Casa de Saxa-Coburg și Gotha

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Casa de Saxa-Coburg și Gotha este o dinastie de origine germană. Întemeietorul liniei regale a fost ducele Ernst I de Saxa-Coburg și Gotha, general prusac și tată al prințului consort Albert de Saxa-Coburg și Gotha, soțul reginei Victoria a Marii Britanii (care făcea parte din Casa de Hanovra).

Ramuri[modificare | modificare sursă]

Ramura ducală[modificare | modificare sursă]

Duci, 1826–1918[modificare | modificare sursă]

Șefi ai casei din 1918[modificare | modificare sursă]

Regi ai belgienilor[modificare | modificare sursă]

Leopold de Saxa-Coburg și Gotha, fratele mai mic al lui Ernst I de Saxa-Coburg și Gotha a depus în anul 1831 jurământul ca rege al Belgiei sub numele Leopold I al Belgiei (1831-1865). I-au urmat la tron:

Din cauza Primului Război Mondial, numele de familie a fost schimbat în 1921 în van België, de Belgique sau von Belgien ("din Belgia"), în cele trei limbi oficiale ale țării (olandeză, franceză și germană) - acest nume de familie este folosit pe cărți de identitate și în toate documentele oficiale. Stemele din Saxonia au fost eliminate din stema de arme regală belgiană. Alți Coburgi din familia Saxa-Coburg și-au schimbat, de asemenea, numele. De exemplu, regele George al V-lea al Marii Britanii a adoptat numele de familie de Windsor, după locul de reședință al familiei regale.[1]

Portugalia[modificare | modificare sursă]

Ferdinand de Saxa-Coburg și Gotha, nepotul lui Ernst I de Saxa-Coburg și Gotha, s-a căsătorit cu regina Maria a II-a a Portugaliei (ultima din Casa de Braganza), iar urmașii lor au domnit în Portugalia până în 1910, când a fost instaurată republica.

Manuel al II-lea aa murit fără moștenitori în 1932. El a recunoscut ca succesor pe vărul său îndepărtat Duarte Nuno, Duce de Braganza, care nu este descendent al regelui Ferdinand al II-lea sau al casei ducale de Saxa-Coburg și Gotha. Duarte Nuno și succesorii săi sunt membri ai Casei de Braganza.

Bulgaria[modificare | modificare sursă]

Un strănepot al lui Ernst I de Saxa-Coburg și Gotha, pe care l-a chemat tot Ferdinand de Saxa-Coburg și Gotha a devenit în anul 1887 rege al Bulgariei, sub numele Ferdinand I al Bulgariei (1887-1918). Urmașii săi la tronul Bulgariei:

Regatul Unit al Marii Britanii[modificare | modificare sursă]

În anul 1840, cu ocazia căsătoriei reginei Victoria a Marii Britanii (din Casa de Hanovra) cu prințul Albert de Saxa-Coburg și Gotha numele oficial al casei regale britanice a devenit de Saxa-Coburg și Gotha. În timpul Primului Război Mondial regele George al V-lea al Regatului Unit a schimbat numele casei domnitoare a Marii Britanii din „Saxa-Coburg și Gotha” în „Casa de Windsor””, pentru a evita suspiciunile germanofobe.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Balfoort, et al., Brigitte. „journalist” (pdf). The Belgian Monarchy. Olivier Alsteens, Director-General of the FPS Chancellery of the Prime Minister, Wetstraat 16, 1000 Brussels. http://www.belgium.be/en/binaries/280410_monarchie_EN_tcm115-103847.pdf. Accesat la 18 iulie 2012. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]