Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Articole de calitate
Conținut recomandat
First Wave at Los Negros.jpg

Campania din Insulele Amiralității (Operation Brewer) a fost o serie de bătălii din campania din Noua Guinee a celui de al Doilea Război Mondial în care Divizia I Cavalerie a armatei Statelor Unite a ocupat Insulele Amiralității, deținute de japonezi.

Pe baza raporturilor avioanelor de recunoaștere în care se arăta că nu există semne de activitate inamică și că insulele par a fi fost evacuate, generalul Douglas MacArthur a accelerat planurile de capturare a insulelor și a ordonat alte operațiuni de recunoaștere. Campania a demarat la 29 februarie 1944 cu debarcarea de pe Insula Los Negros, a treia insulă ca suprafață din arhipelag. Utilizând o plajă mică și izolată în care japonezii nu se așteptau la niciun atac, forța aliată a avut de partea sa elementul surpriză, dar insulele s-au dovedit a fi totuși ocupate, ceea ce a dus o bătălie furibundă pentru controlul acestora.

În final, superioritatea aeriană și maritimă au permis Aliaților să-și întărească poziția pe Los Negros. Divizia I Cavalerie a reușit să cucerească apoi toate insulele. Campania s-a încheiat oficial la 18 mai 1944. Victoria aliată a dus la izolarea totală a marii baze japoneze de la Rabaul, obiectivul final al campaniilor Aliaților din 1942 și 1943. În Insulele Amiralității s-a construit apoi o bază navală și aeriană majoră, punct important de lansare a campaniilor din Pacific din 1944.

Știați că?
Știați că?
Nouméa Phare Amédée.JPG
Știri
Știri
JWST spacecraft model 1.png
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
26 ianuarie: Ziua Națională a Australiei, Ziua Republicii în India
Generalul Francisco Franco

Alte aniversări: 25 ianuarie26 ianuarie27 ianuarie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.