Sari la conținut

Biserica reformată mică din Târgu Mureș

46°32′23″N 24°34′00″E (Biserica reformată mică din Târgu Mureș) / 46.5397°N 24.5668°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica Mică
Kistemplom
Informații generale
ConfesiuneReformat
Jurisdicție religioasăProtopopiatul Reformat Mureș  Modificați la Wikidata
Tipbiserică
Țara România Modificați la Wikidata
LocalitateTârgu Mureș
stat suveranMureș
Coordonate46°32′23″N 24°34′00″E ({{PAGENAME}}) / 46.5397°N 24.5668°E
Date despre construcție
Stil arhitectonicbaroc târziu (copf)
ArhitectAndrás Lantos
Turle1
Capacitate800 pers.
Istoric
Data începerii  Modificați la Wikidata
Data finalizării1830
Localizare
Monument istoric
AdresaStr. Ștefan cel Mare 22, municipiul Târgu Mureș[1]
Clasificare
Cod LMIMS-II-m-B-15546
Prezență onlinesite web oficial
Prezență online
www.kistemplom.ro

Biserica Reformată Mică (în maghiară Kistemplom) este un lăcaș de cult construit între anii 1815-1830. Cea de-a doua denumire este o denumire populară, biserica fiind mai mică decât cealaltă biserică istorică reformată din oraș, Biserica Reformată din Cetate. Înaintea construcției a fost aici o casă socială, așa-numita ispotály (azilul săracilor) cu o capelă. Institutul social era finanțat de Biserica Reformată, iar bolnavii și săracii aveau reguli foarte stricte, calviniste.

Biserica este monument istoric, cu codul MS-II-m-B-15546.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Lângă azilul săracilor, situat la capătul străzii Szent Miklós (azi strada Ștefan cel Mare), s-a construit o biserică mică de lemn încă la începutul secolului al XVIII-lea. Această clădire modestă s-a prăpădit însă pe parcursul deceniilor, iar la începutul secolului al XIX-lea construirea unei noi biserici de piatră pentru tot mai numeroasa comunitate reformată din Târgu Mureș a devenit o necesitate. În anul 1815 lucrările de construcție au început în locul fostului azil pentru săraci, lângă vechea biserică reformată de lemn. Piatra de temelie a fost depusă de către Sámuel Kemény, președintele tribunalului suprem al Transilvaniei și primcuratorul[2] Lukáts László Borosnyai în cadrul unui moment festiv ceea ce a avut loc după rostirea rugăciunii de către preotul Márton Székely.[3]

Descriere[modificare | modificare sursă]

Biserica este încadrată în șirul clădirilor de pe latura vestică a străzii Ștefan cel Mare (odinioară Gecse Dániel și Szent Miklós). Are un plan de biserică-sală, orientată aproximativ pe axul est-vest, și compus din turn și nava dreptunghiulară cu închidere semicirculară în capătul vestic. Intrarea principală se deschide sub turn, existând și două intrări secundare, pe latura de sud și în capătul vestic al navei.

Fațada principală, aferentă frontului stradal este marcată de corpul turnului înalt, partea inferioară a acestuia fiind parțial integrată în interiorul navei și scos în rezalit. Este articulată cu pilaștri cu capiteluri toscane, între care se deschid trei ferestre semicirculare de mari dimensiuni, cu pervazuri profilate și ancadramente simple cu bolțar median accentuat. Pe fronton, deasupra unei cornișe simple, într-un panou dreptunghiular, mărginit de ornamente sumar realizate, asemănătoare rocaille-urilor baroce este inscripționat un citat din Psalmul 100: MENJETEK BÉ AZ ÚR KAPUJIN / HÁLA ADÁSSAL („Intrați cu laude pe porțile Lui!”).[4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Monuments database,  
  2. ^ În biserica reformată primcuratorul este ales dintre credincioși și organele de guvernare și de reprezentare ale parohiei, Adunarea generală parohială și Consiliul parohial, sunt conduse de preot și primcurator (curator) după principiul democratic. Vezi: Statutul Bisericii Reformate din România Arhivat în , la Wayback Machine. (accesat pe 12.12.2019)
  3. ^ hu Sándor Bereczki, Péter Lakatos: A templom és gyülekezet története, Kistemplom.ro (accesat pe 12.12.2019)
  4. ^ Biserica reformată mică, Târgu Mureș, Enciclopedia Virtuală din România, Referinte.ro (accesat pe 12.12.2019)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica Reformată Mică din Târgu Mureș