Sari la conținut

Henry Ford

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Henry Ford
Date personale
Născut[1][2][10][11] Modificați la Wikidata
Springwells Township⁠(d), Michigan, SUA[12] Modificați la Wikidata
Decedat (83 de ani)[13][1][2][10] Modificați la Wikidata
Dearborn⁠(d), Michigan, SUA[13] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatFord Cemetery[*][[Ford Cemetery (cemetery in Detroit, Wayne County, Michigan)|​]][14] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (hemoragie cerebrală) Modificați la Wikidata
PărințiWilliam Ford[*][[William Ford (American businessman and father of Ford Motor Company founder Henry Ford)|​]]
Mary Litogot O'Hern[*][[Mary Litogot O'Hern ((died 1876))|​]][15] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuClara Bryant Ford[*][[Clara Bryant Ford (wife of Henry Ford (1866–1950))|​]] (din ) Modificați la Wikidata
CopiiEdsel Bryant Ford[*][[Edsel Bryant Ford (American businessman (1893-1943))|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii[16][17][18] Modificați la Wikidata
Ocupațieantreprenor
inventator
scriitor
politician
pilot de curse automobilistice[*]
jurnalist
industriaș[*]
magnat[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[19][20] Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuHenry Ford Square House[*][[Henry Ford Square House (house in Garden City, Michigan)|​]][3]  Modificați la Wikidata
Alma materDetroit Business Institute[*][[Detroit Business Institute (educational institute)|​]]
Bryant & Stratton College[*][[Bryant & Stratton College (American educational institute)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiMedalia Elliott Cresson[*] ()[4]
Holley Medal[*][[Holley Medal (award from ASME)|​]] ()[5]
Ordinul Vulturul German ()
Adlerschild des Deutschen Reiches[*][[Adlerschild des Deutschen Reiches (German honorary award)|​]] ()
James Watt International Medal[*][[James Watt International Medal (British award for mechanical engineering)|​]] ()[6]
Washington Award[*][[Washington Award |​]] ()
Ordinul Coroana României[7]
National Inventors Hall of Fame[*][[National Inventors Hall of Fame (award)|​]] ()[8]
National Aviation Hall of Fame[*][[National Aviation Hall of Fame (aviation museum, annual awards ceremony, learning and research center)|​]] ()[9]  Modificați la Wikidata
Semnătură

Henry Ford (n. 30 iulie 1863 – d. 7 aprilie 1947) a fost fondator al industriei americane de automobile, a întemeiat Ford Motor Company (1903), autor al unui nou mod de organizare a producției industriale, cunoscut sub denumirea de fordism.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Coperta revistei Time prezentându-l pe Henry Ford ca omul anului

Henry Ford s-a născut în data de 30 iulie 1863, în districtul Wayne, Michigan. Fiul unor emigranți irlandezi, Mary și William Ford, care s-au stabilit la o fermă în Dearborn, își ajută tatăl cu gospodăria, și urma școala într-o clădire cu o singură clasă. Cu toate acestea, Ford nu a fost atras nici de școală, nici de viața de la fermă și, la vârsta de 16 ani, a plecat la Detroit pentru a-și găsi o slujbă.

S-a angajat ucenic la un atelier auto, unde a învățat totul despre motorul cu ardere internă. După câțiva ani în care a învățat această meserie, Ford s-a întors la fermă, la familia sa, și a lucrat part-time pentru Westinghouse Engine Company. Ford și-a deschis propriul atelier auto la ferma sa și a început să repare motoare și mașini. În această perioadă, Ford s-a îndrăgostit de Clara Bryant, cu care s-a căsătorit în 1888.

Henry Ford, după câteva experimentări cu vehicule power-driven el s-a dus în 1890 în Detroit și a lucrat ca mecanic și inginer cu Edison Company. Ford va continua să lucreze în timpul său liber iar în 1896 va finaliza primul său automobil. Renunțând la Edison Company în 1899 el va deschide Detroit Automobile Company.

Un dezacord cu asociații l-a lăsat pe Ford să organizeze în 1903 o companie Ford Motor Company în parteneriat cu Alexander Malcomson, James Couzens, și frații Dodge. În 1907 el va cumpăra acțiunile asociaților săi, astfel ca familia Ford va rămâne la conducerea companiei.

Când, în 1903, Henry Ford și-a deschis afacerea de la Detroit, tot ce-și dorea era să producă și să vândă mașini. Și timp de 19 ani a vândut numai un singur fel de mașină: cunoscutul Model T. Dar într-un număr impresionant: 15.500.000, jumătate din producția mondială. Linia sa de asamblare, de-a dreptul revoluționară, i-a permis să vândă mașinile la un preț la care putea să aibă acces o familie americană cu venituri medii. Celebrul constructor de automobile a reușit performanța de a dubla salariile muncitorilor simultan cu reducerea orelor de lucru. Ceea ce până atunci era doar o jucărie pentru capriciile celor bogați a devenit, grație lui Henry Ford, o necesitate a vieții cotidiene, fericind lumea cu autostrăzi, stații de benzină și ambuteiaje.

Prin diferite optimizări, în special la linia de asamblare, prin realizarea unor standarde pentru mașini, Ford a reușit să o ia înaintea celorlalți competitori cu o mașină ieftină, standardizată.

Viața timpurie[modificare | modificare sursă]

Ford în 1888

Henry Ford s-a nǎscut pe 30 iulie 1863, la o fermă din Greenfield Township, Michigan. Tatăl său, William Ford (1826-1905), s-a născut în County Cork, Irlanda, într-o familie care provenea inițial din vestul Angliei, iar mama lui, Maria Litogot Ford (1839-1876), s-a născut în Michigan ca cel mai mic copil al imigranților belgieni; pǎrinții ei au murit când era copil și a fost adoptată de către vecinii ei, de O'Herns. Frații lui Henry Ford au fost Margaret Ford (1867-1938); Jane Ford (c. 1868-1945); William Ford (1871-1917) și Robert Ford (1873-1934). Tatăl său i-a dat un ceas de buzunar la începutul adolescenței sale. La 15 ani, Ford a demontat și reasamblat zeci de ceasuri ale unor prieteni și vecini , câștigând reputația unui reparator de ceasuri. La douăzeci de ani, Ford a mers patru mile la biserică în fiecare duminică episcopală. Ford a fost devastat când mama sa a murit în 1876. Tatăl său s-a așteptat să ia în cele din urmă ferma familiei, dar el a disprețuit muncile agricole. El a scris mai târziu, "Nu am avut nici o dragoste specialǎ pentru ferma-a fost mama pe care am iubit-o." În 1879, Ford a plecat de acasă pentru a lucra ca ucenic mașinist în orașul Detroit, în primul rând la James F. flori & Bros, iar mai târziu cu Dry Dock Co din Detroit În 1882, s-a întors la Dearborn sǎ lucreze la ferma familiei , unde a devenit adept la operării motorului cu aburi portabil din Westinghouse. Mai târziu, a fost angajat de compania Westinghouse pentru a deservi motoarele cu aburi. În această perioadă, Ford a studiat la Goldsmith, Bryant & Stratton , colegiul de afaceri din Detroit. Ford s-a căsătorit cu Clara Bryant Ala (1866-1950) în 1888 și l-a susținut pe el însuși de pe urma agriculturii. Ei au avut un singur copil: Edsel Ford (1893-1943). În timpul său liber, Ford a lucrat la construirea unui motor pe benzină aprins de energie electrică. La 4 iunie 1896, Henry Ford, la vârsta de 32 de ani, a finalizat cu succes primul său transport fără cai, pe care l-a numit Quadriciclul.

Domnul și Doamna Ford în primul automobil

Înființarea Ford Motor Company[modificare | modificare sursă]

După Quadriciclul inventat, Henry a început să lucreze pentru a face cât mai multe automobile de calitate și pentru a le scoate la vânzare. De două ori, Ford a atras investitorii pentru a stabili o companie pentru automobilele producătorului, dar ambele companii, Detroit Automobile Company și Henry Ford Corporation s-au destrămat după numai un an de existență. Crezând că publicitatea ar încuraja populația să cumpere, Henry a început să desfășoare primele curse de mașini.La pistele de curse, numele lui Henry Ford a devenit bine cunoscut. Cu toate acestea, persoanele din clasa medie care nu aveau nevoie de o mașină de curse, au început să și le dorească. În timp ce Ford a lucrat la proiectarea unei noi mașini, investitorii au organizat o fabrică. Aceasta a fost a treia încercare de formare a unei companii pentru a fabrica automobile, Ford Motor Company, care a avut succes. La 15 iulie 1903, Ford Motor Company a vândut prima sa mașină lui Dr. E. Pfennig, un medic dentist, pentru $ 850. Ford a lucrat pentru a îmbunătăți în continuu proiectarea mașinilor și a creat în curând Modelele B, C și F.

Modelul T[modificare | modificare sursă]

Modelul T
Avion Ford
Ford assembly line - 1913

În 1908, Ford a proiectat Modelul T, special conceput pentru a face apel la mase. Era usor, rapid, si puternic. Henry a descoperit și folosit oțelul vanadiu în cadrul Modelului T, care a fost mult mai puternic decât orice alt oțel disponibil la momentul respectiv. De asemenea, toate modelele T au fost vopsite în negru, vopseaua usucându-se mai rapid. Deoarece Modelul T a devenit repede atât de popular încât a fost vandut mai repede decât a putut produce Ford, a început să caute modalități de a accelera procesul de fabricație. În 1913, Ford a adăugat o linie de asamblare cu motor în instalație. Centurile motorizate transportoare au fost întrebuințate lucrătorilor, care adăugau acum fiecare o componentă a mașinii noi dintr-o mașină mai veche. Linia de asamblare motorizata reducea semnificativ timpul și, astfel, costul de fabricație pentru fiecare mașină. Ford a trecut pe aceste economii pentru client. Deși Modelul T a fost vândut pentru suma de $ 850, în cele din urmă prețul a scăzut la sub $ 300. Ford a produs Model T din 1908 până în 1927, fabricând 15 milioane de mașini. Deși modelul T l-au făcut pe Henry Ford bogat și faimos, el a continuat să susțină accesul la mașini pentru mase. În 1914, Ford a instituit o creștere de salariu pe zi de 5 $ pentru lucrătorii săi, care a fost aproape dublu față de muncitorii din alte fabrici auto. Ford crede că, prin ridicarea plății muncitorilor, muncitorii ar fi mai fericiți (și mai rapizi și mai eficienți) la locul de muncă, soțiile lor ar putea sta acasă să aibă grijă de familie, iar muncitorii au mai multe șanse să stea la Ford Motor Company (ceea ce duce la atragerea lucrătorilor și distrugerea competiției).

Edison, Burroughs si Ford

Ford a creat, de asemenea, un departament sociologic în fabrică, care examina viețile lucrătorilor pentru bunăstare. Din moment ce el a crezut că știa ce era mai bine pentru muncitorii săi, Henry a fost împotriva sindicatelor.

Antisemitism[modificare | modificare sursă]

Henry Ford în Germania
Crucea germana

Henry Ford a devenit un simbol al omului individualist, un industriaș care a continuat să aibă grijă de omul comun. Cu toate acestea, Henry Ford a fost, de asemenea, anti-semit. Din 1919 până în 1927, ziarul său, The Independent Dearborn, a publicat aproximativ o sută de articole antisemite, față de un pamflet anti-semit numit "Evreul Internațional". În 1938, Henry Ford a fost decorat de regimul german nazist cu Ordinul Vulturul German.

Moartea lui Henry Ford[modificare | modificare sursă]

Mormantul lui Henry Ford din Ford Cemetery Detroit

Ford a deschis o companie de aeronave (Ford Airplane Company) care a susținut aviația americană pe timpul Primului Război Mondial. Aceasta s-a închis în timpul Marii Crize economice din cauza vânzărilor slabe.De zeci de ani, Henry Ford și singurul lui copil, Edsel, au lucrat împreună la Ford Motor Company. Cu toate acestea, fricțiunea dintre ei a crescut în mod constant,în privința diferențelor de opinie asupra modului de conducere al Ford Motor Company . În final, Edsel a murit de cancer de stomac în 1943, la vârsta de 49 de ani. În 1938 și din nou în 1941, Henry Ford a suferit de accidente vasculare cerebrale. La 7 aprilie 1947, la patru ani după moartea lui Edsel, Henry Ford a murit la vârsta de 83 ani.

Atitudine social-politică[modificare | modificare sursă]

Henry ford în 1919

Atitudine pacifistă[modificare | modificare sursă]

Ford nu este de acord cu războiul pe care îl consideră o adevărată risipă. În contextul în care Primul Război Mondial devine iminent, întreprinde o călătorie în Europa, împreună cu mai mulți activiști pentru pace, în scopul evitării izbucnirii acestei conflagrații.

Filozofia vieții[modificare | modificare sursă]

Din gândirea lui Henry Ford:

 • „Nicio sarcină nu este prea grea dacă o împarți în câteva sarcini mai mici.”
 • „Nu banii îți aduc siguranța. Siguranța ți-o poate da doar un bagaj valoros de cunoștințe, experiență și abilități.”
 • „Eșecul nu înseamnă decât oportunitatea de a începe din nou, de data asta mai inteligent.”

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Henry Ford, Nationalencyklopedin, accesat în  
 2. ^ a b Henry Ford, Find a Grave, accesat în  
 3. ^ National Archives Catalog 
 4. ^ https://www.fi.edu/en/laureates/henry-ford  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 5. ^ https://www.asme.org/about-asme/honors-awards/achievement-awards/holley-medal  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 6. ^ (PDF) https://www.imeche.org/docs/default-source/1-oscar/Careers-and-education/Scholarships-and-Awards-/awards/james-watt-international-gold-medal-recipients-2023.pdf  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 7. ^ https://www.flickr.com/photos/10065605@N04/14180774182  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 8. ^ Henry Ford (în engleză), National Inventors Hall of Fame[*][[National Inventors Hall of Fame (award)|​]] 
 9. ^ Ford Henry (în engleză), National Aviation Hall of Fame[*][[National Aviation Hall of Fame (aviation museum, annual awards ceremony, learning and research center)|​]] 
 10. ^ a b Henry Ford, The Peerage, accesat în  
 11. ^ Henry Ford, SNAC, accesat în  
 12. ^ Carnegie Hall linked open data, accesat în  
 13. ^ a b Форд Генри, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
 14. ^ Find a Grave, accesat în  
 15. ^ The Peerage 
 16. ^ http://www.nytimes.com/2005/05/26/garden/26walt.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 17. ^ http://www.nytimes.com/2012/09/03/opinion/henry-ford-when-capitalists-cared.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 18. ^ LIBRIS, , accesat în  
 19. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
 20. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Henry Ford