Palatul Bürger din Târgu Mureș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Palatul Bürger din Târgu Mureș (fostul restaurant Cocoșul de Aur), foto: decembrie 2018.
Cele trei coloane pe care se sprijină arcele semirotunde

Palatul Bürger este un important monument de arhitectură din orașul Târgu Mureș. Este cunoscut și datorită faptului că în perioada comunistă a găzduit cel mai în vogă restaurant din oraș, „Cocoșul de Aur”. Figurează pe lista monumentelor istorice sub codul LMI: MS-II-m-B-15542.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Palatul a fost construit de un om de afaceri prosper din Târgu Mureș, berarul Albert Bürger, în anul 1897, la câțiva ani după fabrica de bere care îi aparținea. Reședința a fost construită în stil neobaroc, cu elemente secession și a avut această destinație până în preajma celui de-al doilea război mondial. După ce firma a intrat în faliment, clădirile berarului Bürger (palatul, fabrica de bere, un restaurant, o grădină de vară situată în fața Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș) au intrat în proprietatea băncii la care acesta era dator[1].

După venirea comuniștilor la putere proprietățile au fost naționalizate. În anii '50-'60, imobilul a fost folosit ca depozit de băuturi spirtoase, iar ulterior, în anii '70, a fost amenajat ca restaurant, cu cea mai în vogă grădină de vară din oraș din perioada comunistă. După Revoluție localul a fost închis și a început să se degradeze rapid[2].

În 2014, clădirea a fost cumpărată de omul de afaceri Cosmin Pop, și în 2019 au început renovarea, cu intenția de a o transforma în hotel.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Mediafax. „O clădire din Târgu Mureș construită de un berar în 1897, fostă grădină de vară, este acum o ruină”. Accesat în . 
  2. ^ Mediafax. „O clădire din Târgu Mureș construită de un berar în 1897, fostă grădină de vară, este acum o ruină”. Accesat în . 
  3. ^ Visszaadják a marosvásárhelyi Bürger-palota egykori pompáját, Krónika

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]