Vârful Buteasa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Vârful Buteasa
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Vârful Buteasa
Harta locului unde se află Vârful Buteasa
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaActual Bihor county CoA.pngJudețul Bihor
 România
Cel mai apropiat orașBeiuș

Budureasa (sat)
Coordonate46°42′00″N 22°42′44″E () / 46.70000°N 22.71222°E
Suprafață2 ha
Înființare2000

Vârful Buteasa (1.792 m) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip botanic), situată în vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Bihor[1].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în ramura nordică a Munților Bihorului (grupă montană a Munților Apuseni, aparținând lanțului carpatic al Occidentalilor), pe teritoriul administrativ al comunei Budureasa (în nord-vestul Padișului) din sud-estul județului Bihor[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000[3]) și se întinde pe o suprafață de 2 hectare[4]. Aceasta se suprapune ariei de protecție specială avifaunistică - Munții Apuseni - Vlădeasa[5] și sitului de importanță comunitară Buteasa.

Rezervația naturală Vărful Buteasa adăpostește o gamă diversă de vegetație subalpină cu specii de molid columnar (Picea abies columnaris), zâmbru (Pinus cembra), anin verde (Alnus viridis), jneapăn (Pinus mugo) și ienupăr pitic (Juniperus sibirica)[6]. La nivelul ierburilor sunt întâlnite câteva rarități floristice protejate la nivel european prin Directiva 92/43/CE (anexa I-a) din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[7]; printre care: omag galben (Aconitum anthora), ghințură punctată (Gentiana punctata) sau bulbuc de munte (Trollius europaeus).

Obiective turistice aflate în vecinătate[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]