIE 18, 2019.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Castelul Pekri din Ozd