Alexander Fleming

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Fleming.
Alexander Fleming
Synthetic Production of Penicillin TR1468.jpg
Date personale
Născut[1][2][3][8] Modificați la Wikidata
Lochfield⁠(d), East Ayrshire, Scoția, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Decedat (73 de ani)[1][2][3][8] Modificați la Wikidata
Londra, Anglia, Regatul Unit Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCatedrala Saint Paul din Londra Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (infarct miocardic) Modificați la Wikidata
Părinți Hugh Fleming[*][[Hugh Fleming (Peerage person ID=560660)|​]][9]
Grace Morton[*][[Grace Morton (Peerage person ID=560661)|​]][9] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Amalia Fleming[*][[Amalia Fleming (politiciană greacă)|​]] ()
Sarah Marion McElroy[*][[Sarah Marion McElroy ((died 1949))|​]] () Modificați la Wikidata
Copii Robert Fleming[*][[Robert Fleming ((born 1924))|​]][9] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United Kingdom (3-5).svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
Religiecatolicism[10] Modificați la Wikidata
Ocupație bacteriologist[*][[bacteriologist (profession)|​]]
farmacolog[*]
medic
chirurg[*]
inventator Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[11] Modificați la Wikidata
Activitate
DomeniuBacteriologie
imunologie  Modificați la Wikidata
InstituțieImperial College London
Universitatea din Londra  Modificați la Wikidata
Alma MaterImperial College London
University of Westminster[*][[University of Westminster (university in Westminster, UK)|​]]
Kilmarnock Academy[*][[Kilmarnock Academy (secondary school in East Ayrshire, Scotland, UK)|​]][4]
Imperial College School of Medicine[*][[Imperial College School of Medicine (medical school in London, England)|​]]
St Mary's Hospital Medical School[*][[St Mary's Hospital Medical School (constituent school of Imperial College London)|​]]  Modificați la Wikidata
OrganizațiiSocietatea Regală din Londra
Academia Pontificală de Științe[*][5]
Royal College of Physicians[*]
Academia Regală Neerlandeză de Arte și Științe
Real Academia de Medicina de Cataluña[*][[Real Academia de Medicina de Cataluña (cultural property in Barcelona, Spain)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiPremiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină ()[6][7]
Knight Bachelor[*][[Knight Bachelor (title granted to a man who has been knighted by the British monarch but not inducted as a member of one of the organised orders of chivalry)|​]] ()
Actonian Prize[*][[Actonian Prize (septennial award conferred by the Royal Institution)|​]] ()
Medalia Albert[*] ()
doctor honoris causa por la Universidad Complutense de Madrid[*][[doctor honoris causa por la Universidad Complutense de Madrid |​]] ()
Ehrendoktorat der Universität Graz[*][[Ehrendoktorat der Universität Graz |​]]
docteur honoris causa de l'université de Liège[*][[docteur honoris causa de l'université de Liège (award)|​]]
Membru al Societății Regale[*] ()[4]
Honorary Fellow of the Royal Society of Edinburgh[*][[Honorary Fellow of the Royal Society of Edinburgh (fellows of the Royal Society of Edinburgh who are of exceptional distinction)|​]]
Fellow of the Royal College of Physicians of Edinburgh[*][[Fellow of the Royal College of Physicians of Edinburgh (award)|​]]
Fellow of the Royal College of Physicians of London[*][[Fellow of the Royal College of Physicians of London (Award granted by the Royal College of Physicians (of London))|​]]
Gran Cruz de la Orden Civil de Alfonso X el Sabio[*][[Gran Cruz de la Orden Civil de Alfonso X el Sabio |​]] ()  Modificați la Wikidata
Semnătură
Casa, Arkansas Post Office.jpg
Medalia Premiului Nobel

Sir Alexander Fleming (n. , Lochfield⁠(d), Scoția, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. , Londra, Anglia, Regatul Unit) a fost un bacteriolog scoțian, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină pe anul 1945 împreună cu Ernst Boris Chain și Sir Howard Walter Florey. În anul 1928 a descoperit penicilina produsă de mucegaiul Penicillium notatum.

Cercetările au fost reluate în 1939 de un colectiv de la Oxford. În 1940, Fleming, doi biochimiști englezi - Ernest Boris Chain și Norman George Heatley - și un medic australian - Howard Walter Florey - au izolat și preparat în stare purificată și concentrată penicilina, una dintre marile realizări ale omenirii. A avut lucrări privind lizozimul, o enzimă bacteriolitică din țesuturi și secreții.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Alexander Fleming s-a născut pe 6 august 1881 în satul scoțian Lochfield. Părinții lui, Grace Morton și Hugh Fleming erau agricultori și nu erau oameni înstăriți.

La 14 ani, Fleming locuiește în Londra și obține premiul "Polytechnic School of Regent Street". În 1901 merge la "St. Mary's Hospital Medical School" din Paddington, continuă studiile grație unei mici moșteniri primite de la un unchi de-al său. Fleming termină studiile cu rezultate deosebite în anul 1906, iar doi ani mai târziu obține "Medalia Cheadley" pentru lucrarea "Infecția bacteriană acută". În 1909 primește diploma de medic chirurg specialist.

A fost căsătorit de două ori, având un fiu cu prima soție, Sarah McElroy. Cea de-a doua soție, Amalia Voureka Coutsouris, bacteriologă, era originară din Grecia.

Fleming a murit la 11 martie 1955, în urma unei puternice răceli, refuzând ajutorul medical specializat. Febra ridicată și slăbirea organismului au provocat decesul său. A fost îngropat alături de lordul Nelson, la catedrala Saint Paul.

Contribuții[modificare | modificare sursă]

Aprecierea de care se bucura îi asigură lui Fleming un loc în colectivul științific al profesorului Almroth Wright, specialist în domeniul patologiei și pionier în domeniul imunologiei. Sub îndrumarea acestui profesor, Alexander Fleming efectuează cercetări asupra leprei și ciumei, și a altor boli, dar, din lipsa voluntarilor pe care să experimenteze, testează vaccinurile pe el și pe familia sa.

Observând modul în care rănile soldaților din primul război mondial sunt pansate, Fleming constată că mijloacele folosite atunci pentru dezinfectarea și curățirea rănilor provoacă adesea urmări mult mai grave.

Analizând problema împreună cu profesorul Wright, cei doi specialiști ajung la concluzia că aceste mijloace reduc capacitatea naturală de apărare a organismului. Trebuia să găsească un dezinfectant care să nu slăbească sistemul imunitar al pacientului. Fleming a început din nou să studieze bacteriile și a continuat lucrările începute anterior. Soarta a vrut ca, în anul 1928, omul de știință să plece în vacanță, lăsând în laboratorul său o cutie Petri cu o tulpină de bacterie cultivată pe ea, care provoca, printre altele, abcese. Când s-a întors, cutia era acoperită de mucegai iar toate bacteriile dispăruseră. Acest mucegai este Penicillium notatum - de unde și numele penicilinei.

Trebuie precizat faptul că Fleming a fost bucuros de publicarea lucrării cu privire la descoperirea făcută. Știa că penicilina este mai eficientă decât fenolul, dar abia ulterior savanții britanici Florey și Chain au folosit-o pentru tratarea infecțiilor. Întâmplător, au ajuns la rezultatele cercetărilor lui Fleming și la mostra lui de mucegai, care, din fericire, s-a păstrat în stare bună. În timpul celui de al doilea război mondial, ei au folosit medicamentul pe scară mică, deoarece obținerea substanței era foarte costisitoare.

În timpul atacurilor aeriene asupra Londrei, Florey și Chain au cultivat penicilina în toate vasele accesibile și i-au informat pe americani despre studiile efectuate și despre efectele penicilinei. Producția propriu-zisă, pe scară largă a penicilinei, a fost începută de către Statele Unite ale Americii. Florey, Chain și Fleming au primit Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină, pentru descoperirea penicilinei, în anul 1945.

Așadar, aportul lui Fleming la descoperirea penicilinei a fost foarte important, dar nu i se poate atribui meritul în totalitate. În schimb, cu siguranță, el a descoperit singur în anul 1921 o altă substanță, o enzimă naturală care distruge bacteriile - lizozim. În cazul lizozimului, descoperirea a venit în urma cercetărilor efectuate asupra propriilor mucozități. Această substanță apare în secrețiile omului dar și în afara organismului uman și are proprietăți antibacteriene. Din păcate, și în acest caz, Fleming nu a reușit să separe această substanță. Din nou s-a limitat la publicarea rezultatelor cercetării sale. Lizozimul a fost extras de către un alt savant.

Apreciere și recunoștință[modificare | modificare sursă]

Alexander Fleming a fost foarte apreciat în Anglia până la sfârșitul vieții pentru descoperirea sa. În anul 1944, lui Fleming i s-a acordat distincția de Sir, iar un an mai târziu a devenit membru al Royal Society.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c d Alexander Fleming (în neerlandeză), Biografisch Portaal 
 2. ^ a b c d Alexander Fleming, SNAC, accesat în  
 3. ^ a b c d Alexander Fleming, Find a Grave, accesat în  
 4. ^ a b https://royalsocietypublishing.org/doi/pdf/10.1098/rsbm.1956.0008  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 5. ^ http://www.pas.va/content/accademia/en/academicians/deceased/fleming.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 6. ^ http://www.nobelprize.org/nomination/archive/show_people.php?id=3058  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 7. ^ https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/about/amounts/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 8. ^ a b c d A. Fleming, KNAW Past Members, accesat în  
 9. ^ a b c The Peerage 
 10. ^ Gobierno de Canarias[*][[Gobierno de Canarias (government of the autonomous community of Canary Islands (Spain))|​]], 100 EMINENTES CIENTÍFICOS CRISTIANOS QUE CAMBIARON EL MUNDO (în spaniolă) 
 11. ^ Autoritatea BnF, accesat în  

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Maurois, A. Alexander Fleming, Editura Medicală, 1965.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Alexander Fleming