Portal:Baschet

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


modificare 

Baschet

Baschetul este un sport de echipă, în care de regulă joacă 5 jucători. Scopul fiecărui jucător este să nimerească mingea în coș, echipa care acumulează mai multe puncte la sfârșitul jocului câștigă.

În anul 1891, tânărul asistent de la colegiul Springfield, James A. Naismith, a invetat jocul de baschet încercând să facă mai variate lecțiile de educație fizică ale studenților, cu un conținut mai atractiv și mai dinamic, combinând unele reguli din jocul de fotbal cu 13 reguli noi și a înlocuit poarta cu un coș suspendat pe un perete. Astfel a luat naștere sportul căruia i s-a spus apoi basketball (basket = coș, ball = minge).

La început echipele erau alcătuite din câte 50 de jucători, apoi numărul s-a redus treptat pentru a se ajunge la echipe formate din 5 jucători.

modificare 

Articolul zilei

Los Angeles Lakers este un club de baschet din orașul Los Angeles, California, SUA. Clubul are în palmares 15 titluri NBA, fiind depășit la acest capitol doar de Boston Celtics care are 17. Los Angeles Lakers este un club american de baschet profesionist cu sediul in Los Angeles, California. Ei joaca în Divizia Pacificului din Conferința de Vest la National Basketball Association (NBA). Lakers este unul dintre cele mai de succes cluburi din istoria NBA, câștigând 16 campionate, ultimul fiind în 2010. Începând cu 2012, Lakers este una din cele mai valoroase echipe NBA, Forbes valoarează această echipă cu o sumă în jur de 900 de milioane de dolari.

modificare 

Biografie selectată

Michael Jeffrey Jordan (n. 17 februarie 1963) este un jucător profesionist de baschet, actual este un om de afaceri și proprietar majoritar la clubul de baschet Charlote Bobcats. Michael Jordan a fost proclamat de NBA ca cel mai mare jucător de baschet al tuturor timpurilor. Jordan a fost unul dintre sportivii cei mai comercializati ai generației sale și a contribuit la popularizarea NBA în jurul lumii în anii 1980 și 1990. După o carieră formidabilă de la Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill, unde a fost un membru al Tar Heels Campionatul Național, Jordania s-au alăturat echipei Chicago Bulls din NBA în 1984. El repede a apărut ca o stea a ligii, distrând multimea cu profilul lui de marcator. Abilitatea sa de a sări, ilustrată prin efectuarea de Slam dunks de la linia de aruncări libere, în concursuri de slam dunk, i-a adus porecle "Air Jordan" și "His Airlinnes". El si-a câștigat, de asemenea, reputația de a fi unul dintre cei mai buni jucători de baschet din defensivă. În 1991, el a câștigat primul său campionat NBA cu Bulls, urmând și alte titluri în 1992 și 1993. Deși Jordan s-a retras brusc din baschet la începutul sezonului 1993-1994 NBA, dorind să urmeze o carieră în baseball, el a revenit la Bulls în 1995. Jordan s-a retras pentru a doua oară în 1999, dar a revenit în 2001, ca jucător la Washington Wizards. Palmaresul lui Jordan include 5 premii MVP, 3 premii NBA Allstar Game, 3 titluri pentru intercepții, 6 premiide MVP in Finala NBA , iar din 1988 a fost desemnat de NBA apărătorul anului. El deține titlu NBA de cel mai bun marcator (30.12 de puncte pe meci) și are în playoff cel mai mare punctaj mediu pe carieră (33.45 puncte pe meci). În 1999, el a fost numit cel mai mare atlet din America de Nord a secolului 20 de ESPN, și a fost al doilea la Babe Ruth pe lista de Associated Press a sportivi ai secolului. El a fost întrodus în Basketball Hall of Fame 2009.

modificare 

Știați că...

 • Bob Harrison la vârsta de 13 ani, învățând în clasa a 8-a, în meciul împotriva școlii Arch Street a acumulat 139 de puncte, echipa lui câștigând cu scorul 139-8.
 • Frank Saul și Steve Kerr sunt singurii jucători din istoria NBA, care au reușit să cucerească două titluri de campion cu două echipe diferite în două sezoane la rând.
 • Maya Moore este prima femeie care a semnat un contract cu Jordan Brand.
 • Kevin Johnson — legenda clubului «Phoenix Suns», la sfârșitul carierei de sportiv a devenit primarul orașului Sacramento
 • Don Nelson este singurul antrenor din lista celor mai buni 10 antrenori NBA care nu a câștigat cu echipa nici un titlu NBA.
modificare 

Imagine selectată

modificare 

Proiecte asemănătoare

modificare 

Categorii

modificare 

Lucruri pe care le puteți face

 • Puteți crea articole noi din domeniul baschetului.
 • Puteți dezvolta cioturile din domeniul baschetului:
 • Cluburile și jucătorii de baschet din primele ligi din România și Republica Moldova
 • Cluburile și jucătorii de baschet din America și Europa
 • Puteți adăuga informații actualizate pe paginile din domeniul baschet:
 • Actualizarea Ligilor naționale de baschet.
 • Actualizarea competițiilor internaționale de baschet.
modificare 

Alte portaluri