Alfred, Duce de Saxa-Coburg și Gotha

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alfred
Duce de Saxa-Coburg și Gotha
Date personale
Nume la naștereAlfred Ernest Albert
Născut6 august 1844(1844-08-06)
Castelul Windsor, Berkshire
Decedat (55 de ani)
Castelul Rosenau, Coburg
ÎnmormântatCoburg Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer esofagian) Modificați la Wikidata
PărințiPrințul Albert de Saxa-Coburg și Gotha
Victoria a Regatului Unit
Frați și suroriPrințesa Victoria a Regatului Unit[2]
Eduard al VII-lea al Regatului Unit[2]
Prințesa Alice a Regatului Unit[2]
Prințesa Elena a Regatului Unit
Prințesa Louise a Regatului Unit[2]
Arthur, Duce de Connaught și Strathearn[2]
Leopold, Duce de Albany
Prințesa Beatrice a Regatului Unit Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMarea Ducesă Maria Alexandrovna
CopiiAlfred, Prinț de Saxa-Coburg și Gotha
Maria, regină a României
Victoria, Mare Ducesă a Rusiei
Alexandra, Prințesă de Hohenlohe-Langenburg
Prințesa Beatrice, Ducesă de Galliera
Cetățenie Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Anglicană Modificați la Wikidata
Ocupațiefilatelist[*]
politician
aristocrat[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriPrince of the United Kingdom[*][[Prince of the United Kingdom (Title held by legitimate sons of the Monarch of the United Kingdom)|​]] ()
Duce de Edinburgh ()[1]
Duce de Edinburgh
Earl of Ulster[*][[Earl of Ulster (Title in the Peerage of United Kingdom)|​]] ()
Earl of Kent[*][[Earl of Kent (title)|​]] ()
Duke of Saxe-Coburg and Gotha[*][[Duke of Saxe-Coburg and Gotha (Monarch of the Duchy of Saxe-Coburg and Gotha)|​]] ()
Prinz von Sachsen-Coburg und Gotha[*][[Prinz von Sachsen-Coburg und Gotha (articol-listă în cadrul unui proiect Wikimedia)|​]]
Familie nobiliarăCasa Saxa-Coburg și Gotha
Duce de Saxa-Coburg și Gotha
Domnie1893–1900
PredecesorErnest al II-lea
SuccesorCharles Edward
Semnătură

Alfred Ernest Albert, Duce de Saxa-Coburg și Gotha (n. 6 august 1844 - d. 30 iulie 1900) a fost al treilea duce de Saxa-Coburg și Gotha, domnind din 1893 până în 1900. Era și membru al familiei regale a Regatului Unit, fiind cel de al doilea fiu al reginei Victoria și al principelui Albert de Saxa-Coburg și Gotha. În Regatul Unit, la 24 mai 1866 i s-au acordat titlurile de Duce de Edinburgh, Conte de Kent și Conte de Ulster. A urmat unchiului său Ernst de Saxa-Coburg și Gotha în cadrul imperiului German la 23 august 1893.

Tinerețea[modificare | modificare sursă]

În 1856 în conformitate cu propriile dorințe, Alfred intră în Marina Regală. A susținut cu succes examenul pentru elev ofițer (midshipman) în august 1858 și a fost numit la HMS Euryalus. La abdicarea regelui Otto I al Greciei, în 1862, Prințul Alfred a fost ales să-i succeadă, însă guvernul britanic i-a blocat planurile de ascensiune la tronul Greciei. Prințul Alfred a rămas în marină și a fost promovat locotenent la 24 februarie 1863 servind sub contele Gleichen pe HMS Racoon, apoi căpitan la 23 februarie 1866 când primește conducerea fregatei HMS Galatea.

Alfred a rămas al doilea în linie la succesiunea tronului britanic de la naștere până la 8 ianuarie 1864 când fratele său mai mare Eduard și soția acestuia Alexandra a Danemarcei au avut primul lor băiat Prințul Albert Victor, Duce de Clarence și Avondale. Toți copiii legitimi ai fratelui său mai mare aveau prioritate la succesiunea tronului.

Duce de Edinburgh[modificare | modificare sursă]

La 24 mai 1866 în onoarea aniversării reginei Victoria[3] prințul a fost numit Duce de Edinburgh, Conte de Ulster și de Kent cu un venit de 15.000 £ garantat de Parlament. Și-a luat în primire locul la Camera Lorzilor la 8 iunie.

Din ianuarie 1867 până în iunie 1868 Ducele de Edinburgh efectuează un tur al lumii la comanda navei sale Galatea. La 12 martie 1868 la Sydney este victima unui atentat dar supraviețuiește. În cursul călătoriilor sale, este primul membru al familiei regale britanice care vizitează Australia (în 1868), Noua Zeelandă (în 1869), India Britanică (în decembrie 1869) și Hong Kong.

Căsătoria[modificare | modificare sursă]

Ducele şi ducesa de Edinburgh împreună cu fiul lor prinţul Alfred.

La 23 ianuarie 1874, Ducele de Edinburgh s-a căsătorit cu Marea Ducesă Maria Alexandrovna a Rusiei, a doua fiică (însă singura care a supraviețuit copilăriei) a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei și a soției sale Maria de Hesse la Palatul de iarnă din Sankt Petersburg. Ducele și Ducesa de Edinburgh și-au făcut prima apariție publică la Londra la 12 martie. Mariajul nu a fost unul fericit.

Alfred și Maria Alexandrovna au avut cinci copii:

Duce de Saxa-Coburg și Gotha[modificare | modificare sursă]

La moartea unchiului lui Alfred, Ernst al II-lea, Duce de Saxa-Coburg și Gotha la 22 august 1893 Ducatul a revenit Ducelui de Edinburgh, deoarece fratele său mai mare, viitorul rege Eduard al VII-lea al Regatului Unit renunțase la drepturile asupra succesiunii Ducatului. La început ducele era privit ca un "străin" însă treptat și-a câștigat popularitatea. Ducele căruia îi plăcea muzica și era un excelent violonist a fondat Colegiul Regal de Muzică. De asemenea ducele era colecționar de obiecte din sticlă și ceramică, iar colecția sa evaluată la o jumătate de milion de mărci a fost prezentată de văduva lui la Coburg.

Când a devenit Duce de Saxa-Coburg și Gotha a renunțat la venitul de 15.000 £ pe an alocate de Parlament și la locul său în Camera Lorzilor.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The Complete Peerage, V. Eardley of Spalding to Goojerat[*][[The Complete Peerage, V. Eardley of Spalding to Goojerat (book published in 1926)|​]], p. 7  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ a b c d e Kindred Britain 
  3. ^ Yvonne's Royalty: Peerage

Vezi și[modificare | modificare sursă]