Sari la conținut

Palatul Administrativ din Târgu Mureș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Prefectura din Târgu Mureș)
Palatul Administrativ
Közigazgatási Palota

Palatul Administrativ
Clădire
Stil arhitecturalsecesionism unguresc
LocTârgu Mureș
OrașTârgu Mureș[1]  Modificați la WikidataTârgu Mureș  Modificați la Wikidata
ȚarăRomânia
AdresăPiața Victoriei (fosta Mátyás király) nr. 2.
Actualii beneficiariOrașul Liber Regal Mureș-Oșorhei
Coordonate46°32′35″N 24°33′25″E / 46.5430694444°N 24.5570833333°E ({{PAGENAME}})
Construcție
Începută1906
Terminată1908
Cost700.000 de coroane
Echipa de proiectare
ArhitectMarcell Komor, Dezső Jakab
InginerJenő Csiszár
Site web
Consiliul Județean Mureș
Prefectura Județului Mureș

Palatul Administrativ (inițial Primăria Orașului Liber Regal Târgu Mureș, în maghiară Közigazgatási Palota, inițial Városháza) este un edificiu construit între anii 1905-1907, din inițiativa primarului György Bernády, drept sediu pentru primăria Târgu Mureș. A fost prima clădire menită să ofere la începutul secolului al XX-lea un aspect nou centrului orașului, caracterisic fiindu-i stilul secession.

Primarul György Bernády iși făcuse cunoscută intenția de a construi o clădire nouă pentru Primărie încă în 1903. Însă în urma unor dezbateri prelungite, proiectul a fost aprobat de abia la 16 mai 1905, când a fost anunțat concursul pentru proiectele de arhitectură. Caietul de sarcini număra cerințe specifice pentru un edificiu public. Se dorea o clădire impunătoare, modernă, dar totuși sobră, potrivită funcției de reprezentare pe care trebuia să o indeplinească. Terenul trebuia folosit căt mai eficient posibil, iar costurile de construcție să se încadreze în anumite limite.

La 25 mai 1905 au fost analizate cele 14 proiecte primite, dintre care Primăria a decis să cumpere cinci. Câștigători au fost declarați arhitecții Marcell Komor și Dezső Jakab, dar comisia le-a cerut să folosească și părți din celelalte patru proiecte cumpărate. Antrepriza a fost asigurată de inginerul Lajos Csiszár. Contractul a fost în valoare de 437.000 de coroane, însă la încheierea plăților, în 1908, costurile ajunseseră la 700.000 de coroane aur.[2]

Din 1962 până în prezent clădirea este sediul administrativ al Consiliului Județean Mureș și al Prefecturii Mureș (până în 1989 Comitetul județean al PCR).

Palatul se remarcă și prin turnul înalt de 60 m, construit inițial drept foișor de foc al orașului. Arhitectura holului cu plafonul boltit în neogotic și sprijinit pe coloane din marmură sculptate, cu vitralii în culori pastelate, e asemănătoare celei a Sălii cavalerilor din Castelul de la Hunedoara. În turnul palatului există un orologiu care are cadrane pe toate cele patru laturi ale turnului, iar bătăile de clopot ale acestuia pot fi auzite din sfert în sfert de oră.

Galerie de imagini

[modificare | modificare sursă]

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Palatul Prefecturii din Târgu Mureș la Wikimedia Commons