Sari la conținut

Vârful Biserica Moțului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vârful Biserica Moțului
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Vârful Biserica Moțului
Harta locului unde se află Vârful Biserica Moțului
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Bihor
 România
Cel mai apropiat orașBeiuș

Pietroasa (sat)
Coordonate46°35′22″N 22°44′07″E () / 46.58944°N 22.73528°E
Suprafață3 ha
Înființare1981, declarat în 2000

Vârful Biserica Moțului este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în nord-vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Bihor[1]

Aria naturală se află în extremitatea sud-estică a județului Bihor (în ramura nordică a Munților Bihorului, grupă montană a Apusenilor ce aparține lanțului carpatic al Occidentalilor), pe teritoriul administrativ estic al comunei Pietroasa.

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000[2]) și se suprapune ariei de protecție specială avifaunistică - Munții Apuseni - Vlădeasa[3]. Aceasta ocupă o suprafață de 3 hectare[4] și este inclusă în Parcul Natural Apuseni.

Vârful Biserica Moțului este parte integrantă a zonei turistice Padiș și reprezintă versantul ce domină platoul acesteia; o arie naturală cu stâncării, fânețe și suprafețe împădurite cu specii arboricole de molid (Picea abies) și fag (Fagus sylvatica).

La nivelul ierburilor vegetează elemente floristice protejate la nivel european prin Directiva 92/43/CE (anexa I-a) din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[5]; printre care: piciorul cocoșului (Ranunculus repens), vulturica de stâncă (Hieracium oillosum), scorușul de munte (Sorbus acuparia), stânjanelul mic de munte (Iris ruthenica) sau păiușul (Festuca cinerea).

Obiective turistice aflate în vecinătate

[modificare | modificare sursă]

Legături externe

[modificare | modificare sursă]