Edwin Hubble

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Acest articol se referă la astronom. Pentru politician, vedeți Edwin N. Hubbell. Pentru trombonist,, vedeți Eddie Hubble.
Edwin Powell Hubble
Hubble.jpg
Născut 20 noiembrie 1889
Marshfield, U.S.
Decedat 28 septembrie 1953 (63 de ani)
San Marino, California
Alma Mater University of Chicago
University of Oxford

Edwin Powell Hubble (n. 20 noiembrie 1889, Marshfield, Missouri – d. 28 septembrie 1953, San Marino, California) a fost un astronom și cosmolog american, fondatorul astronomiei extragalactice.

A schimbat profund înțelegerea felului în care trebuie să concepem Universul prin demostrarea existenței altor galaxii, altele decât cea a noastră, Calea Lactee.

Hubble a descoperit, de asemenea, modul corect de aplicare al "Efectului Doppler" la expansiunea Universului, numit specific în astronomie și cosmologie "Deplasarea spre roșu". Efectul observat de el în modificarea spectrul electromagnetic al galaxiilor stabilea o proporționalitate între variația spectrului electromagnetic al unei anumite galaxii și depărtarea acesteia de planeta noastră, Pământ. Această proporționalitate, care a devenit cunoscută ca Legea lui Hubble, a definit și a măsurat expansiunea universului.

Hubble este adesea creditat incorect cu descoperirea efectului deplasării spre roșu, efectul Doppler, în cazul galaxiilor, dar acest fenomen fusese observat de alți astronomi în anii 1910, incluzând pe Vesto Slipher de la Lowell Observatory. Slipher raportase observarea efectului de deplasare spre albastru, dar și cel al deplasării spre roșu în spectrul galaxiilor spirală, indicând mișcarea brațelor acestora către și înspre Pământ, aceste deplasării fiind dovada indirectă a rotației acestor galaxii.[1] În aceeași perioadă de timp, alte măsurători ale deplasărilor spre roșu și analize ale semnificației acestora au fost realizate de James Keeler la observatorele astronomice Lick și Allegheny, respectiv de William Campbell, la același Lick Observatory.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Descoperiri[modificare | modificare sursă]

Universul dincolo de Calea Laptelui[modificare | modificare sursă]

Deplasarea spre roșu crește odată cu distanța[modificare | modificare sursă]

Telescopul Hooker de 2,54 m (sau de 100 de inches diametru) de la Mount Wilson Observatory, din comitatul Los Angeles, cu ajutorul căruia Hubble a măsurat distanțele dintre galaxii și apoi a măsurat rata de expansiune a Universului.

Alte descoperiri[modificare | modificare sursă]

Hubble a descoperit și un asteroid, la 30 august 1935, care a fost ulterior numit 1373 Cincinnati. Hubble a scris de asemenea, O prezentare observațională a cosmologiei (în original, The Observational Approach to Cosmology), respectiv Tărâmul nebuloaselor (în original, The Realm of the Nebulae), în aproximativ aceeași perioadă de timp.

Premiul Nobel[modificare | modificare sursă]

Onoruri[modificare | modificare sursă]

Premii[modificare | modificare sursă]

Numite după Hubble[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Slipher, Vesto M. (1917), "Nebulae", Proceedings of The American Philosophical Society, Vol. 56, p. 403. Retrieved 2010-03-26.

Bibliografie suplimentară[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Edwin Hubble