Comuna Ozun, Covasna

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ozun
Uzon
—  comună  —
Biserica Reformată din satul Ozun
Biserica Reformată din satul Ozun
Stemă
Stemă
Map
Ozun (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 45°47′27″N 25°53′22″E ({{PAGENAME}}) / 45.790876°N 25.88942°E

Țară România
Județ Covasna


ReședințăOzun
Componență

Guvernare
 - PrimarEnikő Bordás[*][1] (UDMR, )

Suprafață
 - Total82,66 km²

Populație (2021)
 - Total4.213 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal527130

Localități înfrățite
 - CiorvașUngaria

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Ozun (în maghiară Uzon) este o comună în județul Covasna, Transilvania, România, formată din satele Bicfalău, Lisnău, Lisnău-Vale, Lunca Ozunului, Măgheruș, Ozun (reședința) și Sântionlunca.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Comuna Ozun este situată în partea sud-vestică a județului Covasna, în Depresiunea Sfântu Gheorghe, având ca vecini: în nord-vest comuna Ghidfalău; în vest municipiul Sfântu Gheorghe și comuna Chichiș; în sud comuna Dobârlău iar partea de nord, nord-vest comuna Reci. Comuna este străbătută de DN11, Brașov - Bacău.

Demografie[modificare | modificare sursă]



Componența etnică a comunei Ozun

     Maghiari (79,47%)

     Români (12,58%)

     Romi (1,02%)

     Alte etnii (0,19%)

     Necunoscută (6,74%)


Componența confesională a comunei Ozun

     Reformați (53,55%)

     Romano-catolici (21,6%)

     Ortodocși (13,22%)

     Unitarieni (2,54%)

     Alte religii (1,5%)

     Necunoscută (7,6%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Ozun se ridică la 4.213 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 4.430 de locuitori.[2] Majoritatea locuitorilor sunt maghiari (79,47%), cu minorități de români (12,58%) și romi (1,02%), iar pentru 6,74% nu se cunoaște apartenența etnică.[3] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt reformați (53,55%), cu minorități de romano-catolici (21,6%), ortodocși (13,22%) și unitarieni (2,54%), iar pentru 7,6% nu se cunoaște apartenența confesională.[4]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Ozun este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul, Enikő Bordás[*], de la Uniunea Democrată Maghiară din România, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[5]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Uniunea Democrată Maghiară din România9         
Partidul Național Liberal3         
Partidul Social Democrat1         

Scurt istoric[modificare | modificare sursă]

Ozun în Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-1773

Săpăturile arheologice făcute de-a lungul timpului pe teritoriul satelor aparținătoare comunei Ozun au descoperit materiale ce dovedesc urmele unor locuiri încă din cele mai vechi timpuri, astfel în satul Bicfalău s-au găsit mai multe materiale printre care, o mărgea de piatră cu vine albe și albastre atribuită culturii Coțofeni, un fier și un cuțit de plug din epoca romană precum și o așezare din epoca medievală.

De pe teritoriul satului Lisnău provin mai multe materiale arheologice; o piatră de râșniță, un topor de trahit și diverse unelte de piatră aparținând neoliticului, precum și așezări cu materiale atribuite culturilor Ariușd, Coțofeni, Scheneckenberg sau Sântana de Mureș-Cerneahov. Tot aici, între pârâul "Borzoș" și dealul "Várbérce" se află o cetate medievală (Cetatea Turcului) cu ziduri de piatră și mortar.

Fragmente ceramice pictate, o daltă de tuf, un amulet, un topor în formă de calapod, toate datate în neolitic s-au descoperit și la Sântionlunca, tot de aici provenind și patru celturi dintre care două de tip transilvănean și un vas ceramic roșu, toate datând din epoca bronzului târziu.

Urmele de fortificție ale unor construcții medievale: "Cetatea Aluniș" și "Cetatea Meszke" s-au descoperit în satul Măgheruș.

Ceramică pictată de tip Cucuteni-Ariușd, ceramică ornamentală cu dungi de tip Coțofeni, o urnă ceramică Hallstattiană și ceramică dacică din epoca La Téne s-a descoperit la Ozun.

Economie[modificare | modificare sursă]

Economia comunei este bazată pe activități în domeniul industriei alimentare, textile și de prelucrare primară a lemnului, precum și activități în domeniul comerțului, morăritului și panificației, serviciilor și agroturismului. Agricultura prin cultura plantelor (cartofi, cereale) și creșterea animalelor rămâne activitatea principală a zonei.

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

Biserica Reformată din satul Bicfalău

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Vedere asupra satului Lisnău

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • C. Stanca, R. Gitta. Județul Covasna, Monografie, Ed. Spot Turism, București 1980
  • V. Cavruc. Repertoriul Arheologic al județului Covasna, ISBN 973-0-00-735-7
  • I. Pisota, M. Ivănescu, E. Mihai. Județul Harghita, Ed. Academiei RSR, București 1975

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale parțiale din 27 iunie 2021, Biroul Electoral Central, accesat în  
  2. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  3. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  4. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  5. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 

Imagini[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Comuna Ozun, Covasna