Iernut

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Iernut
Radnót
—  oraș  —
Biserica Reformată din Iernut
Biserica Reformată din Iernut
Stemă
Stemă
Iernut se află în România
Iernut
Iernut
Iernut (România)
Localizarea orașului pe harta României
Iernut se află în Județul Mureș
Iernut
Iernut
Iernut (Județul Mureș)
Localizarea orașului pe harta județului Mureș
Coordonate: 46°27′13″N 24°14′0″E ({{PAGENAME}}) / 46.45361°N 24.23333°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețMures county coat of arms.svg Mureș

SIRUTA117827
Atestare documentară1257

ReședințăIernut[*]
Componență

Guvernare
 - PrimarIoan Nicoară[*][3][4] ( PNL, )

Suprafață
 - Total106,36 km²
Altitudine250 m.d.m.

Populație (2011)[1][2]
 - Total 8373 locuitori
 - Densitate78,72 loc./km²

Fus orarUTC+2
Cod poștal545100

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata

Localizare în cadrul județului
Localizare în cadrul județului
Iernut în Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-1773
Iernut în Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-1773

Iernut, colocvial Ernot, Iernot, (în maghiară Radnót, în germană Radnuten) este un oraș în județul Mureș, Transilvania, România, format din localitatea componentă Iernut (reședința), și din satele Cipău, Deag, Lechința, Oarba de Mureș, Porumbac, Racameț, Sălcud și Sfântu Gheorghe. Orașul este situat în vestul județului, pe râul Mureș, pe DN15 la 2 km de intersecția acestuia cu DN14A.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Iernut, parte componentă a județului Mureș, este situat în partea centrală a Podișului Transilvaniei, pe cursul mijlociu al râului Mureș între localitățile Târgu Mureș (30 km) și Luduș (14 km), la latitudine nordică de 46°27′13″ și longitudine estică de 24°14′0″. Altitudinea absolută de 286 de metri se află în zona bisericii romano-catolice. Suprafața orașului este de 106 km2 și ocupă 1,5%-2% din județul Mureș.

Orașul Iernut se găsește pe malul stâng al râului Mureș, pe Drumul Național DN15, respectiv pe Drumul European E60, între Târgu Mureș, Turda și Cluj-Napoca. Nodul rutier al Autostrăzii A3 se află la distanța de 3,6 km de Parcul Central. Comunele învecinate Iernutului sunt: Adămuș, Bichiș, Bogata, Cucerdea, Cuci, Iclănzel, Ogra.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Mureșul la Iernut

Relieful are un aspect tipic deluros, cu unele suprafețe de șes în parte stângă a Mureșului, acestea fiind de fapt terase ale râului Mureș. Cea mai înaltă dintre aceste terase se află și la cea mai mare distanță de localitate, aceasta fiind la Cigașe, la o altitudine de 448m, următoarea terasă de la I.S.C.I.P, de 8-10m, este una de oraș, altă terasă este cea aluvionară și este adesea inundată.

În partea dreaptă a Mureșului există un număr redus de terase, locul acestora fiind luat de versanții cu pante accentuate și/sau chiar abrupte. Între Iernut și Lechința pantele abrupte suferă prăbușiri masive datorate înclinării pantelor și subsăparilor apei Mureșului ducând la un aspect de macro-relief, vegetația lipsind complet. Valea Mureșului are o deschidere largă (3–5 km). Interfluviile sunt rotunjite, afectate de alunecări și rupturi, altitudinea lor maximă fiind de 496m.

Clima din partea de podiș este una continentală, moderată de dealuri și pădure. Localizarea Iernutului în partea centrală a Podișului Transivaniei, străjuit de lanțurile masive ale Carpaților, cu o mare deschidere în partea de NV formează invaziile maselor de aer umed din direcțiile vestice. Carpații Orientali constituie o barieră climatică față de invaziile maselor de aer din E și NE.

Temperatura medie a aerului în timpul anului este de aproximativ 9 grade Celsius. Temperatura medie a lunii ianuarie este de aproximativ -3 grade Celsius, iar cea a lunii iulie este de aproximativ 20 de grade Celsius. Cea mai caldă lună a anului este iulie iar cea mai rece este în ianuarie. Ultimele zile cu temperaturi de 0 grade Celsius apar de obicei la sfârșitul lui aprilie, primele înghețuri apar în octombrie și durează de obicei 190 de zile. Cele mai însemnate cantitați de precipitații cad în luna iunie iar cele mai reduse în martie, rezultând o medie anuală de 627,1 mm. Media cantității de precipitații în luna martie este de aproximativ 26 mm, respectiv 99 mm în luna iunie. Intensitatea vânturilor este redusă și doar vânturile din NV se apropie de 3 m/s.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Localitatea este atestată documentar din anul 1257 cu numele de Ranoltu. Pe situl istoric al orașului s-au găsit vestigii ale unei colonii romane. În urma săpăturilor arheologice s-au descoperit fragmente ceramice aparținând epocii neolitice (4500-2500 î.C.). Cele mai vechi documente scrise care s-au păstrat datează din anul 1257. Aici a trăit și Mihai Apafi al II-lea, principe al Ardealului.

În perioada anilor 1461-1700, Iernutul capătă statutul de târg (oppidum-Radnot), un târg de vite care avea centrul în apropierea actualei periferii a orașului.

Primul primar sub guvernare românească a localității a fost Ioan Ghip, participant la primul război mondial și membru al gărzii naționale din Iernut la vremea respectivă. În perioada dintre cele două războaie mondiale, Iernutul a făcut parte din județul Târnava-Mică (interbelic) și a fost reședința Plasei Iernut.

În lunile septembrie-octombrie 1944, în apropierea orașului Iernut, s-au dat cele mai grele lupte de pe teritoriul României din cel de-al doilea război mondial. În aceste lupte și-au pierdut viața circa 11.000 de militari români.

La data de 17 aprilie 1989 localitatea Iernut a devenit oraș. Aici a fost instalată o copie a „Statuii Lupoaicei” („Lupa Capitolina”), simbolul latinității poporului român.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

 • Numele Ranoltu, atestat documentar din 1257, provine de la numele germanic Reinold (de:Reinold, fr:Renaud (prénom)), al posesorului feudal al ținutului respectiv (la fel ca Villa Herbordi pentru Blaj etc.)

Demografie[modificare | modificare sursă]

La recensământul din anul 1930 au fost înregistrați 2.464 locuitori, dintre care 1.414 maghiari, 826 români, 127 rromi, 84 evrei ș.a. Sub aspect confesional populația era alcătuită din 1.148 reformați, 786 greco-catolici, 310 romano-catolici, 96 ortodocși, 84 mozaici ș.a.Circle frame.svg

Componența etnică a orașului Iernut

     Români (72,91%)

     Maghiari (12,77%)

     Romi (9,71%)

     Necunoscută (4,41%)

     Altă etnie (0,18%)

Circle frame.svg

Componența confesională a orașului Iernut

     Ortodocși (72,46%)

     Romano-catolici (2,5%)

     Reformați (10,2%)

     Penticostali (3,4%)

     Greco-catolici (3,38%)

     Creștini după evanghelie (1,09%)

     Necunoscută (4,57%)

     Altă religie (2,37%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Iernut se ridică la 8.373 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 9.523 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (72,91%). Principalele minorități sunt cele de maghiari (12,77%) și romi (9,72%). Pentru 4,41% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (72,46%), dar există și minorități de reformați (10,2%), penticostali (3,4%), greco-catolici (3,39%), romano-catolici (2,5%) și creștini după evanghelie (1,09%). Pentru 4,57% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[5]

Iernut - evoluția demografică

Date: Recensăminte sau birourile de statistică - grafică realizată de Wikipedia

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Orașul Iernut este administrat de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Ioan Nicoară[*], de la Partidul Național Liberal, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal6      
Partidul Social Democrat5      
Partidul Mișcarea Populară3      
Uniunea Democrată Maghiară din România1      

Economie[modificare | modificare sursă]

 • În agricultură orașul Iernut a înregistrat de a lungul anilor una din cea mai mare producție de grâu din județ. În anul 2007 această producție fiind în medie de 3.649 kilograme de grâu la hectar și cea mai mare producție a anului din județ.
 • Centrala Termo-electrică situată la ieșirea din orașul Iernut aduce cel mai mare venit localității. Alte ramuri ale economiei sunt Centrul logistic LIDL, Banca Transilvania,micile magazine, restaurantele, gara C.F.R., transportul între sate, ferma Silvaur și lacurile piscicole de la periferie.
 • Din orașul Iernut existǎ legǎturi directe spre Oradea, Sibiu, Piatra Neamț, Onești, Timișoara, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Constanța, Mangalia, Arad, Budapesta.
 • Orasul Iernut se află la 15 km de Aeroportul Internațional de la Târgu Mureș, fiind aflat în ruta viitoarei autostrăzi A3.

Obiective turistice[modificare | modificare sursă]

Biserica Reformată[modificare | modificare sursă]

Biserica reformată, edificată în stil gotic între 1486-1593, este cea mai veche construcție din Iernut. Fondurile necesare realizării edificiului au fost donate de familia Bogáthi. Inițial, lăcașul de cult a servit catolicii, dar la mijlocul secolului al XVI-lea când Reforma Protestantă a ajuns în meleagurile mureșene, locuitorii orașului au devenit reformați.

Corul bisericii, având o boltă pe ogive, specifică stilului gotic, precum și ferestre cu deschideri în arc frânt, face parte probabil din prima etapă de construcție. Sub cor se cunoaște existența unei cripte a cărei intrare a fost zidită cu ocazia unor renovări mai recente. Arcul de triumf care desparte corul de restul bisericii are o deschidere în arc frânt, nu foarte amplă în raport cu dimensiunile interiorului.[7]

Biserica este alcătuit dintr-o singură navă, acoperită de cu o boltă semicirculară și având pe latura de vest, deasupra intrării un balcon susținut de doi stâlpi simpli, adăugat abia în anul 1936. Latura sudică a bisericii păstrează un ancadrament în stil renascentist târziu. Anul 1593, înscris pe frontonul acestuia, de-o parte și de alta blazonului, ar putea fi luat ca punct de reper pentru o a doua etapă de construcție, când biserica este mărită din grija nobilului Ferencz Kendy.[8]

La exterior s-a adoptat sistemul de susținere specific stilului gotic, bazat pe contraforturi.

Turnul a fost ridicat în anul 1909 și se încadrează stilului neogotic. Partea superioară a acestuia este decorată cu brâuri de cărămidă care urmăresc muchiile turnului sau conturul ferestrelor. În curtea bisericii se găsesc pietre funerare cu blazoanele unor familii nobiliare sculptate în relief.

Castelul Kornis-Rákóczi-Bethlen[modificare | modificare sursă]

Castelul Kornis - Rákoczi - Bethlen din Iernut

Clădirea Castelului Rákóczi din Iernut a fost construit de Gáspár Bogáti în stil renascentist (1545). Ancadramentul portalului datează din 1574, fiind realizat tot în stilul Renașterii. Clădirea a fost modificată între 1650-1660 de principele Transilvaniei Gheorghe Rákóczi al II-lea, după planurile arhitectului venețian Agostino Serena. Edificiul îmbină elemente ale goticului târziu cu elemente renascentiste.

Imobilul a adăpostit o bună perioadă de timp Liceul Agricol din localitate. Castelul din Iernut, monument înscris în patrimoniul cultural național, nu are niciun stăpân din cauza tărăgănării procedurii de retrocedării, riscând astfel să ajungă o ruină din cauza birocrației [9]

Alte obiective[modificare | modificare sursă]

 • Biserica reformată din Cipău, monument istoric construit în secolul al XV-lea, deține amvon și tavan casetat bogat pictat
 • Biserica romano-catolică „Adormirea Maicii Domnului” construită între 1896-1898 în stil neoromanic, dotată cu o orgă construită la Pécs în 1898
 • Statuia Lupa Capitolina de la Iernut
 • Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureș.
 • Pentru pescuitul recreativ/sportiv și agrement sunt destinate heleșteele nr.1 și nr.2 cu o suprafață totală de 109 ha luciu de apă.

Personalități[modificare | modificare sursă]

Sport[modificare | modificare sursă]

Echipa de fotbal din Iernut se numește C.S. Iernut și ea a ajuns pentru prima dată în Liga a III-a în anul 2007. În anul 2014, C.S. Iernut a promovat din nou în al treilea eșalon fotbalistic din țara noastră.

Localități înfrățite[modificare | modificare sursă]

Iernut este înfrățit cu orașul belgian Sint-Katelijne-Waver din anul 2001.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
 2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
 3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central 
 4. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
 5. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
 6. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
 7. ^ Gheorghe Andreica, Monografia orașului Iernut până în 1947, Tîrgu-Mureș, Ed.Nico, 2007, pp.240-241.
 8. ^ Gheorghe Andreica, Iernut. Însemnări monografice (1948-2007), Ed. Nico, 2007, p.133.
 9. ^ Castelul din Iernut caută stăpân, Zi de Zi, 2011
 10. ^ https://rodiagnusdei.wordpress.com/2014/07/16/marturia-unei-actrite-din-oradea-hortenzia-meleg/
 11. ^ http://www.cuvantul-liber.ro/news/46880/61/center-b-MOMENT-ARHEOLOGIC-br-Omagierea-Prof-NICOLAE-VLASSA-br-1934-1984-b-center

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Iernut