Familia Leakey

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

O familie a făcut mai mult decât oricare alta pentru a desluși misterul dezvoltării timpurii a rasei umane și a istoriei rudelor noastre fosile, hominizii. Lucrând în Africa, echipa formată din Louis și Mary Leakey, soț și soție, și fiul lor, Richard, au găsit dovezi fascinante ale existenței strămoșilor omului, care arătau faptul că în Africa s-au desfășurat diferite etape ale începuturilor omenirii. Încă persistă o controversă în legătură cu felul în care erau înrudiți acești strămoși ai omului, însă, fără familia Leakey, această dezbatere nu ar fi putut avea loc astăzi.

Cheile Olduvai[modificare | modificare sursă]

Louis și Mary Leakey au petrecut mai bine de 20 de ani săpând în Cheile Olduvai, la sud de Câmpia Serengeti, în Kenya. Din această zonă s-au scos la iveală obiecte extraordinare. Au găsit multe oase de animale și unelte din piatră realizate de hominizii care au trăit cu milioane de ani în urmă. Mary și Richard Leakey au descoperit împreună oase de hominizi de o importanță extraordinară, transformând zona într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din lume.

Laetoli[modificare | modificare sursă]

În 1978, Mary Leakey a mai făcut o descoperire excepțională: urmele fosilizate a trei hominizi, păstrate în cenușă vulcanică la Laetoli, la sud-vest de Olduvai. Urmele au dovedit că Australopitecus avea o poziție verticală acum cel puțin 3,6 milioane de ani, mai devreme decât crezuseră oamenii de știință.

Lacul Turkana[modificare | modificare sursă]

Richard Leakey a continuat munca părinților săi, făcând descoperiri importante la lacul Turkana, Kenya, și în alte situri din Africa de Est și Etiopia. El a găsit rămășițe ale lui Homo habilis datând de acum 1,88 milioane de ani.

Date[modificare | modificare sursă]