Henry Ford

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Henry Ford
Ford Henry.jpg
Henry Ford, c. 1919
Născut 30 iulie 1863
Greenfield Township, Dearborn, Michigan, U.S.
Decedat 7 aprilie 1947
Fair Lane, Dearborn, Michigan, U.S.
Cetățenie Statele Unite ale Americii
Ocupație Afaceri, Inginerie
Religie Protestant Episcopal
Soție Clara Jane Bryant
Copii Edsel Ford
Părinți William Ford and Mary Ford
Premii Elliott Cresson Medal[*]
Ordinul Vulturul German
Semnătură

Henry Ford (n. 30 iulie 1863- d. 7 aprilie 1947) a fost fondator al industriei americane de automobile, a întemeiat Ford Motor Company (1903), autor al unui nou mod de organizare a producției industriale, cunoscut sub denumirea de fordism.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Coperta revistei Time prezentandu-l pe Henry Ford ca omul anului

Henry Ford s-a născut pe data de 30 iulie 1863, în districtul Wayne, Michigan. Fiul unor emigranți irlandezi, Mary și William Ford, care s-au stabilit la o fermă în Dearborn, își ajută tatăl cu gospodăria, și urmă școala într-o clădire cu o singură clasă. Cu toate acestea, Ford nu a fost atras nici de școală, nici de viața de la fermă și, la vârsta de 16 ani, a plecat la Detroit pentru a-și găsi o slujbă.

S-a angajat ucenic la un atelier auto, unde a învățat totul despre motorul cu ardere internă. După câțiva ani în care a învățat această meserie, Ford s-a întors la fermă, la familia sa, și a lucrat part-time pentru Westinghouse Engine Company. Ford și-a deschis propriul atelier auto la ferma sa și a început să repare motoare și mașini. În această perioadă, Ford s-a îndrăgostit de Clara Bryant, cu care s-a căsătorit în 1888.
Henry Ford, după câteva experimentări cu vehicule power-driven el s-a dus în 1890 în Detroit și a lucrat ca mecanic și inginer cu Edison Company. Ford va continua să lucreze în timpul său liber iar în 1896 va finaliza primul său automobil. Renunțând la Edison Company în 1899 el va deschide Detroit Automobile Company.

Un dezacord cu asociații l-a lăsat pe Ford să organizeze în 1903 o companie Ford Motor Company în parteneriat cu Alexander Malcomson, James Couzens, și frații Dodge. În 1907 el va cumpăra stocurile asociaților săi, astfel ca familia Ford va rămâne la puterea companiei.

Când, în 1903, Henry Ford și-a deschis afacerea de la Detroit, tot ce-și dorea era să producă și să vândă mașini. Și timp de 19 ani a vândut numai un singur fel de mașină: cunoscutul Model T. Dar într-un număr impresionant: 15.500.000, jumătate din producția mondială. Linia sa de asamblare, de-a dreptul revoluționară, i-a permis să vândă mașinile la un preț la care putea să aibă acces o familie americană cu venituri medii. Celebrul constructor de automobile a reușit performanța de a dubla salariile muncitorilor simultan cu reducerea orelor de lucru. Ceea ce până atunci era doar o jucărie pentru capriciile celor bogați a devenit, grație lui Henry Ford, o necesitate a vieții cotidiene, fericind lumea cu autostrăzi, stații de benzină și ambuteiaje.

Prin diferite optimizări, în special la linia de ansamblare, prin realizarea unor standarde pentru mașini, Ford a reușit să o ia înaintea celorlalți competitori cu o mașină ieftină, standardizată.

Viața timpurie[modificare | modificare sursă]

thumb]Ford in 1888

Henry Ford s-a nǎscut pe 30 iulie 1863, la o fermă din Greenfield Township, Michigan. Tatăl său, William Ford (1826-1905), s-a născut în County Cork, Irlanda, într-o familie care provenea inițial din vestul Angliei, iar mama lui, Maria Litogot Ford (1839-1876), s-a născut în Michigan ca cel mai mic copil al imigranților belgieni; pǎrintii ei au murit când era copil și a fost adoptată de către vecinii ei, de O'Herns. Frații lui Henry Ford au fost Margaret Ford (1867-1938); Jane Ford (c. 1868-1945); William Ford (1871-1917) și Robert Ford (1873-1934). Tatăl său i-a dat un ceas de buzunar la începutul adolescenței sale. La 15 ani, Ford a demontat și reasamblat zeci de ceasuri ale unor prieteni și vecini , câștigând reputația unui reparator de ceasuri. La douăzeci de ani, Ford a mers patru mile la biserică în fiecare duminică episcopală. Ford a fost devastat când mama sa a murit în 1876. Tatăl său s-a așteptat să ia în cele din urmă ferma familiei, dar el a disprețuit muncile agricole. El a scris mai târziu, "Nu am avut nici o dragoste specialǎ pentru ferma-a fost mama pe care am iubit-o." În 1879, Ford a plecat de acasă pentru a lucra ca ucenic mașinist în orașul Detroit, în primul rând la James F. flori & Bros, iar mai târziu cu Dry Dock Co din Detroit În 1882, s-a întors la Dearborn sǎ lucreze la ferma familiei , unde a devenit adept la operării motorului cu aburi portabil din Westinghouse. Mai târziu, a fost angajat de compania Westinghouse pentru a deservi motoarele cu aburi. În această perioadă, Ford a studiat la Goldsmith, Bryant & Stratton , colegiul de afaceri din Detroit. Ford s-a căsătorit cu Clara Bryant Ala (1866-1950) în 1888 și l-a susținut pe el însuși de pe urma agriculturii.Ei au avut un singur copil: Edsel Ford (1893-1943). În timpul său liber, Ford a lucrat la construirea unui motor pe benzina aprins de energie electrică. La 4 iunie 1896, Henry Ford, la vârsta de 32 de ani, a finalizat cu succes primul său transport fără cai, pe care l-a numit Quadriciclul.

Domnul și Doamna Ford în primul automobil

Înființarea Ford Motor Company[modificare | modificare sursă]

După Quadriciclul inventat, Henry a început să lucreze pentru a face cât mai mult automobile de calitate și pentru a le scoate pentru vânzare. De două ori, Ford a atras investitorii pentru a stabili o companie pentru automobilele producătorului, dar ambele companii, Detroit Automobile Company și Henry Ford Corporation s-au destrămat după numai un an de existență. Crezând că publicitatea ar încuraja populația să cumpere,Henry a început să desfășoare primele curse de mașini.La pistele de curse,numele lui Henry Ford a devenit bine cunoscut. Cu toate acestea, persoana medii care nu avea nevoie de o mașină de curse, au început să și le dorească. În timp ce Ford a lucrat la proiectarea unei noi mașini, investitorii au organizat o fabrică. Acesta a fost această a treia încercare de formarea unei companii pentru a fabrica automobile, Ford Motor Company, care a avut succes. La 15 iulie 1903, Ford Motor Company a vândut prima sa mașină lui Dr. E. Pfennig, un medic dentist, pentru $ 850. Ford a lucrat pentru a îmbunătăți în continuu proiectarea mașinilor și a creat în curând Modelele B, C, și F.

Modelul T[modificare | modificare sursă]

Modelul T
Avion Ford
Ford assembly line - 1913

În 1908, Ford a proiectat Modelul T, special conceput pentru a face apel la mase. Era usor, rapid, si puternic. Henry a descoperit și folosit oțelul vanadiu în cadrul Modelului T, care a fost mult mai puternic decât orice alt oțel disponibil la momentul respectiv. De asemenea, toate model T au fost vopsite în negru, pentru că culoare vopselei se usca cel mai rapid. Deoarece Modelul T a devenit repede atât de popular încât a fost vandut mai repede decât a putut produce Ford, a început să caute modalități de a accelera procesul de fabricație. În 1913, Ford a adaugat o linie de asamblare cu motor în instalație. Centurile motorizate transportoare au fost întrebuințate lucrătoriilor, care adăugau acum fiecare o componentă a mașinii noi dintr-o mașină mai veche. Linia de asamblare motorizata reducea semnificativ timpul și, astfel, costul de fabricație pentru fiecare masina. Ford a trecut pe aceste economii pentru client. Deși Modelul T a fost vândut pentru suma de $ 850, în cele din urmă prețul a scăzut la sub $ 300. Ford a produs Model T din 1908 până în 1927, fabricând 15 milioane de mașini. Deși modelul T l-au făcut pe Henry Ford bogat și faimos, el a continuat să susțină accesul la masini pentru mase. În 1914, Ford a instituit o crestere de salariu pe zi de 5 $ pentru lucrătorii săi, care a fost aproape dublu față de muncitorii din alte fabrici auto . Ford crede că, prin ridicarea plății muncitorilor, muncitorii ar fi mai fericiți (și mai rapizi și mai eficienți) la locul de muncă, soțiile lor ar putea sta acasă să aibă grijă de familie, iar muncitorii au mai multe sanse sa stea la Ford Motor Company (ceea ce duce la atragerea lucrătorilor și distrugerea competiției).

Edison, Burroughs si Ford

Ford a creat, de asemenea, un departament sociologic în fabrică, care examina viețile lucrătorilor pentru bunăstare. Din moment ce el a crezut că știa ce era mai bine pentru muncitorii săi, Henry a fost împotriva sindicatelor.

Antisemitism[modificare | modificare sursă]

Henry Ford in Germania
Crucea germana

Henry Ford a devenit un simbol al omului individualist, un industriaș care a continuat să aibă grijă de omul comun. Cu toate acestea, Henry Ford a fost, de asemenea, anti-semit. Din 1919 până în 1927, ziarul său, The Independent Dearborn, a publicat aproximativ o sută de articole antisemite, față de un pamflet anti-semit numit "Evreul International ."

Moartea lui Henry Ford[modificare | modificare sursă]

Mormantul lui Henry Ford din Ford Cemetery Detroit

Ford a deschis o companie de aeronave (Ford Airplane Company) care a susținut aviația americană pe timpul Primului Război Mondial. Aceasta s-a închis în timpul Marii Crize economice din cauza vânzărilor slabe.De zeci de ani, Henry Ford și singurul lui copil, Edsel, au lucrat împreună la Ford Motor Company. Cu toate acestea, fricțiunea dintre ei a crescut în mod constant,în privința diferențelor de opinie asupra modului de conducere al Ford Motor Company . În final, Edsel a murit de cancer de stomac în 1943, la vârsta de 49 de ani. În 1938 și din nou în 1941, Henry Ford a suferit de accidente vasculare cerebrale. La 7 aprilie 1947, la patru ani după moartea lui Edsel, Henry Ford a murit la vârsta de 83.

Atitudine social-politică[modificare | modificare sursă]

Henry ford in 1919

Atitudine pacifistă[modificare | modificare sursă]

Ford nu este de acord cu războiul pe care îl consideră o adevărată risipă. În contextul în care Primul Război Mondial devine iminent, întreprinde o călătorie în Europa, împreună cu mai mulți activiști pentru pace, în scopul evitării izbucnirii acestei conflagrații.

Filozofia vieții[modificare | modificare sursă]

Din gândirea lui Henry Ford:

 • „Nicio sarcină nu este prea grea dacă o împarți în câteva sarcini mai mici.”
 • „Nu banii îți aduc siguranța. Siguranța ți-o poate da doar un bagaj valoros de cunoștințe, experiență și abilități.
 • „Eșecul nu înseamnă decât oportunitatea de a începe din nou, de data asta mai inteligent.”

Referințe[modificare | modificare sursă]

 • http://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Ford#Early_life
 • ^ Baldwin, N. (2001). Henry Ford and the Jews. New York: Public Affairs.
 • ^ www.hfmgv.org The Henry Ford Museum: The Life of Henry Ford
 • ^ Ford, My Life and Work, 22–24; Nevins and Hill, Ford TMC, 58.
 • ^ Evans, Harold "They Made America" Little, Brown and Company. New York
 • ^ Ford, My Life and Work, 24; Edward A. Guest "Henry Ford Talks About His Mother," American Magazine, July, 1923, 11–15, 116–120.
 • ^ Steven Watts, The People's Tycoon: Henry Ford and the American Century (Random House, Inc., 2006), pg. 28 http://books.google.com/books?id=LIDyU91YMHAC&source=gbs_navlinks_s
 • ^ "Widow of Automobile Pioneer, Victim of Coronary Occlusion, Survived Him Three Years". Associated Press. 1950-09-29. "Friday, Sept. 29 (Associated Press) Mrs. Clara Bryant Ford, 84 year-old widow of Henry Ford, died at 2 A. M. today in Henry Ford Hospital. A family spokesman said her death was the result of an acute coronary occlusion."
 • ^ "Edsel Ford Dies in Detroit at 49. Motor Company President, the Only Son of Its Founder, Had Long Been Ill.". Associated Press. 1943-05-26. "Edsel Ford, 49-year-old president of the Ford Motor Company, died this morning at his home at Grosse Pointe Shores following an illness of six weeks."
 • ^ The Showroom of Automotive History: 1896 Quadricycle
 • ^ a b c d e f g h i Ford R. Bryan, "The Birth of Ford Motor Company", Henry Ford Heritage Association, retrieved August 20, 2012.
 • ^ Richard Bak, Henry and Edsel: The Creation of the Ford Empire (2003) pp 54–63
 • ^ Nevins (1954) 1:387–415
 • ^ Lewis 1976, pp 41–59
 • ^ Ford & Crowther 1922, p. 72.
 • ^ Watts, pp 243–48
 • ^ Nevins and Hill (1957) vol 2
 • ^ Nevins and Hill (1957) 2:409-36
 • ^ Sorensen 1956, p. 223.
 • ^ Nevins and Hill (1957) 2:459-78
 • ^ Nevins and Hill (1957) 2:508-40
 • ^ Using the consumer price index, this was equivalent to $111.10 per day in 2008 dollars.
 • ^ Lewis, Public Image p 71
 • ^ Nevins, Ford 1:528-41
 • ^ Watts, People's Tycoon, pp. 178–94
 • ^ Ford & Crowther 1922, p. 126.
 • ^ Samuel Crowther Henry Ford: "Why I Favor Five Days' Work With Six Days' Pay", World's Work, October 1926 pp. 613–616
 • ^ Watts, People's Tycoon, pp. 193–94
 • ^ Ford & Crowther 1922, pp. 126–130.
 • ^ Lewis, Public Image, 69–70
 • ^ Ford & Crowther 1922, p. 130.
 • ^ Ford & Crowther 1922, pp. 253–266.
 • ^ Harris, J: Henry Ford, pages 91–92. Moffa Press, 1984.
 • ^ a b c d e f g h Wallace, Max. (2003). The American axis: Henry Ford, Charles Lindbergh, and the rise of the Third Reich. New York: St. Martin’s Press.
 • ^ Wallace, 2003, p. 311.
 • ^ Sorensen 1956, p. 261.
 • ^ a b c d Sorensen 1956, pp. 266–272.
 • ^ Henry Ford, Biography (March 25, 1999). A&E Television.
 • ^ Michigan History, January/February 1993
 • ^ Watts (2005). The People's Tycoon. pp. 225–249.
 • ^ Allan Nevins and Frank Ernest Hill, Ford: Expansion and Challenge, 1915–1933 (1957) pp 55–85
 • ^ Banham, Russ. (2002) The Ford Century. Tehabi Books. ISBN 1-887656-88-X, p. 44.
 • ^ Baldwin, Neil (2001). Henry Ford and the Jews: The Mass Production of Hate. New York: Public Affairs.
 • ^ Stephen Watts, The People's Tycoon (2005) p 505
 • ^ Baldwin
 • ^ Watts, The People's Tycoon (2005) p 508
 • ^ Nolan, Jenny. "Michigan History: Willow Run and the Arsenal of Democracy." The Detroit News, 28 January 1997. Retrieved: 7 August 2010.
 • ^ Watts, The People's Tycoon (2005) p 503
 • ^ Watts, The People's Tycoon (2005) p 522-5
 • ^ a b Sorensen 1956, pp. 324–333.
 • ^ Yates, p. 45.
 • ^ Watts, The People's Tycoon (2005) p 522-7
 • ^ Howard P. Segal (2008). Recasting the Machine Age: Henry Ford's Village Industries. p. 46.
 • ^ Glock, Charles Y. and Quinley, Harold E. (1983). Anti-Semitism in America. Transaction Publishers. ISBN 0-87855-940-X, p. 168.
 • ^ Zeitlin, Alan (2010-11-15). "Jews and Baseball Is A Film You Should Catch". The New York Blueprint. Retrieved 2010-12-12.
 • ^ Horn, Jordana (2010-11-10). "Coming Out Of Left Field; How the Jews Love Baseball". The Forward. Retrieved 2010-12-13.
 • ^ Stephen A. Reiss (1988). Sports and the American Jew. Syracuse University Press. ISBN 0-8156-2754-8. Retrieved December 13, 2010.
 • ^ Lawrence Baldassaro, Dick Johnson (2002). The American game: baseball and ethnicity. SIU Press. ISBN 0-8093-2446-6. Retrieved December 13, 2010.
 • ^ Michael Alexander (2003). Jazz Age Jews. Princeton University Press. ISBN 0-691-11653-9. Retrieved December 13, 2010.
 • ^ Jonathan D. Sarna (2005). American Judaism: a history. Yale University Press. ISBN 0-300-10976-8. Retrieved December 13, 2010.
 • ^ Pfal-Traughber, Armin (1993). Der antisemitisch-antifreimaurerische Verschwörungsmythos in der Weimarer Republik und im NS-Staat. Vienna: Braumüller. p. 39.
 • ^ Mein Kampf, p. 639
 • ^ Baldwin, p. 181
 • ^ a b c "Ford and GM Scrutinized for Alleged Nazi Collaboration". Washington Post. November 30, 1998. pp. A01. Retrieved March 5, 2008.
 • ^ Watts, p. xi.
 • ^ Max Wallace The American Axis: Henry Ford, Charles Lindbergh, and the Rise of the Third Reich, (Macmillan, 2004), pp. 50–54, ISBN 0-312-33531-8. Years later, in 1977, Winifred claimed that Ford had told her that he had helped finance Hitler. This anecdote is the suggestion that Ford made a contribution. The company has always denied that any contribution was made, and no documentary evidence has ever been found. Ibid p. 54. See also Neil Baldwin, Henry Ford and the Jews: The Mass Production of Hate, (Public Affairs, 2002), pp. 185–89, ISBN 1-58648-163-0.
 • ^ Ford, Henry (2003). The International Jew: The World's Foremost Problem. Kessinger Publishing. ISBN 0-7661-7829-3, p. 61.
 • ^ Watts pp x, 376–387; Lewis (1976) pp 135–59.
 • ^ Lewis, (1976) pp. 140–56; Baldwin p 220–21.
 • ^ Wallace, Max. (2003). The American Axis: Ford, Lindbergh, and the Rise of the Third Reich. New York: St. Martin's Press. p. 30
 • ^ Barkun, Michael (1996). Religion and the Racist Right: The Origins of the Christian Identity Movement. UNC Press. ISBN 0-8078-4638-4, p. 35.
 • ^ Blakeslee, Spencer (2000). The Death of American Antisemitism. Praeger/Greenwood. ISBN 0-275-96508-2, p. 83.
 • ^ a b c Lewis, David I. (1976). The Public Image of Henry Ford: An American Folk Hero and His Company. Wayne State University Press. ISBN 0-8143-1553-4., pp. 146–154.
 • ^ Farber, David R. (2002). Sloan Rules: Alfred P. Sloan and the Triumph of General Motors. University of Chicago Press, ISBN 0-226-23804-0, p. 228.
 • ^ Lacey, Robert (1987). Ford: Des Hommes et des Machines, Libre Expression editor, ISBN 2-89111-335-7, p. 140.
 • ^ Baldur von Schirach before the International Military Tribunal at Nuremburg. May 23, 1946.
 • ^ "See German Wikipedia for the untranslated version".
 • ^ Watts 236–40
 • ^ Wilkins
 • ^ Sorensen 1956, pp. 193–216.
 • ^ Nevins and Hill (1957) 2:673-83
 • ^ Nolan p. 31.
 • ^ Nolan, p. 31.
 • ^ Ford & Crowther 1922, pp. 242–244.
 • ^ Ford & Crowther 1922, p. 50.
 • ^ Sorensen 1956, pp. 100,266,271–272,310–314
 • ^ Sorensen 1956, pp. 325–26.
 • ^ "Leader in Production Founded Vast Empire in Motors in 1903. He had Retired in 1945. Began Company With Capital of $28,000 Invested by His Friends and Neighbors. Henry Ford Is Dead. Founder of Vast Automotive Empire and Leader in Mass Production.". Associated Press. April 8, 1947, Tuesday. "Henry Ford, noted automotive pioneer, died at 11:40 tonight at the age of 83. He had retired a little more than a year and a half ago from active direction of the great industrial empire he founded in 1903."
 • ^ Don Lochbeiler (July 22, 1997). "'I think Mr. Ford is Leaving Us'". The Detroit News Michigan History (detnews.com). Retrieved October 29, 2010.
 • ^ Denslow 2004, p. 62.
 • ^ Marquis, Samuel S. ([1923]/2007). Henry Ford: An Interpretation. Wayne State University Press.
 • ^ The Case Against the Little White Slaver http://medicolegal.tripod.com/ford1914.htm
 • ^ Ford 1922, pp. 18,65–67.
 • ^ Lewis 1995.
 • ^ a b Ford 1922, p. 281.
 • ^ Ford 1922, pp. 275–276.
 • ^ RandomHouse.ca|Books|King Henry by Douglas Galbraith
 • ^ Civilization Revolution: Great People "CivFanatics" Retrieved on September 4, 2009
 • ^ Wallace, Max. The American Axis: Henry Ford, Charles Lindbergh, and the Rise of the Third Reich. New York: St. Martin's Press.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Henry Ford