Casa de Saxa-Coburg și Gotha

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Casa de Saxa-Coburg și Gotha este o dinastie de origine germană. Întemeietorul liniei regale a fost ducele Ernst I de Saxa-Coburg și Gotha, general prusac și tată al prințului consort Albert de Saxa-Coburg și Gotha, soțul reginei Victoria a Marii Britanii (care făcea parte din Casa de Hanovra).

Belgia[modificare | modificare sursă]

Leopold de Saxa-Coburg și Gotha, fratele mai mic al lui Ernst I de Saxa-Coburg și Gotha a depus în anul 1831 jurământul ca rege al Belgiei sub numele Leopold I al Belgiei (1831-1865). I-au urmat la tron:

Portugalia[modificare | modificare sursă]

Ferdinand de Saxa-Coburg și Gotha, nepotul lui Ernst I de Saxa-Coburg și Gotha, s-a căsătorit cu regina Maria a II-a a Portugaliei (ultima din Casa de Braganza), iar urmașii lor au domnit în Portugalia până în 1910, când a fost instaurată republica.

Bulgaria[modificare | modificare sursă]

Un strănepot al lui Ernst I de Saxa-Coburg și Gotha, pe care l-a chemat tot Ferdinand de Saxa-Coburg și Gotha a devenit în anul 1887 rege al Bulgariei, sub numele Ferdinand I al Bulgariei (1887-1918). Urmașii săi la tronul Bulgariei:

Regatul Unit al Marii Britanii[modificare | modificare sursă]

În anul 1840, cu ocazia căsătoriei reginei Victoria a Marii Britanii (din Casa de Hanovra) cu prințul Albert de Saxa-Coburg și Gotha numele oficial al casei regale britanice a devenit de Saxa-Coburg și Gotha. În timpul Primului Război Mondial regele George al V-lea al Regatului Unit a schimbat numele casei domnitoare a Marii Britanii din „Saxa-Coburg și Gotha” în „Casa de Windsor””, pentru a evita suspiciunile germanofobe.