Valea Sighiștelului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Valea Sighiștelului
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Cheile văii Sighiștelului
Cheile văii Sighiștelului
Harta locului unde se află Valea Sighiștelului
Harta locului unde se află Valea Sighiștelului
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Bihor
 România
Cel mai apropiat orașNucet

Sighiștel (sat)
Coordonate46°31′44″N 22°36′00″E () / 46.52889°N 22.60000°E[1]
Suprafață412,60 ha
Lungime7 km
Înființare1971, declarat în 2000

Valea Sighiștelului este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Bihor[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea sud-estică a județului Bihor (în ramura nordică a Munților Bihorului, grupă montană a Apusenilor ce aparține lanțului carpatic al Occidentalilor), pe teritoriul administrativ al comunei Câmpani, aproape de drumul național DN75 (care leagă orașul Câmpeni de Ștei).

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000[3]) și se suprapune ariei de protecție specială avifaunistică - Munții Apuseni - Vlădeasa[4]. Aceasta se întinde pe o suprafață de 412,60 hectare[5] și este inclusă în Parcul Natural Apuseni.

Valea Sighiștelului reprezintă cursul superior al râului omonim (cunoscut și sub denumirea de „Valea Sohodolului Mare” pe o distanță de 7 km) împreună cu zonele ce mărginesc valea; cu sectoare de cheiuri, canioane abrupte, peșteri (avene) și formațiuni carstice de suprafață (doline, lapiezuri, izbucuri și ponoare). Aria naturală adăpostește și protejază o gamă diversă de floră și faună specifică Apusenilor.

Obiectiv turistic aflat în vecinătate[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]